Ghenele de bloc se desființează până în 2025! Unde se aplică noua lege

de: Mirela Gabriela Todosi
13:00, 07 nov. 2024

Ghenele de bloc se desființează până în 2025! Acestea vor fi înlocuite cu zone pentru colectare selectivă. Nu e clar însă nici cine trebuie să se ocupe de ele, primăriile sau asociațiile de proprietari. Iată unde se aplică noua lege.

Ghenele de bloc se desființează până în 2025!

Ghenele din blocurile din București vor fi desființate până în 2025. Măsura face parte din strategia de salubrizare a Capitalei, care a fost adoptată încă din 2015, iar ghenele topogan din blocurile din Capitală ar trebui să fie înlocuite până la finalul anului 2024.

În unele sectoare, primăriile au amplasat în exterior așa-numitele insule pentru colectarea selectivă, însă sunt nefuncționale. Până nu vor fi funcționale, ghenele din bloc nu pot fi închise, au explicat administratorii de blocuri din Capitală.

„Deocamdată nu s-a început. Așteptăm cu nerăbdare pentru că e o procedură bună. Scăpăm și noi de mirosul și din mizeria din bloc. O să ducem muncă de lămurire cu locatarii, o să facem ședințe și dacă nu vor să înțeleagă, până la urmă, încuiem ușile la ghenă. Și unde îl duce? Nu rămâne cu el în casă. Trebuie să vină și afară.”, a declarat administratorul unui bloc din București.

Există o amendă generică ce poate fi aplicată primăriei de sector dacă nu respectă strategia, între 30.000 și 50.000 lei. Nu există și sancțiuni pentru fiecare asociație care nu-și desființează ghena, însă primăria are în plan ca de anul viitor să dea o nouă hotărâre care să prevadă amenzi.

Noi reguli de reciclare în toată țara

Autoritățile au anunțat că se pregătesc schimbări importante la sistemul SGR, iar românii trebuie să aibă în vedere noile modificări. Guvernul dorește implementarea unui sistem de colectare separată și se are în vedere elaborarea unui plan de gestionare a deșeurilor. Deocamdată nu se știe când vor intra în vigoare noile reguli de reciclare, ce vor fi valabile în toată țara.

,,Ceea ne dorim este să se întâmple lucrurile cât mai repede, pentru că România încă mai are nevoie de sisteme de colectare separată. Al doilea proiect, foarte concret, este elaborarea planului național de gestionare a deșeurilor. Cred că știm cu toții că este o condiție favorizantă pentru finanțarea proiectelor din managementul deșeurilor. (…)

O a treia concluzie este legată de implementarea Sistemului de Garanție-Returnare (SGR): din fericire pentru noi, ne-a depășit așteptările și în acest caz putem vorbi de cel mai mare proiect de economie circulară la nivel național. Și Administrația Fondului pentru Mediu și Garda Națională de Mediu sunt cele două instituții care, vor asigura în continuare atât finanțarea proiectelor de mediu de care este absolută nevoie în România, dar și certitudinea că reglementările de mediu vor fi respectate.”, a declarat consilierul de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului, Mihaela Frăsineanu.

O veste proastă pentru români este aceea că din anul 2025 vor crește taxele pe gunoi. De la anul, românii vor plăti mai mult pentru facturile la energie și salubritate. În toată țara, taxa pe gunoi va crește, iar sumele vor fi diferite de la un județ la altul. O schimbare majrăo va fi aceea că se desființează ghenele de bloc și vor fi înlocuite cu insule pentru colectarea selectivă.