Giulia Anghelescu are problema mari de sănătate. „Mă umflam, zicea lumea că…”

de: Cezar Bulgaru
10:23, 27 iun. 2022

De aproape un an, Giulia Anghelescu se confruntă cu anumite probleme de sănătate despre care nu știa nimic și a fost nevoie de multe investigații până i s-a pus un diagnostic. În urma analizelor, doctorii au descoperit că Giulia suferă de anumite alergii care ar fi putut, în anumite condiții, să-i fie fatale.

Ceea ce credea că este doar o glumă sau o exagerare a celor afectați, Giulia Anghelescu a aflat pe piela ei că intoleranța la gluten este o problemă serioasă, care îi dă de furcă. Artista se umfla și nu știa de ce, „ca o gravidă în opt luni”, cum spune ea, iar după investigații a primit diagnosticul: intolerență severă la gluten.

„Începusem să mă umflu. Eram practic atât de umflată că îmi zicea lumea că sunt însărcinată în 8 luni. Bineînțeles că prima mea reacție a fost că hai că nu există intoleranță la gluten, că prea mi se părea că toată lumea are această suferință în ultimii ani, mai ales în partea asta de online și nu am crezut până când nu m-am dus să mă verific și așa a fost. Între timp m-am împăcat cu această intoleranță.’, a spus Giulia Anghelescu.

Medicii i-au recomandat Giuliei să aibă mare atenție la ce mânâncă

Giulia are acum mare grijă la toate alimentele pe care le consumă și este nevoită să gătească atât pentru gusturile familiei, cât și pentru nevoie sale. Totuși, Giulia a recunoscut că din când în când poate gusta dintr-un aliment gustos care conține gluten fără a-și face griji pentru reacțiile adverse.

„Aveam o reacție destul de OK, în sensul că am grijă la ce mănânc. Gătesc și pentru ei și pentru mine. Am înțeles că odată la câteva luni pot în cantități foarte mici să gust din anumite alimente care conțin gluten.’, a spus artista, potrivit Spynews.ro.

Și Mircea Badea are intoleranță la gluten!

Mulți ani, Mircea Badea a suferit fără să știe că este bolnav: are intoleranță la gluten. Realizatorul TV a povestit că suferea fizic fără să știe de ce și a fost la ‘toți medicii de pe planetă’, dar nici unul nu l-a putut ajuta. Salvarea a venit de la nutriționistul Gheorghe Mencinicopschi care a scris o carte despre boala celiacă.

“Mircea și-a descoperit o intoleranță la gluten. A trebuit să căutam alimente în care să nu existe gluten. Cei care au o astfel de problemă ar trebui să recurgă la alimente simple, naturale. Nu mănânci cremă de brânză, mănânci brânză telemea, nu mănânci un pui cu sos sau o salată cu sos, ci fără, ca să fii sănătos și să îți menții greutatea”, a povestit Carmen Brumă, la un moment dat.

„Domnul Mencinicopschi a scris o carte despre boala celiacă. E o boală nasoală. O boală destul de rară, dar nu atât de rară după cum ai putea crede după denumirea exotică. Se depistează rar. Constați că se întâmplă lucruri cu tine, dar nu știi de ce. Eu am boala celiacă. Stați liniștiți, nu se ia. Știți cine mai are boala celiacă? Novak Djokovic, numărul 1 mondial în tenis’, a mărturisit Mircea Badea.

Ce este boala celiacă

Multe persoane nu reuşesc să tolereze componenta proteică din produsele pe bază de grâu, secară şi orz, aşa că trebuie să renunţe definitiv la orice produs care le conţine.

Gastroenteologii spun că boala celiacă este o afecţiune autoimună cu predispoziţie genetică şi care dacă este netratată sau incorect tratată poate duce la osteoporoză, infertilitate, avorturi repetate, anemie prin deficit de fier şi anumite forme de cancer.

Nu există tratament medicamentos pentru boala celiacă, iar singura terapie constă într-un regim alimentar strict, fără gluten. Astfel se vindecă intestinul, iar simptomele se vor îmbunătăţi sau dispărea, în funcţie de caz.

Diagnosticul de boală celiacă se stabilește pe baza unor analize speciale de sânge. Boala, însă, poate duce la complicații nutriționale extraintestinale, anemie, osteopenie/osteoporoză, dar și riscul de a dezvolta alte boli autoimune, precum și o serie de malignități, cum ar fi limfom, cancer esofagian, cancer intestinal.