Glicemie mare dimineața: Ce presupune efectul Somogyi și fenomenul zorilor

de: BZI.ro
12:37, 01 feb. 2022

Mulți oameni diagnosticați cu diabet suferă de glicemie mare dimineața. În endocrinologie, există concepte precum efectul Somogyi și efectul zorilor. Ambii termeni sunt familiari pacienților care suferă de diabet. Aceste fenomene contribuie la creșterea bruscă a nivelului de glucoză din sânge dimineața.

Un nivel ușor crescut al zahărului din sânge poate fi observat în așa-numita stare de pre-diabet. În acest moment este bine să vă adresați unui medic pentru a diagnostica boala de metabolism. Doar cu ajutorul unei consultații vei putea stabili dieta necesară și medicamentele potrivite.

Pentru a evita apariția efectului Zorii la persoanele cu diabet zaharat, este necesară respectarea unor reguli simple

Fenomenul Zorii: Cum se manifestă acest efect

După 00:00, pancreasul nu produce hormonul insulină. După această oră, organismul nu are nevoie de acest compus biologic activ. Din acest motiv, în intervalul orar de la 3:00 până la 8:00 dimineața, se înregistrează o creștere bruscă a glicemiei. Efectul zorilor poate aparea la orice persoană. Astfel, indiferent de prezența sau nu a problemelor legate de producția hormonului insulină de către țesutul pancreasului, nivelul de glicemie va fi mai mare.

Dacă nu suferi de diabet, atunci acest fenomen nu afectează starea ta generală de sănătate. După ce te vei trezi, organismul va produce cantitatea de hormon necesară pentru normalizarea procesului metabolic.

Situația este mai complicată în cazul pacienților care suferă de diabet. Persoanele cu diabet tolerează mai greu fenomenul zorilor. Acest fapt este cauzat de pancreasul lor. Acesta nu este capabil să producă norma fiziologică a insulinei. Din acest motiv, la astfel de oameni dimineața există o creștere a cantității de zahăr din sânge.

Efectul se manifestă și din cauza consumului de alcool

Efectul Somogyi: Care sunt riscurile dezvoltării fenomenului

O denumire alternativă pentru această afecțiune este sindromul de supradozaj cronic de insulină. În comparație cu fenomenul anterior, efectul Somogyi este mai rar întâlnit. Această afecțiune se dezvoltă odată cu introducerea unei doze mari de hormon insulină. De asemenea, acesta se manifestă odată cu încălcarea schemei de utilizare a medicamentului.

Efectul Somogyi se manifestă printr-o creștere a nivelului de glucoză din sânge. Efectul provoacă unele simptome adverse extrem de neplăcute. Printre cele mai frecvente este somnolența în timpul zilei și apariția unor slăbiciuni generale. De asemenea, începe să se manifeste o transpirație crescută, crescând și apetitul.

Această afecțiune se poate dezvolta nu doar prin administrarea incorectă a insulinei. Efectul apare și din cauza nutriție iraționale. De asemenea, organismul suferă de o deficiență de carbohidrați în dieta zilnică. Se manifestă o scădere bruscă a nivelului de glucoză din sânge, urmată de creșterea bruscă a a acesteia.

Efectul se manifestă și din cauza consumului de alcool. Etanolul, conținut în băuturile alcoolice, are un efect hipoglicemiant.

Dacă nu suferi de diabet, atunci acest fenomen nu afectează starea ta generală de sănătate

Glicemie mare dimineața: Cum să depășești și să previi această afecțiune

Pentru a evita apariția efectului Zorii la persoanele cu diabet zaharat, este necesară respectarea unor reguli simple. Pentru a preveni un efect negativ este bine să monitorizezi în mod regula nivelul glicemiei cu un glucometru portabil. De asemenea, să urmezi o dietă prescrisă de un specialist și să administrezi diferite remedii pentru a scădea nivelul de glicemie.

Este foarte important să urmezi recomandările dietetice făcute de medic și să reduci considerabil consumul de alcool. Specialiștii recomandă, de asemenea, evitarea efectuarea unor exerciții fizice dificile. Pentru a evita o ridicare bruscă al nivelului de glicemie în timpul fenomenului zorilor poți să folosești unele trucuri.

Cel mai eficient truc este luarea cinei cel târziu la ora 19:00. De asemenea, seara, ar trebui să limitezi utilizarea alimentelor bogate în fibre vegetale. Doza zilnică a hormonului insulină trebuie distribuită în așa fel încât preparatul să fie administrat între orele 1:00 și 3:00 noaptea.

Dacă afecțiunea este diagnosticată în timp util, ambele efecte nu reprezintă o amenințare pentru sănătatea și viața unui diabetic. Tratamentul adecvat elimină tulburările metabolice. Baza pentru prevenirea hiperglicemiei de dimineață este utilizarea corectă a medicamentelor hipoglicemice și a insulinei. De asemenea, evitarea unor erori în alimentație și în activitatea fizică este foarte importantă.

Dacă un diabetic suferă de glicemie mare dimineața, medicul endocrinolog vă va spune ce să faci. Trebuie să știi că dacă această afecțiune este trecută cu atenția, atunci te vei confruntă cu o deteriorare a dinamicii bolii și cu dezvoltarea complicațiilor severe asociate cu hiperglicemia.

După 00:00, pancreasul nu produce hormonul insulină