Gimnasta ieșeană Andreea Verdeş, locul 6 la individual compus, la Cupa Mondială

de: BZI.ro
20:21, 17 oct. 2021

Municipiul Cluj a găzduit la sfârşitul săptămânii trecute World Challenge Cup 2021 la gimnastică ritmică, o repetiţie generală pentru Campionatului Mondial, care va avea loc peste zece zile în Japonia. La start s-au aliniat 27 de concurente, mai puţín medaliatele de la Jocurile Olimpice  de la Tokio. Cu toate acestea nivelul întrecerilor acestei etape de Cupă Mondială a fost unul ridicat prin evoluţia gimnastelor de pe locurile 5 şi 6 de la Tokio, bulgăroaica Boryana Kaleyn, respectiv italianca Milena Balldassari, precum şi a altor gimnaste de certă valoare care ţintesc participarea la Jocurile Olimpice de la Paris.

Gimnastica ritmică din România a fost reprezentată de ieşeanca Andreea Verdeş, triplă campioană naţională în acest an şi de bucureşteanca Annaliese Drăgan, campioană a ţării la individual compus în urmă cu o lună. Atunci, la individual compus, juriul de arbitraj a acordat mai multe puncte sportivei din Capitală, care a câştigat medalia de aur. La World Challenge Cup de la Cluj, Andreea Verdeş s-a clasat pe locul 6 la individual compus, cu 94,100, înaintea unei foste ieşence, care reprezintă acum Italia, Alexandra Agiurgiculese, clasată a 15-a la Jocurile Olimpice. Annaliese Drăgan, cu 83,950, a avut mai bine de zece puncte sub Andreea Verdeş. La Cluj, eleva antrenorilor Cătălina şi Constantin Radu s-a calificat în toate finalele pe obiecte, în care au avut acces sportivele cu primele opt rezultate la cerc, minge, măciuci şi panglică.

La minge, arbitrele internaţionale au apreciat graţia şi tehnica ieşencei care a urcat de pe locul 8 în calificări pe locul 5, la final, la 1,30 puncte de medalia de bronz. Nici la celelalte obiecte, deşi a făcut eforturi deosebite, Andreea nu a reuşit să urce pe podium, situându-se pe următoarele poziţii: 6 la măciuci, 7 la cerc şi panglică.

,,Concursul de la Cluj a avut o valoare ridicată, pentru că a crescut semnificativ numărul ţărilor în care gimnastica ritmică se practică pe scară largă cu un număr mare de sportive. Ne-am fi dorit o medalie pentru Andreea, dar a fost foarte greu de pătruns pe podium, chiar dacă ea a avut evoluţii deosebit de apreciate la minge şi la măciuci, precum şi la individual compus. Iată, Italia, care a avut la Olimpiada de la Tokio locurile 6 şi 15, deci dincolo de medalii, are un campionat cu zeci echipe împărţie în trei ligi valorice. Deci, masă mare de selecţie şi concurenţă, care duc la performanţă. Nu mai vorbim de Rusia, Belarus, Israel şi tot aşa.”  – ne-a declarat prof.Constantin Radu.