Gogoșari bulgărești fără fierbere, pentru iarnă. Vei rămâne uimit de gustul dulce-acrișor intens!
Această rețetă de gogoșari bulgărești conservați la rece păstrează textura crocantă, dar și vitaminele ardeilor proaspeți. În acest moment, piețele sunt pline de gogoșari, roșii, ardei kapia, castraveți și vinete, așa că este momentul ideal să începem să pregătim conserve pentru iarnă.
Cu acești gogoșari dulci-acrișori nu puteți da rateuri, deoarece sunt foarte ușor de pregătit. Puteți adăuga și un vârf de cuțit de conservant (salicil), după preferință. Însă, pentru 3 kilograme de gogoșari este nevoie de foarte puțin conservant, un compromis ce merită făcut având în vedere că nu opărim gogoșarii, și astfel beneficiem de o mai mare parte din vitaminele pe care îi conțin atunci când sunt cruzi.
Gogoșari bulgărești în oțet fără fierbere
Datorită hreanului, gogoșarii vor rămâne tari și crocanți! Puteți adăuga, la alegere, diverse mirodenii precum boabe de piper, frunze de țelină, sau frunze de vișin. Însă, condimentele de bază constau din boabe de piper negru, 3 frunze de dafin și câteva fâșii de hrean.
Astfel, pentru a prepara acești gogoșari bulgărești cărnoși și crocanți avem nevoie de 3 kg de gogoșari, cântăriți după curățare și feliere, 350 ml de oțet de 9 grade, 250 g de zahăr tos, 90 g de sare neiodată specială pentru murături, opțional un vârf de cuțit de conservant (salicil), și condimente precum boabe de piper, frunze de dafin, fâșii de hrean, frunze de țelină etc. Cantitățile acestei rețete sunt pentru 4 borcane de 800 ml.
Începeți prin a spală și curăța gogoșarii de cotoare și semințe, iar apoi îi tăiați în felii de aproximativ 1 cm lățime. Totodată, curățați și o bucată de hrean de 10 cm și tăiați-o în fâșii lungi.
Amestecați cu o lingură oțetul cu sarea și zahărul într-un castron, până când toate cristalele s-au dizolvat. Nu adăugați apă deloc, deoarece gogoșarii vor elibera suficientă zeamă pe parcursul timpului de conservare. De asemenea, în acest moment puteți adăuga și un vârf de cuțit de salicil (conservant), însă acest pas este opțional. Depinde de preferințele personale și de temperaturile din cămară. Ca măsură de precauție, este bine să adaugați și conservant dacă aveți o cămară mai călduroasă.
Așezarea gogoșarilor în borcane
Așezați feliile de gogoșar într-un castron încăpător și turnați saramura peste ele. După, adaugați 3 foi de dafin, o lingură de boabe de piper și fâșiile de hrean. Amestecați ușor cu mâinile, fără a zdrobi feliile de gogoșar, și acoperiți castronul cu o cârpă de bucătărie sau cu o pungă de plastic. Lăsați acest amestec la odihnă timp de 12 ore, la temperatura camerei. După cele 12 ore, gogoșarii în oțet vor lăsa zeamă, vor fi ușor înmuiați și vor începe să capete aspectul tipic al murăturilor. Ei vor emana un miros foarte plăcut, iar dacă îi degustați, veți fi surprinși de aroma dulceagă îmbătătoare.
Este foarte important să sterilizați borcanele și capacele înainte de aranjarea gogoșarilor. Așteptați câteva minute ca acestea să se răcească, deoarece există riscul să crape dacă punem gogoșari reci în ele atunci când încă sunt calde. Mai întâi așezați fâșiile de gogoșar și hrean în borcane, iar după aceea turnați suficientă zeamă peste ele, umplându-le până la margine. Dacă din întâmplare, gogoșarii nu eliberează suficientă zeamă, puteți completa cu oțet (nu cu apă). Boabele de piper rămase pe fundul castronului le-am împărțit în mod egal între borcane. Punem capacele și sigilăm borcanele sterilizate. În acest moment gogoșarii bulgărești sunt gata pentru a fi păstrați în cămară!