Gestul extrem la care apelează românii pentru a avea bani de sărbători!
Gestul extrem la care apelează românii pentru a avea bani de sărbători este să își amaneteze obiectele personale. Mulți nu au ce pune pe masă în zilele de Crăciun, așa că fie se împrumută de la rude, prieteni sau de la bănci, fie își amanetează bunurile de valoare. Iată lista cu obiectele amanetate înainte de sărbătorile de iarnă.
Gestul extrem la care apelează românii pentru a avea bani de sărbători!
În pragul sărbătorilor de iarnă românii sunt copleșiți de cheltuieli. Pe lângă nelipsitele cheltuieli mai mari la facturi, cetățenii dau mulți bani și pe cumpărăturile pentru masa de Crăciun sau de Revelion. Din cauză că nu mai fac față cheltuielilor, mulți români își amanetează obiectele personale pentru a pune ceva pe masa de Crăciun.
Românii apelează la amanete, aducând aur, tablete, laptopuri sau telefoane pentru a primi o sumă de bani. Astfel, industria de amanet va avea o creștere cu 20% pe activ în decembrie 2024.
Pensionarii cu venituri mici apelează la Case de Ajutor Reciproc și se împrumută pentru a avea cu ce să plătească utilitățile. Pe perioada iernii, cheltuielile sunt uriașe din cauza facturilor mai mari pentru încălzirea locuințelor.
Val de scumpiri în prag de iarnă
Românii vor cheltui mai mulți bani pentru mâncare în această iarnă. Scumpiri vor fi și la facturile la energie, iar cetățenii se simt copleșiți de creșterea prețurilor. Românii spun că nu mai fac față cheltuielilor zilnice și nu reușesc să pună bani deoparte. Carnea de porc s-a scumpit deja. De asemenea, se vor scumpi și ouăle, produsele lactate, dar și carnea de pui. Și prețul legumelor va crește, la fel și prețurile la făină, zahăr și orez. Sunt vizate alimentele de bază, iar românii sunt revoltați. Alimentele s-au scumpit, în medie, cu 14%, produsele de igienă cu 16%, iar produsele de curățat costă cu 15% mai mult. O familie cu doi copii cheltuie lunar pe cumpărăturile casei peste 2.400 de lei.
O altă veste pentru români este aceea că supermarketurile din țară vor intra în vizorul Ministerului Agriculturii până pe 31 decembrie 2024. Vor fi monitorizate mai multe aspecte, printre care preţurile alimentelor, adaosurile comerciale şi accesul produselor româneşti.
,,Am stabilit ca în perioada următoare să facem un comitet de monitorizare din care vor face parte trei reprezentanţi ai zonei de retail, trei reprezentanţi ai procesatorilor, un reprezentant al Consiliului Concurenţei şi unul din cadrul ministerului, iar grupul va fi coordonat de către mine. Pentru că în momentul de faţă avem în vigoare până la finele anului ordonanţa privind plafonarea celor două 21 de categorii de produse, vor fi monitorizate tot, până la 31 decembrie, prezenţa la raft a produselor româneşti, preţurile produselor alimentare şi adaosul comercial pentru produsele româneşti, cât şi pentru cele din import, pe toate categoriile.”, a explicat Ministrul Agriculturii.
Pe lângă scumpirile la alimente, facturile românilor se vor dubla în această iarnă. Prețuri mari la facturi îi așteaptă pe români și în anul 2025. Prețurile la gaze vor fi cu până la 0,5% mai mari până la data de 31 martie 2025, iar după 1 aprilie 2025, creșterile ar putea ajunge până la 26%. Aceste ajustări se vor transpune în costuri mai ridicate pentru consumatori, influențând facturile la gaze pe termen lung.
Românii nu mai fac față cheltuielilor și valului de scumpiri la sfârșit de an, iar mulți își amanetează obiectele de valoare pentru a avea bani de sărbători.