Gazoductul Iași – Ungheni – Chișinău va fi inaugurat la sfârșitul lunii august, de Ziua Independenței Republicii Moldova
La finalul lunii august va fi inaugurat Gazoductul Iași – Ungheni – Chișinău la o distanță de 7 ani de la începerea lucrărilor. Evenimentul este marcat de Ziua Independenței Republicii Moldova, prim-ministrul Ion Chicu invitându-l pe omologul din România la eveniment
După amânări repetate, autoritățile anunță din nou inaugurarea gazoductului Iași – Ungheni – Chișinău, a cărui construcție a început în august 2013. Evenimentul care trebuia să aibă loc în luna aprilie 2020 a fost stabilit de autoritățile de peste Prut la data de 27 august, atunci când este și Ziua Independenței Republicii Moldova.
„În acest an avem un motiv de bucurie, deoarece în acest an, în preajma sărbătorii Independenței Republicii Moldova, a fost dat în exploatare un obiectiv al infrastructurii țării care va spori independența statului nostru. Este vorba despre gazoductul Iași – Ungheni – Chișinău. Este un proiect construit și are obiectivul principal de a spori securitatea energetică a Republicii Moldova. Cu această ocazie vreau să aduc mulțumiri Guvernului României și poporului României, pentru implementarea acestui proiect. Înseamnă mai multă securitate energetică pentru Republica Moldova, o alternativă reală pentru Moldova, în diferite circumstanțe. Din păcate, în ultimii ani, au fost situații când securitatea energetică și aprovizionarea cu gaz a fost cu mare risc”, a declarat Ion Chicu, prim-ministrul Republicii Moldova.
Lucrările la gazoductul Iași – Ungheni – Chișinău, întârziate de firmele din Iași
La eveniment a fost invitat și premierul Ludovic Orban. Gazoductul Iași – Ungheni – Chișinău a fost realizat în două etape, Iași – Ungheni și Ungheni – Chișinău. Cea de-a doua parte a lucrărilor a fost inaugurată în februarie 2019. Conducta de peste Prut are o lungime de 120 km, iar valoarea lucrării este 76 milioane de euro. Prima etapă, Iași – Ungheni, a fost finalizată încă din iulie 2014.
Lucrările la proiectul gazoductului Iași – Ungheni – Chișinău au fost blocate chiar înainte de finalizare, după ce conducerea Transgaz SA a decis ca licitația câștigată de firmele ieșene Totalgaz și Quartz Matrix pentru realizarea unui lot al conductei să fie reluată. Lucrarea în valoare de aproape 20 de milioane de euro era ultima parte a mega proiectului finalizat în proporție de 90 la sută prin care se vor transporta gaze naturale între România și Republica Moldova prin zona de Nord-Est.
Vestmoldtransgaz SRL este subsidiara Transgaz din Republica Moldova
Conducerea subsidiarei Transgaz recunoaște faptul că licitația care a întârziat finalizarea gazoductului va fi reluată, dar nu a spus și motivele pentru care face acest lucru. Totalgaz Industrie Iași, principalul câștigător al licitației, s-a adâncit brusc în datorii, iar activitatea firmei intrate recent în insolvență este blocată de mai multe luni.
Deși lucrarea trebuia finalizată complet oficial în luna aprilie a acestui an, Societatea Națională de Transport Gaze Naturale „Transgaz” SA a decis să reia licitația pentru ultima parte a proiectului care încă nu a fost realizată. Este vorba despre un lot al lucrării contractat de firmele ieșene Totalgaz Industrie și Quartz Matrix SRL, obiectul contractului fiind „Execuție lucrări la stații de reglare și măsurare, inclusiv automatizările din cadrul acestora”. Valoarea este de 85.530.690 lei, iar această lucrare nefinalizată la termen reprezintă ultima parte a proiectului pentru ca acesta să devină funcțional.
Subsidiara Transgaz SA din Republica Moldova care se ocupă de proiect este Vestmoldtransgaz SRL. Prin acest proiect se intenționează reducerea dependenței populației din centrul și vestul Europei față de gazele venite din Rusia.