Gena care suprimă simptomele Alzheimerului

de: Echipa Bzi.ro
13:43, 11 iul. 2020

Gena care suprimă simptomele Alzheimerului. A fost descoperită o genă care poate suprima în mod natural semnele bolii Alzheimer în celulele creierului uman, potrivit cercetărilor conduse de Queen Mary University din Londra. Oamenii de știință au dezvoltat, de asemenea, un nou sistem rapid de screening privind tratamente care ar putea amâna sau preveni boala.

Principala provocare în testarea medicamentelor Alzheimer în studiile clinice este că participanții trebuie să aibă simptome. Dar, odată ce oamenii au simptome, de obicei este prea târziu ca tratamentele să aibă un efect semnificativ, deoarece multe celule ale creierului au murit deja.

Singura modalitate actuală de testare a potențialelor tratamente preventive este identificarea participanților care prezintă un risc mai mare de a dezvolta Alzheimer și de a vedea dacă tratamentele previn debutul bolii lor. Aceasta include persoanele cu sindrom Down (DS) care au aproximativ 70% din șansele de a dezvolta Alzheimer în timpul vieții. Acest lucru se datorează faptului că cromozomul 21 suplimentar pe care îl poartă include gena pentru proteina precursoare amiloidă, care provoacă Alzheimer timpuriu atunci când este supradozat sau mutat.

Gena care suprimă simptomele Alzheimerului

În cadrul studiului, publicat în revista Nature Group Molecular Psychiatry, cercetătorii au colectat celule de păr de la persoane cu DS și le-au reprogramat pentru a deveni celule stem, care au fost apoi direcționate să se transforme în celule ale creierului, într-o farfurie, noteaza medicalxpress.com.

În aceste celule asemănătoare creierului, cercetătorii au observat o patologie asemănătoare cu Alzheimerul care se dezvolta rapid, incluzând leziuni asemănătoare plăcii amiloide, moarte neuronală progresivă și acumulări anormale ale unei proteine ​​numite tau în interiorul neuronilor.

Profesorul cercetător Dean Nizetic, de la Universitatea Queen Mary din Londra, a comentat: „Această lucrare reprezintă o realizare remarcabilă, deoarece acesta este primul sistem bazat pe celule care are un trio complet de patologii Alzheimer, fără o supraexpresie genică artificială. Acest sistem se deschide perspectiva de screening pentru noi medicamente menite să întârzie sau chiar să prevină Alzheimer înainte ca moartea neuronală sa înceapa.”

Cercetătorii au arătat că sistemul poate fi utilizat ca o platformă de testare preventivă a medicamentelor. Ei au luat două medicamente diferite despre care se știe că inhibă producția de β-amiloid, le-au testat pe aceste celule ale creierului și în șase săptămâni au arătat că au prevenit apariția patologiei Alzheimer.