Gestul unui bărbat a emoționat mai mulți ieșeni. Oamenii nu știau cum să-i mai mulțumească când l-au văzut la ușă: „Ce am găsit la unii mi-a zguduit sistemul de valori” – FOTO
Gestul unui bărbat a emoționat mai mulți ieșeni. Acesta a hotărât să înceapă o activitate de voluntariat în care merge în casele oamenilor pentru a le curăța coșurile de fum pentru perioada de iarnă
Corneliu Zaiț face acest lucru de la începutul lunii noiembrie și deja a avut multe cazuri care i-au rămas în minte. De cele mai mult ori îi găsește pe oamenii în vârstă singuri și cu numeroase probleme. Încă de la intrare, bătrânii nu știu cum să îi mai mulțumească și chiar se oferă să îi dea bani. Până acum, bărbatul a fost la zeci de gospodării din mai multe sate.
Gestul unui bărbat a emoționat mai mulți ieșeni
Corneliu Zaiț a început activitatea de voluntariat în această lună pentru prima dată, văzând că mulți bătrâni sunt în situații critice. Ieșeanul are o firmă care se ocupă de instalațiile de încălzire, CMZ Power SRL, însă a decis să facă și o faptă bună. A fost prima dată în comuna Țigănași, Miroslava, iar acum a ajuns în Ciurea, dar nu vrea să se oprească aici.
„Eu am început să fac, anul acesta, prima dată, această acțiune de voluntariat, am făcut în comuna Țigănași, în comuna Miroslava și acum în comuna Ciurea, dar vor urma și altele, în funcție de cum reușesc să-mi gestionez timpul. Eu am mai avut acțiuni de voluntariat și pe alte spețe, cu anumiți prieteni și, având în vedere că sunt specializat pe coșuri, iar la nivelul județului Iași suntem puțini, este o modalitate de a ajuta, pur și simplu. Nu urmăresc nimic altceva, încercăm să ajutăm.
Din ce observ, în vizitele pe care le fac este clar la momentul de față că bătrânii sunt foarte vulnerabili, în ceea ce privește coșurile de fum, sistemele de încălzire tradiționale, sobe și chiar și centrale termice pe lemne pentru că nu se realizează o mentenanță. Din cauza vârstei, cei mai mulți oameni au deficiențe motorii, nu se pot urca în pod ca să vadă dacă coșul de fum este în regulă.
Este greu pentru bătrâni să facă aceste lucruri. Eu discut cu reprezentanții primăriei din localitatea unde merg, pentru a identifica persoanele care chiar au nevoie. Într-o zi fac undeva la 5 gospodării, în funcție de complexitatea lucrării. Experiența mea în domeniu este de câțiva ani, însă fac parte din Asociația Coșarilor din România”, povestește Corneliu Zaiț.
Bătrânii nu reușesc să se îngrijească singuri
Ieșeanul de 43 de ani a adunat experiență în domeniu și face parte din Asociația Coșarilor din România. Mulți bătrâni nu se pot îngriji corespunzător, fiind expuși la numeroase pericole, în special declanșarea unui incendiu. Astfel, acesta trage un semnal de alarmă pentru ca toate persoanele să facă verificările de rigoare la sobele din casă.
„Uneori este mai complicat pentru că ai nevoie și de mai mult timp alocat, pentru că sunt situații cu riscuri majore. De exemplu, la unul dintre cazurile la care am lucrat nici nu puteam să mă ating de coșul de fum pentru că se prăbușea. Cum am intrat în spațiul în care locuia persoana respectivă, nu avea nici măcar portiță la sobă. Cu toată bunăvoința pe care eu o am împreună cu reprezentanții primăriilor, este greu pentru că ai nevoie de mai multe lucruri, nu e vorba doar de curățat. Marea majoritate pe cei care îi ajut sunt singuri și am optat pentru persoane peste 70 de ani din considerentul despre care vă spuneam. Astfel, cel puțin un sezon să fie bine”, a mai adăugat Corneliu Zaiț.
Corneliu Zaiț și-a schimbat percepția despre anumite valori din viață, văzând în ce condiții trăiesc unii oameni.
„Nu mai spun de aprovizionarea cu lemne, mulți au dificultăți să-și procure materialul pentru foc. La un moment dat, sunt în balanță lucrurile, degeaba are lemne, dacă nu poate să le folosească în sobă. Sunt multe cazuri, din păcate, oameni vulnerabili. La un caz am găsit o doamnă de 90 de ani care stătea pe întuneric într-o cameră, pentru că o lună de zile i se arsese becul și nimeni nu venise la ea să o întrebe ce face și să o ajute să își schimbe becul. Nu este chiar simplu la bătrânețe să nu ai pe cineva să te ajute. După ce am terminat treaba la un bătrânel, mi-a spus dacă nu știu pe cineva care poate să stea cu el. Era dispus să plătească pentru acest lucru, doar ca să aibă cu cine sta de vorbă. Singurătatea este cruntă la bătrânețe”, a precizat bărbatul.
Bărbatul a fost mișcat de reacția oamenilor
Bătrânii, când văd că primesc ajutorul la care nici nu mai sperau, nu mai știu cum să îi mulțumească lui Corneliu. Pe lângă mulțumirile și lacrimile din ochii lor, unii încearcă să îi ofere și bani, însă bărbatul refuză. Pe lângă ajutorul primit, oamenii sunt bucuroși să vadă că se interesează cineva de ei, au un partener de discuție căruia pot să îi spună problemele.
„Am văzut și oameni foarte responsabili, doar că se deplasau foarte greu, nu mai avea puterea să facă mare lucru, însă aveau coșurile de fum curățate, sobele văruite. Nu aveți idee cum reacționează oamenii când mă văd că îi ajut, îmi mulțumesc de zeci de ori din momentul în care am intrat pe ușă și până când ies din curte. Unii încearcă să îmi ofere bani, însă nu am cum să îi accept, ei au mai mare nevoie de bani decât mine. Este o senzație inedită să oferi ajutor acestor oameni, te simți împlinit. Sincer, ce am văzut prin sate mi-a zguduit un pic sistemul de valori. Totuși, trebuie să îmi gestionez timpul, merg o dată la 7-8 zile să fac voluntariatul, în funcție de cum îmi gestionez timpul liber”, a încheiat Corneliu Zaiț.
Gestul unui bărbat din Iași a emoționat mai multe persoane. Corneliu Zaiț merge în casele oamenilor în vârstă și îi ajută cu curățarea sobelor.