Goana după brazii pentru Crăciun, la Iași! Câți bani trebuie să scoată din buzunar ieșenii pentru a-și decora casa de sărbători

de: Paula IANUȘ
02:00, 11 dec. 2024

În apropierea sărbătorilor de iarnă, piețele din Iași, precum cele din Nicolina și Alexandru Cel Bun, devin puncte centrale de interes pentru cumpărătorii care își doresc să caute bradul perfect pentru sărbători. Comercianții din piețe aduc brazi de diferite dimensiuni și specii, atât din producția locală, cât și din import, iar prețurile variază în funcție de mărime, aspect și prospețime. Prețul unui brad mic începe de la 50 de lei, iar al unui brad mare, de 3-4 metri, poate ajunge până la 500 de lei.

Ieșenii sunt în goană după brazii de Crăciun. Lupta vânzărilor se dă între piețele din Iași și magazinele de bricolaje

În perioada sărbătorilor de iarnă, alegerea unui brad perfect este o decizie importantă de luat de către oamenii care își doresc să aibă casa împodobită spectaculos. Ieșenii au o gamă variată de brazi din care pot alege. Aceștia optează fie pentru achiziționarea unui brad din piețe, fie din magazinele de bricolaje. Prețurile diferă atât în cazul comercianților din piețe, cât și al celor din magazine.

Prețurile brazilor nu au suferit majorări în 2024. Unii comercianți au scăzut prețurile față de anii trecuți.

„Prețurile la brazi variază între 150 și 200, în funcție de mărime, înălțime și de bogăția coroanei. Până acum, nu prea am vândut brazi, mă gândesc că e prea devreme. Cred că oamenii se lasă mai pe ultima sută de metri, se pot usca din cauza căldurii din casă. Anul trecut, tot cam aceleași prețuri le-am avut. Sunt brazi importați din Danemarca. Brăduții mici sunt la 50 de lei, față de anul trecut, când erau 70-80 de lei. Asta, cu toate că brazii s-au scumpit de anul trecut. Cam de 20 de lei îmi rămân la fiecare brăduț. Ieri (n.r. – 9 decembrie 2024) am dat doi brăduți. Pe data de 5 decembrie, am vândut cinci-șase brăduți, cred că au vrut părinții să le facă o surpriză copiilor. Acum așteptăm, sperăm să mai cumpere lumea. Nu cred că oamenii se uită la preț atâta timp cât bradul le satisface nevoile”, a spus Ciprian S., un comerciant din Piața Alexandru Cel Bun.

În piețele ieșene nu se găsesc doar brazi importați. Cei care își doresc un brad original din pădurile românești trebuie să caute comercianții care au optat pentru aceste tipuri de brazi.

„Avem brazi la 250 de lei cei mai mari, iar cei mai mici, la 50 de lei. Crenguțele pot fi 5, 10, 15 lei, în funcție de mărime. Avem și la 100 de lei. A fost vânzare bună, până acum. Față de anii trecuți, sunt mai ieftini brazii. Noi îi aducem de la Bicaz. Dacă anul trecut un brad mare pornea de la 300 de lei, acum pleacă de la 250 de lei. Cel mic, de la 70-80 de lei, acum este 50-60 de lei. Dinainte de Moș Nicolae a început lumea să cumpere. Avem și coronițe din brad la 15 lei, atât cele simple, cât și cele cu fundițe. Avem și brazi mai înalți pentru biserici”, G.L., un comerciant din piața Nicolina.

De Crăciun, ieșenii pot achiziționa aranjamente și coronițe simple sau împodobite: „Bogații, la florărie, săracii, în piață”

Atât piețele ieșene, cât și magazinele de bricolaje oferă spre achiziționare mai multe tipuri de coronițe. În piețe, prețul unei coronițe din crengi de brad simple este de 10-15 lei, iar cele împodobite pot ajunge la 40 de lei. În magazine, prețul coronițelor simple pleacă de la 15 lei și pot ajunge până la 100 de lei, în funcție de cât de decorate sunt.

„Am coronițe simple, doar din brad, la 10 lei, cu fundiță, la 15 lei, iar cele împodobite, la 40 de lei. Ca să fac o coroniță îmi ia cam 10-15 minute, în funcție și de cât de greu e de manevrat bradul. Iar profitul la o coroniță e de 6-7 lei. Noi mergem la Suceava și luăm crengile de la pădurari, dăm 25-30 de milioane pe o mașină de crengi de brad. Ieri (n.r. – 9 decembrie 2024) nu am dat nicio coroniță de aia la 40 de lei. E prima oară, anul ăsta, când fac și împodobite. Cel mai bine se dau totuși astea mai ieftine. Bogații merg și cumpără de la florărie, iar săracii, din piață. Cumpără lumea și pentru cimitir, și pentru pus afară. În afara sezonului de coronițe, am solar și vând tot felul de flori”, a povestit Ramona Iorga, o comerciantă din piața Nicolina.

O altă comerciantă din piața Nicolina vinde aranjamente făcute din crengi de brad, lumânări, conuri și fundițe.

„Am aceste aranjamente la 25 de lei, sunt foarte frumoase. În fiecare an fac coronițe cu fetele mele. Deocamdată, nu prea s-au vândut coronițele, mai sunt care mai cumpără să le ducă la cimitir, la morminte. Crenguțele pentru coroane și aranjamente le-am adus de la Suceava, de la tăieri. Am și crăciunițe românești la 25 de lei. Nu au venit încă toți, dar sunt mai mulți care vând coronițe și atunci trebuie să adaptezi prețul. Toată lumea trebuie să își vândă marfa”, a spus E.D., o comerciantă din piața Nicolina.

Ieșenii care optează pentru brazii artificiali trebuie să scoată din buzunar până la 400 de lei

Când vine Crăciunul, oamenii se împart între două tabere, cei care cumpără brazi artificiali și cei care cumpără naturali. În funcție de calitatea bradului și de mărime, magazinele de bricolaje pun la dispoziție o varietate de brazi artificiali. Prețul pornește de la 80 de lei pentru un brad mai slab calitativ și poate ajunge până la 400 de lei, dimensiunile fiind aceleași.

Tipurile de brazi expuse în magazine sunt cei verzi originali, cu conuri, cu zăpadă sau de alte culori. De asemenea, ieșenii care nu optează pentru un brad clasic, fie el natural sau artificial, pot lua în considerare achiziția unor brazi formați doar din instalații. Prețul acestora poate fi de 170 de lei sau de 230 de lei, în funcție de magazinul de unde sunt achiziționate.

Unii ieșeni consideră că este mai avantajos să cumperi bradul de Crăciun din magazinele de bricolaje.

„Am și brad natural, și artificial. Eu am cumpărat de aici de la magazin, pentru că e mai ieftin. Să știți că în piață și aici e același lucru cu brazii. Cei din piață îi cumpără de aici și îi vând mai scump. Ce sens are? Eu înțeleg că ar trebui să susținem producătorii locali, dar nu merită. Plus că, aici, primești și un voucher de 25 de lei reducere dacă îl înapoiezi după 1 ianuarie”, a spus P.D., o clientă a unui magazin de bricolaje.

În pragul sărbătorilor de iarnă, ieșenii sunt în goană după bradul perfect de Crăciun. Preferințele clienților se bazează cel mai mult pe aspect, dar și prețul este un factor decisiv.