Gheorghe Cojanu, prefectul Capitalei, despre starea de urgență în București: „Ne putem aștepta!”

de: Bujor Elena Nicoleta
16:28, 07 oct. 2020

Prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu, a vorbit despre creșterea numărului de infectări cu coronavirus în București și despre măsurile care s-ar putea lua în perioada următoare.

Interpelat dacă, în acest moment, este în discuție revenirea la starea de urgență în Capitală, prefectul a declarat că nu este cazul deocamdată.

„Deocamdată nu. Din păcate, după cum ați remarcat, ieri au fost peste 200, astăzi s-a ajuns la peste 500 de îmbolnăviri, ceea ce este grav! Lumea trebuie să înțeleagă faptul că trebuie să ne protejăm! Dar nu că ne protejăm pe noi, ci trebuie să îi protejăm inclusiv pe semenii noștri. Există multă indiferență din partea unor cetățeni. Majoritatea cetățenilor respectă aceste restricții care nu sunt convenabile nimănui, dar le respectă. Alții în schimb invocă tot felul de motivații.

Se vor lua măsuri extreme!

Deocamdată, indicele nu a fost publicat. Indicele se referă la mortalitatea la mia de locuitori, să nu faceți confuzie, și îmbolnăvirile sunt alt indice. Dar, dacă această rată de incidență va ajunge la 3, atunci se vor lua măsuri extreme.

Starea de urgență va fi impusă dacă se va ajunge la 3. Dar ne putem aștepta, ne putem aștepta! Deocamdată incidența este dată pe București. Ieri era 1,86”, a declarat Gheorghe Cojanu.

Restricții noi în Capitală

Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat noi restricții în Capitală. Sunt vizate printre altele păcănenele și cazinourile, care vor fi închise. Anunțul a fost făcut de prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu.

Astfel, se interzice activitătea în baruri, cluburi, discoteci. Se închide activitatea operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc, inclusiv cazonouri, cu excepţia pariurilor şi loteriilor unde se eliberează bilet, cu respectarea regulilor de distanţare şi a măsurilor de siguranţă sanitară.

Reducerea perimetrului exterior al unităţilor de învăţământ, unde este obligatorie purtarea măștii, de la 100 metri la 50 metri

Se dispune, de asemenea, reducerea perimetrului exterior al unităţilor de învăţământ de la 100 metri la 50 metri, distanţa care va fi calculată de la poarta de acces în unitatea de învăţământ.

„A doua hotărâre este o hotărâre de modificare. Și anume, au fost sesizări de la cetățeni care stau foarte aproape de școli. Ne-am gândit și la copilași și la părinții lor, totuși distanța de 100 de metri e mult prea mare, ei pot să aplice masca pe nas și gură, la o distanță mai mică. Drept urmare, Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență a hotărât ca această distanță să fie micșorată la 50 de metri”, a spus Cojanu.

De asemenea, Comitetul pentru Situații de Urgență a decis, după o propunere, închiderea sălilor de jocuri de noroc și a cazinourilor pe raza municipiului București, dată fiind situația actuală.

„După propunerea a doi membri din Comitet, interzicerea jocurilor de noroc și cazinourilor pe raza municipiului București. S-a emis această propunere, cu amendamentul că nu sunt interzise pariurile și loteriile cu bilet”, a declarat prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu.

Restricțiile COVID-19 s-ar putea extinde în Ilfov

Direcția de Sănătate Publică Ilfov ar putea dispune, miercuri, 7 octombrie 2020, restricții similare celor din București, după ce în mai multe localități satelit, precum Berceni, Brănești și chiar Voluntari s-au înregistrat mai mult de 1,5 cazuri de coronavirus la mia de locuitori, în ultimele 14 zile.

În acest condiții, e posibil să se închidă restaurantele și barurile în interior, precum și impunerea obligativității purtării măștii la mai puțin de 100 de metri de școli.

Conform documentului de la DSP Ilfov și obținut de edupedu.ro, în mai multe localități din Ilfov a fost depășit indicele de 1,5 cazuri la mia de locuitori. Pe listă se află Berceni, Bragadiru, Buftea, Chiajna, Corbeanca sau Voluntari.

În speță, Direcția de Sănătate Publică a județului propune și interzicerea organizării evenimentelor private în cadrul saloanelor de evenimente. Iar la cele care au loc în restaurant și cafenele nu trebuie să participe mai mult de 50 de persoane. De asemenea, propusă și interzicerea organizării și desfășurării procesiunilor religioase în spațiu deschis.