Gigantul E.ON vinde fostul sediu de relații cu clienții din Iași. Clădirea din centrul orașului costă peste un milion de euro

de: Vlad Alexa
04:00, 13 ian. 2020

Compania cu capital german a decis să renunțe la mai multe clădiri și spații importante din Iași, dar și din zona Moldovei. Operatorul de energie a scos la vânzare fostul sediu de relații cu clienții din centrul orașului cu o sumă de peste un milion de euro și oferă la licitație mai multe spații și clădiri pe care le deține în Iași, Bacău, Botoșani sau Vaslui. Este vorba mai ales de spații de birouri și foste locuințe de serviciu ale angajaților. Recent, compania E.ON, redenumită DelgazGrid, a închiriat mai multe spații de birouri în clădirea MCM – Hala Centrală, acolo unde a dezvoltat o divizie de IT cu peste 100 de angajați

Grupul german E.ON renunță rând pe rând la spațiile și clădirile pe care le deține în zona Moldovei, acolo unde este operator pentru serviciile de energie electrică și gaze naturale. Recent, conducerea E.ON, redenumită DelgazGrid, a decis scoaterea la vânzare a fostului sediu de relații cu clienții din strada Agatha Bârsescu din Iași, care a funcționat vreme de mai mulți ani până în momentul în care a fost inaugurat sediul E.ON de la Palas. Pentru clădirea aflată pe terenul de 867 mp se va organiza o licitație în luna februarie.

„Delgaz Grid SA organizează în data de 19 februarie 2020 o licitație publică în vederea vânzării imobilului, proprietate a Delgaz Grid, situat în Iași pe strada Agatha Bârsescu, nr. 2B, compus din teren în suprafață de 867 mp, clădire administrativă (S+P+2) în suprafață totală desfășurată de 1.368 mp și două construcții anexe în suprafață totală de 98 mp”, se arată în descrierea imobilului care aparține E.ON.

Terenurile și spațiile au aparținut Electrica Moldova

Prețul de pornire al licitației este de 5.000.000 lei, TVA-ul fiind scutit și fără drept de deducere în această situație.

„Imobilul se vinde cu instituirea unui drept de uz și servitute de trecere, cu titlu gratuit, nerestricționat, permanent, atât la lucrări periodice, cât și la intervenții accidentale, pentru calea de acces (oameni și utilaje) și zona în care este amplasat punctul de alimentare de la subsolul clădirii. Accesul se face pe la parter, prin interiorul clădirii”, se mai arată în descrierea imobilului E.ON.

După privatizarea Electrica Moldova SA în favoarea E.ON, compania germană a preluat odată cu rețeaua de transport și transformare a energiei electrice, inclusiv locuințele de serviciu și de protocol ale fostei companii de stat. După un lung șir de disponibilizări și de externalizare a serviciilor către alte companii private, operatorul a trecut și la vânzarea locuințelor folosite în trecut de angajați.

Se vând și locuințele de serviciu ale foștilor angajați

Astfel, Delgaz Grid organizează începând de anul trecut licitații pentru vânzarea mai multor imobile. La nivelul județului Iași, printre cele mai convenabile imobile scoase la vânzare se găsesc în zona Trifești. Concret, este vorba despre un apartament situat în vecinătatea Stației de transformare din Trifești, județul Iași, în suprafață de 44 mp și teren în indiviziune în suprafață de 233 mp. Prețul de pornire este de doar 22.904 lei, având în vedere că prețul unui imobil similar în zonă este aproape dublu. Tot în zona Trifești din județul Iași se vinde un apartament în suprafață utilă de 28 mp și teren în indiviziune în suprafață de 165 mp. Prețul de pornire este de doar 15.944 lei.

O altă proprietate se află pe strada Energiei din Bicaz și este compusă din teren în suprafață de 1.592 mp și construcții în suprafață totală de 551 mp. Prețul de pornire a licitației a fost fixat la 529.020 lei. O altă proprietate, situată în localitatea Buhuși din Bacău, compusă din teren în suprafață de 1.450 mp și construcții în suprafață totală de 664 mp, are prețul de pornire fixat la 333.720 lei.

Aproximativ 30 de apartamente vor fi oferite spre vânzare în cadrul licitației organizate pe data de 11 decembrie la sediul Delgaz Grid din Iași. Prețurile de vânzare sunt scutite de TVA, iar garanția de participare a fost fixată la 10 la sută din prețul de pornire.

Renunță la electricieni și angajează IT-iști

Anul trecut, E.ON a demarat un plan de dezvoltare a activității din Iași prin închirierea unor spații de birouri în clădirea MCM – Hala Centrală. Aici există însă o activitate din domeniul IT unde lucrează 100 de persoane în prezent, intenția conducerii E.ON fiind să ajungă la 400 de salariați în următorii doi ani.

La momentul privatizării, compania de stat Electrica Moldova avea aproximativ 2.700 de angajați. Între timp, mai multe servicii au fost externalizate. Mai puțin de jumătate dintre aceștia lucrează acum în cadrul E.ON Energie. Compania cu capital german a renunțat la mare parte din electricieni și a angajat în paralel personal din domeniul IT și Outsourcing.