Gazprom anunță că vrea să satisfacă cererea europeană de gaze naturale! Criza ar putea lua sfârșit
Europa traversează o perioadă dificilă în ceea ce privește importul de gaze naturale din Rusia. Pentru că Gazprom a anunțat că va livra mai puţine gaze, prioritizând umplerea rezervoarelor din Rusia, prețurile au crescut extrem de mult. Totuși, Gazprom a oferit un anunț care ar duce la sfârșitul crizei. Oficialii companiei au susţinut că vrea să satisfacă cererea europeană de gaze.
Între timp sunt tot mai multe țări care au ales să-și protejeze cetățenii plafonând prețurile la gaze naturale dar şi la electricitate.
Gazprom anunţă că vrea să satisfacă cererea europeană de gaze
Într-un mesaj înregistrat în cadrul unei conferinţe care a avut loc în Amsterdam, Elena Burmistrova, directorul pentru grupul rus a menţionat faptul că cele care pot realiza un echilibru și predictibilitate sunt contractele pe termen lung. Declarația vine în contextul în care Gazprom și Rusia sunt acuzate că au folosit gazul natural ca pe o armă politică. Totuşi, directorul a precizat faptul că nu e interesul companiei să facă acest lucru și că Gazprom vrea să satisfacă cererea europeană:
„Voi spune din nou, nu ne interesează nici preţurile scăzute record, nici preţurile record ale gazelor. Acestea din urmă duc la degradarea cererii de gaze în Europa, ceea ce este în mod clar împotriva intereselor noastre ca producător şi furnizor de gaze. Vrem să vedem o piaţă echilibrată şi previzibilă, în care noi şi clienţii noştri ne putem dezvolta cu succes afacerea”, a spus Burmistrova.”
Gazprom a crescut livrarea de gaze naturale în Europa în 2021
Pe de altă parte, Burmistrova a menţionat faptul că, statistic vorbind, Gazprom a crescu livrările către Europa cu 13%, adică cu 15 miliarde de metri cubi în 2021.
”Întotdeauna am susţinut contracte pe termen lung cu condiţii de tip take-or-pay şi vom continua să facem acest lucru. Industria noastră este cu capital intensiv şi are un ciclu lung de investiţii şi numai astfel de contracte pe termen lung pot oferi încredere… . (şi) să facă piaţa echilibrată şi previzibilă, prin urmare profitabilă pentru investitori.”
Strategia de afaceri pe termen lung a Gazprom se bazează pe evaluările cererii potenţiale efective în Rusia şi pe pieţele cheie de export, prin urmare nu este uşor pentru companie să susţină o trecere la modele de indexare în centre şi de comerţ pe termen scurt, a spus ea.
Mai multe țări au plafonat prețurile la gaze naturale
Totuşi, după ce ruşii au declarat faptul că prioritar pentru ei este umplerea rezervelor din propria țară, Europa s-a confruntat cu o criză uriașă de gaze naturale. Așadar, în acest context, pentru a evita creșteri uriașe ale facturilor, mai multe țări au luat decizia de plafonare a prețurilor la gaze naturale. Una dintre țările care au decis acest lucru este Spania care a acordat și anumite subvencții. Măsura este luată în contextul în care europenii vor plăti cel mai mare preț la gazele naturale din ultimii 13 ani/
În schimb, legea consumatorului vulnerabil a trecut de votul din Parlamentul României și a fost trimisă la președintele Klaus Iohannis pentru a fi promulgată. Totuși, specialiștii din domeniu atrag atenția asupra faptului că sunt măsuri insuficiente pentru o piață extrem de dificilă.