Gel hidroalcoolic: de ce trebuie utilizat cu moderatie
Pentru a limita răspândirea coronavirusului, se recomandă să vă spălați mâinile în mod regulat. Acest lucru trebuie făcut cu apă și săpun sau cu un gel hidroalcoolic. Ultima soluție este utilă în anumite situații, dar nu trebuie sa se abuzeze de ea. Utilizarea sa intensivă face pielea sensibilă la germeni! Iata de ce!
De câteva luni, masca de protecție a devenit un aliat împotriva Covid-19. Dar acesta nu este singurul echipament care blochează virusul: soluția hidroalcoolică este, de asemenea, un dispozitiv esențial. Ar trebui utilizata pentru dezinfectare atunci când nu există nici apă, nici săpun, cum ar fi, de exemplu, în transportul public. Deși acest produs ne permite să ne spălăm pe mâini în toate circumstanțele, utilizarea excesivă a acestuia nu este lipsită de riscuri pentru sănătate.
Un gel hidroalcoolic de bună calitate utilizat pe pielea sănătoasă nu este periculos. Cu toate acestea, dacă este utilizat în doze mari, procentul ridicat de alcool din produs ar putea provoca uscarea mâinilor și iritații. Potrivit medicilor britanici și francezi, utilizarea sa excesivă și continuă ar putea, de asemenea, să slăbească epiderma, care constituie o barieră, în special împotriva virușilor.
Gel hidroalcoolic: utilizarea sa intensivă face pielea sensibilă la germeni
„Sunt fabricate din etanol, un solvent. Pe de altă parte, dacă curăță bine, aceste geluri vor suprima prima barieră imună naturală. Cu cât le folosim mai mult, cu atât ne facem pielea mai permeabilă și sensibilă la acest tip de virus. Există o isterie în jurul coronavirusului, dar acest lucru provoacă o măsură de precauție necesară. Există totuși riscul de a crea alte patologii din cauza acestei probleme”, a explicat Stéphane Auberger, doctor în chimie organică la Universitatea din Nancy, potrivit Femme Actuelle.
Dr. Andrew Kemp, președintele Consiliului științific al Institutului britanic pentru științe de curățare, a explicat, de asemenea, că utilizarea excesivă a gelului hidroalcoolic ar putea permite altor bacterii să învețe să reziste. Dacă aceste „superbug-uri” supraviețuiesc alcoolului, ar putea duce la o „situație Armageddon (adică o situație care se va termina probabil în mod catastrofal)”, a avertizat el.
„Gelurile hidroalcoolice ar trebui folosite ca ultimă soluție și ca măsură temporară pe termen scurt dacă nu există apă și săpun”, a declarat dr. Andrew Kemp pentru Daily Express.
„În cazul utilizării excesive și pe termen lung, acestea sunt periculoase pentru sănătatea noastră. (…) Putem folosi geluri hidroalcoolice pentru a ne spăla pe mâini atunci când nu avem apă și săpun la dispoziție. Cea mai bună soluție este săpunul și apa”, a declarat un medic de urgență și un cronicar medical, pentru France 3.
Este gelul hidroalcoolic periculos pentru copii?
Soluția hidroalcoolică sau utilizarea excesivă a acesteia nu reprezintă în sine un risc pentru copiii mici. Produsul ar provoca roșeață oculară, dureri oculare, inflamație a ochiului sau pleoapei, arsuri ale pleoapei sau sensibilitate crescută la lumină. Cazurile mai grave se pot caracteriza prin deteriorarea corneei care necesită spitalizare.