Ghidul culegătorului de ciuperci: 7 sfaturi utile pentru începători

de: BZI.ro
16:38, 18 sept. 2023

Sezonul pentru culesul ciupercilor atinge apogeul în septembrie, făcând din această perioadă momentul ideal pentru perfecționarea acestei abilități. În cazul în care sunteți începător în culesul ciupercilor, s-ar putea să vă întrebați unde anume cresc ciupercile. Oare trebuie să culegeți întreaga ciupercă sau doar să-i tăiați tulpina? Există aplicații de identificare a ciupercilor pe care să le puteți descărca de pe telefon? Aflați citind ghidul culegătorului de ciuperci de mai jos.

Dacă ești pasionat de ciuperci și iți place să le consumi în diverse moduri, fie prăjite, murate, uscate sau în tocănițe și conserve pentru iarnă, poți merge chiar tu în pădure pentru a le strânge. Culegătorii de ciuperci cu experiență au propriile lor zone în pădure, pe care le păzesc cu grijă fără a dezvălui nimănui locațiile.

Ghidul culegătorului de ciuperci

1. Perioada de creștere este una dintre caracteristicile de bază definitorii ale unei specii de ciuperci, și un indiciu important care ne arată dacă aceasta poate fi culeasă. Unele ciuperci au nevoie de săptămâni sau chiar luni pentru a crește și a se maturiza, astfel că trebuie să fiți cu băgare de seamă.

2. Culege întotdeauna toată ciuperca! Corpul fructifer trebuie îndepărtat în totalitate de la sol, deoarece numai atunci puteți verifica toate caracteristicile și puteți identifica corect speciile de ciuperci. Dacă o tăiați deasupra solului, nu veți putea observa caracteristici precum caliciul sau coloristica bazei.

3. Dacă învațați cum arată habitatele naturale ale anumitor specii de ciuperci, nu veți omite locurile tipice în care acestea cresc. Chiar și așa, vremea are un cuvânt puternic de spus, astfel că, deși cunoști la perfecțiune teoria este posibil să nu dai peste ele în respectivele zone.

4. Un bun culegător de ciuperci ar trebui să aibă câteva surse specializate din care să se consulte. Pentru autodidacți, recomandăm atlase actualizate de ciuperci, atât timp cât acestea nu au mai mult de 20 de ani, deoarece nomenclatura și cunoștințele despre comestibilitate s-au schimbat de-a lungul vremii. Puteți completa cu diverse aplicații mobile, însă multe dintre ele sunt disponibile doar în limba engleză.

5. Cum ar trebui să identifice începătorii ciupercile? În primul rând, trebuie să fii calm și concentrat. Notează despre copacii din jurul locului de colectare și fotografiază ciupercile în habitatul lor natural pentru a obține mai mult context. Alege un întreg corp fructifer și fotografiază-l din toate unghiurile. Odată ajuns acasă, începeți identificarea ciupercilor cu ajutorul celor menționate mai sus.

6. Mai multe informații, știri și fapte interesante din lumea ciupercilor sunt disponibile pe site-urile web specializate. Cunoștinte valoroase pot fi de asemenea acumulate și prin aderarea la societăți regionale și prin plimbări ghidate conduse de culegători amatori de ciuperci și micologi profesioniști. Unii dintre aceștia au și canal de YouTube cu videoclipuri tematice și prelegeri.

7. Ești pasionat de cules de ciuperci și te gândești să le comercializezi? Oricine culege ciuperci din pădure sau le cultivă și ar dori să să pregătească produse pe baza acestora pentru vânzare, trebuie să promoveze examene oficiale din care să rezulte certificarea și cunoștințele, care să fie valabil de cel mult 10 ani.

Aceste sfaturi din ghidul culegătorului de ciuperci vin ca o îndrumare pentru începătorii carevor să se specializeze în această activitate.