Gheorghe Andrei, ultimul olar din comuna Deleni, a primit titlul de „Cetățean de onoare al Județului Iași”! Bărbatul și-a dedicat întreaga viață prelucrării lutului – FOTO

de: Codruța ȘOROAGĂ
02:00, 26 iun. 2023

În perioada 23-25 iunie 2023, la Iași s-a desfășurat cea de-a 40-a ediție a Târgului de Ceramică „CUCUTENI 5000”. La ediția de anul acesta au participat meșteri olari din cele mai importante centre de olărit din țară, dar și din Republica Moldova și Ucraina. Cu acest prilej, reprezentanții Consiliului Judeţean Iaşi i-au acordat titlul de „Cetățean de onoare al Județului Iași” lui Gheorghe Andrei, ultimul olar din comuna Deleni

În septembrie 2022, Gheorghe Andrei a fost desemnat Tezaur Uman Viu de Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial. Gheorghe Andrei Bărbatul dă viață lutului de la vârsta de 14 ani, și-a dedicat întreaga existență acestui meșteșug, iar acum este ultimul olar din comuna Deleni, județul Iași.

Ultimul olar din comuna Deleni a primit titlul de „Cetățean de onoare al Județului Iași”

În septembrie 2022, Gheorghe Andrei a fost desemnat Tezaur Uman Viu de Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial

În deschiderea ediției cu numărul 40 a Târgului de Ceramică „CUCUTENI 5000”, reprezentanții Consiliului Judeţean Iaşi i-au acordat titlul de „Cetățean de onoare al Județului Iași” lui Gheorghe Andrei, un olar ajuns la venerabila vârstă de 85 de ani.

„Consiliul Județean Iași a acordat titlul de «Cetățean de onoare al Județului Iași» domnului Gheorghe Andrei în cadrul deschiderii Târgului de Ceramică «CUCUTENI 5000», Ediția a XL-a. Meșter olar din localitatea Poiana, comuna Deleni, atestat de numeroasele premii pe care le-a primit de la asociații și foruri de specialitate, este considerat TEZAUR UMAN VIU, titlul onorific atribuit de către Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial a Ministerului Culturii. Gheorghe Andrei duce mai departe, cu iscusință, arta olăritului și creează puntea dintre generații prin creațiile sale. Îi urăm multă sănătate și îi mulțumim pentru zestrea lăsată județului nostru”, au transmis reprezentanţii Consiliului Judeţean Iaşi.

Gheorghe Andrei a dat viață lutului timp de aproape 7 decenii

Gheorghe Andrei a învățat meșteșugul olăritului de la frații săi mai mari și și-a dedicat întreaga viață prelucrării lutului

Gheorghe Andrei a învățat meșteșugul olăritului de la frații săi mai mari și și-a dedicat întreaga viață prelucrării lutului. De aproape trei ani nu mai face oale de lut, dar regretă să vadă că acest meșteșug se pierde încetul cu încetul, iar tinerii nu mai sunt curioși să deprindă tehnica prelucrării lutului.

Bărbatul avea atelierul chiar în curtea locuinței sale din localitatea Poiana, comuna Deleni, unde acum i-au rămas doar roata și câteva oale. Gheorghe Andrei este ultimul olar din comuna Deleni, dar din cauza vârstei înaintate și a problemelor de sănătate nu mai poate lucra lutul așa cum a făcut timp de aproape 7 decenii.

„Am învățat și pe alții, dar nu au urmat drumul ăsta. Rar au prins meșteșugul, prea rar, nu mai este nimeni în sat să mai facă. Am avut un vecin, la 2-3 case mai sus, tot la fel lucra și el, Nica Toader îl chema, dar a murit. Am fost primul olar din comună, dar și ultimul. Am lucrat, nu jucărie. Multe din oale sunt la Casa Muzeelor, am avut și la Palatul Culturii, ani de zile am mers la Târgul Cucuteni, dar nu mai pot. Făceam păhăruțe, ceșcuțe mititele, dacă ați vedea la Iași, la muzeu, câte sunt, e comedie”, declara, în septembrie 2022, Gheorghe Andrei, ultimul olar din comuna Deleni.