Germania, încrezătoare că va găsi înlocuitor pentru petrolul rusesc
Astăzi, 26 aprilie, ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a transmis că Germania speră să găsească în câteva zile o formă de a înlocui petrolul rusesc cu provizii din alte surse.
De asemenea, ministrul a adăugat că Germania ar putea face față ulterior embargoului UE asupra importurilor de petrol de proveniență rusă.
Germania s-a confruntat cu presiunea de a-și reduce dependența de energia rusă încă de la începutul invaziei Ucrainei de către Rusia.
Germania susține că un embargou pe petrolul rusesc este gestionabil
Oficialii germani transmiteau, la începutul invaziei, că Germania s-ar putea îndepărta de petrolul rusesc până la sfârșitul anului. Totuși, a respins ideea unei interdicții imediate a importurilor la nivelul Uniunii Europene.
„Astăzi pot spune că un embargo (pe petrol) a devenit gestionabil pentru Germania”, a declarat Habeck jurnaliştilor în timpul unei vizite în Polonia pentru discuţii despre securitatea energetică, potrivit NY Times.
Petrolul rusesc, o treime din aprovizionarea Germaniei
Înainte de războiul din Ucraina, petrolul rusesc reprezenta aproximativ o treime din aprovizionarea Germaniei. În urmă cu o lună, Habeck a spus că Germania și-a redus dependența de petrolul rusesc la 25% din importurile sale.
Marți, el a spus că petrolul rusesc reprezintă acum doar 12% din oferta Germaniei și a mers în vizită la o rafinărie din Schwedt, lângă Berlin. Aceasta este deținută în majoritate și operată de compania petrolieră de stat rusă Rosneft (ROSN.MM).
„Modelul de afaceri Schwedt se bazează pe cumpărarea petrolului rusesc. Acesta este un element al disputei, avem nevoie de o alternativă pentru Schwedt și vom lucra la aceasta în zilele următoare”, a spus Habeck.
Germania va trimite sisteme antiaeriene mobile Gepard pentru Ucraina
Parlamentarul german Johannes Vogel, membru al Partidului Liber Democrat, aflat în actuala coaliție de guvernare a țării, a confirmat o dezvăluire făcută de către publicația Sueddeutsche Zeiting, referitoare la decizia ministrulu german al Apărării, Christine Lambrecht de a oferi aceste arme Kievului.
Germania va livra Ucrainei aproximativ 50 de astfel de vehicule care nu se mai află în dotarea Bundeswehr-ului.
Decizia Berlinului a fost luată în cadrul unei reuniuni de la baza americană de la Ramstein, din Germania, eveniment la care a participat și șeful Pentagonului, Lloyd Austin.
Germania a fost judecată până acum pentru reticența de a ajuta Ucraina
Cancelarul german Olaf Scholz a fost până în prezent criticat pentru aparenta reticență a guvernului german de a livra armament greu Ucrainei. Germania a livrat până în prezent material militar defensiv, precum arme antitanc, lansatoare de rachete şi rachete sol-aer.
Sistemele antiaerien mobile de tip Gepard se află și în dotarea armatei române. Militarii români cu blindate Gepard/Ghepard au participat la mai multe exerciții NATO în ultimii ani.