Gogoși cu flori de salcâm. Rețetă inedită, explicată pas cu pas

de: Bianca Rebegea
10:30, 10 iun. 2022

Rețeta de gogoși cu flori de salcâm este o tradiție în nordul Olteniei. În fiecare an, în luna mai, când înfloresc salcâmii, gospodinele încep să prepare cele mai delicioase gogoși, care încântă papilele gustative chiar și celui mai aspru critic culinar.

Gogoșile cu flori de salcâm se prepară cu lapte bătut, natural, cu ouă de la găini de curte și cu făină proaspăt măcinată, pentru a ieși pufoase și aromate. Grație florilor de salcâm, gogoșile capătă un gust dulceag și deosebit. Acestea au și efecte benefice, mai puțin cunoscute de majoritatea oamenilor. Florile de salcâm liniștesc persoanele afectate de anxietate, calmează și tonifiază organismul nevroticilor și al persoanelor slăbite de stres, calmează migrenele cauzate de stres și suprasolicitare, ameliorează tulburările de memorie, de văz și chiar de echilibru și intervin benefic în afecțiunile digestive, în gastritele hiperacide, ulcer gastric sau duodenal, dar și în insuficiențele hepatice.

Iată de ce ingrediente ai nevoie și cum se prepară gogoșile cu flori de salcâm.

Florile de salcâm liniștesc persoanele afectate de anxietate, calmează și tonifiază organismul nevroticilor și al persoanelor slăbite de stres, calmează migrenele cauzate de stres și suprasolicitare.

Gogoși cu flori de salcâm: Ingrediente și mod de preparare

Aceste minunate gogoși se prepară din trei ouă, 250 de grame de iaurt de băut, 100 de grame de zahăr, trei plicuri de zahăr vanilat, 400 de grame de făină, un plic de praf de copt, un praf de sare, puțin ulei pentru prăjit, zahăr vanilat pudră pentru decor și flori de salcâm.

Pentru început, rupeți florile de salcâm cu codițe și clătiți-le în apă rece, după care lăsați-le la scurs. Apoi, amestecați ouăle cu un praf de sare, cu zahărul și cu zahărul vanilat, până când se spumează. Adăugați și iaurtul, omogenizați și încorporați, puțin câte puțin, făina amestecată cu praful de copt.

Formați un aluat mai gros decât cel pentru clătite, asemănător aluatului de gogoși cu lingura. Lăsați-l la odihnit pentru aproximativ un sfert de oră.

Prepararea gogoșilor

Puneți uleiul la încins într-un vas cu pereți înalți. Pentru ca gogoșile să se rumenească frumos, puneți 250-300 de mililitri de ulei.

Luați, acum, fiecare floare de salcâm și treceți-o prin aluat, după care scufundați-o în uleiul încins. Aveți grijă să nu puneți mai mult de 4-5 gogoși, pentru ca aluatul să aibă loc să se dezvolte. Lăsați-le să se prăjească pentru aproximativ un minut pe fiecare parte, după care așezați-le pe un platou tapetat cu șervețele absorbante.

Lăsați-le să se prăjească pentru aproximativ un minut pe fiecare parte, după care așezați-le pe un platou tapetat cu șervețele absorbante.

Recomandat este ca focul să fie de intensitate medie, ușor spre mare, pentru ca gogoșile să nu se îmbibe cu ulei. Dacă focul este prea mare, gogoșile se vor rumeni prea repede și se vor usca.

Pentru o aromă mai intensă, puteți pune chiar și două flori de salcâm la o singură gogoașă. Atunci când le scufundați în aluat, trebuie avut grijă să nu se rupă din codițe. Astfel, ajutați-vă cu o lingură și presați-le ușor și tot cu lingura puneți-le în uleiul încins.

După ce ați scos gogoșile din ulei, lăsați-le să se răcească ușor, apoi pudrați-le cu zahăr. Acestea pot fi servite alături de o cafea, un ceai de salcâm sau de un iaurt.

Poftă bună!

După ce ați scos gogoșile din ulei, lăsați-le să se răcească ușor, apoi pudrați-le cu zahăr.