Gest umanitar, din partea unui polițist ieșean! Refugiați din Ucraina, implicați într-un accident rutier
Gest umanitar, din partea unui polițist ieșean. Acesta a ajutat două femei cu cetățenie ucraineană să plece spre Suedia după ce au fost implicate într-un accident rutier în comuna Lețcani, din județul Iași.
Viorel, agent principal în cadrul Secţiei VIII de Poliţie Rurală Leţcani, a fost prezent la locul în care s-a produs un accident în comuna ieșeană.
Una dintre mașinile implicate în impact le aparține unor femei din Ucraina, ce se îndreptau către Suedia.
Refugiații ucraineni, impresionați de gestul umanitar din partea unui polițist ieșean
Viorel a mers către un accident rutier petrecut pe 8 Martie 2022 în comuna Lețcani. La fața locului a descoperit doar daune materiale, în schimb două femei ce au și 2 copii erau extrem de afectate de accident și panicate din pricina faptului că aveau în plan să străbată România în drumul lor spre Suedia. Agentul de Poliție a fost impresionat de problemele femeilor și a decis că nu are cum să plece de la intervenție fără a se asigura că drumul pe care îl au de parcurs va fi posibil. Mașina personală a ucrainencelor a fost avariată grav în urma accidentului.
Astfel, polițistul a sunat la o pensiune din zonă pentru a le caza pe cele două, împreună cu copiii lor. După ce au ajuns cu bine la cazare, agentul a fost ajutat de mai mulți ieșeni pentru a le găsi refugiatelor o cale de transport alternativă. Femeile au plecat spre Suedia cu un autocar pe 9 martie 2022. Acestea nu vor uita peripețiile întâmplate în Iași, dar nu îl vor uita nici pe Viorel.
“Satisfacţia colegului nostru a fost pe măsura bucuriei manifestate de femeile care nu se aşteptau să primească ajutor din partea unor străini, într-un timp atât de scurt”, a declarat Anca Vîjiac, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Iași.
Tot mai mulți ieșeni se implică pentru a ajuta refugiații
În cazul de la Lețcani, Viorel a fost singurul vorbitor de limbă ucraineană, dar nu a fost singurul interesat să ajute. Astfel, situația a fost rezolvată foarte rapid.De remarcat este faptul că agentul în vârstă de 30 de ani a învățat limba ucraineană la școală.
La nivelul județului Iași, numărul persoanelor ce își exprimă dorința de a se implica pentru a ajuta refugiații din Ucraina este în continuă creștere. Pe grupurile de pe rețelele de socializare, activitatea utilizatorilor este foarte sporită, iar organizarea este una riguroasă. Cele mai dese cerințe sunt cele de cazare a refugiaților sau de transport.
De cele mai multe ori, o postare în care cineva solicită ajutor este soluționată în mai puțin de o oră. Cazurile finalizate, de asemenea, sunt postate pe grupuri pentru a încuraja și alte persoane pentru a ajuta. Toți refugiații ucraineni și-au arătat recunoștința față de persoanele care le-au oferit ajutor. Foarte multe cazuri se termină cu o prietenie între ieșeni și ucraineni ce pare că va ține mulți ani. Femeile implicate în accidentul din Lețcani au plecat miercuri, 9 martie 2022, spre Suedia, având în suflet un gest umanitar din partea unui polițist ieșean.