Gazele naturale se scumpesc în România din cauza faptului că Ucraina a capturat punctul de interconectare cu rețeaua rusă de gaze

de: BZI.ro
10:28, 09 aug. 2024

O nouă lovitură pentru Europa și pentru România în contextului războiului din Ucraina. Gazele naturale se scumpesc în România pentru că țara vecină a capturat un punct de interconectare cu rețeaua rusă de gaze.

Războiul din Ucraina a dus la creșterea spectaculoasă a gazelor în toată Europa. Uniunea Europeană este încă dependentă de livrările de gaze naturale de la Moscova și cu toate că a căutat soluții salvatoare, acestea nu s-au concretizat.

Gazele naturale se scumpesc în România din cauza Ucrainei

Gazele naturale se scumpesc în România din cauza Ucrainei, arată un raport recent care mentionează faptul că în doar 2 zile acestea s-au scumpit cu 7% pe piața spot, ajungand la cel mai mare nivel din decembrie 2023.

Prețul gazelor naturale tranzacționate ieri, 8 august, la Bursa Română de Mărfuri (BRM) pentru livrarea în data de 9 august a fost de 166 lei/MWh. Aceasta reprezintă o creștere față de ziua precedentă, când prețul era de 160 lei, care, la rândul său, fusese mai mare decât prețul de 155 lei din ziua anterioară.

Pe piața intraday, prețul gazelor naturale a fost, de asemenea, mai mare pentru tranzacțiile din 8 august, atingând 165 lei/MWh, comparativ cu 157 lei în ziua precedentă și 155 lei cu două zile înainte. Totuși, volumele tranzacționate pe această piață au fost mai mici decât cele de pe piața pentru ziua următoare.

Piața românească, unde o parte din consum beneficiază de un preț plafonat pentru producția internă, reflectă tendințele observate pe piața europeană. În Europa, prețurile de referință pentru gaze naturale au atins joi cel mai ridicat nivel din decembrie 2023, ca urmare a îngrijorărilor legate de posibilele întreruperi ale livrărilor de gaze rusești prin Ucraina, conform Bloomberg. Pe hub-ul TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc prețurile de referință europene, cotațiile futures pentru gaze naturale au crescut joi cu 1,4%, ajungând la 38,99 euro/MWh.

De la începutul lunii aprilie, prețurile au crescut cu aproximativ 40%. Aceasta reprezintă a treia zi consecutivă de creștere a prețurilor, care se apropie de 39 euro/MWh. Odată cu scumpirea gazelor naturale în România sunt așteptate scumpiri în toată industria. Vorbim despre prețuri mai mari la alimente, sau produse nealimentare, prețuri mai mari la absolut orice.

Ucraina ar fi de vină pentru creșterea prețului la gaze naturale

Luptele au continuat joi în regiunea Kursk din Rusia, marcând a treia zi a unei ofensive majore ucrainene, susținută de unități mecanizate. Conform analiștilor, forțele ucrainene își concentrează avansul în jurul orașului Sudzha, cu o populație de aproximativ 5.500 de locuitori, situat la aproximativ 10 km de frontieră și în apropierea unei stații de transbordare a gazelor rusești către Europa prin Ucraina. Deși nu se cunosc toate detaliile despre avansul ucrainenilor, Gazprom, gigantul energetic rus, a confirmat joi că va continua să furnizeze gaze prin stația Sudzha, informează Bloomberg.

După începutul conflictului, Europa a redus dependența de gazul rusesc livrat prin conducte, crescând importurile de gaze naturale lichefiate (GNL). Totuși, unele țări continuă să fie dependente de livrările prin conducte, ceea ce le face vulnerabile la întreruperi neașteptate ale aprovizionării.

Acordul de tranzit dintre Rusia și Ucraina urmează să expire la sfârșitul anului, iar în absența acestuia, gazul rusesc nu va mai fi livrat prin conducte. Totuși, pentru a sublinia importanța gazelor rusești pentru Europa, oficialii europeni sunt angajați în negocieri pentru a menține fluxul de gaze prin conducte după expirarea acordului.

O întrerupere bruscă a livrărilor înainte de termen ar reprezenta un șoc pentru țări precum Slovacia și Austria, care sunt în prezent dependente de gazele livrate prin conducte și ar putea întâmpina creșteri ale prețurilor pentru companii și consumatori dacă livrările se opresc. Gazele naturale se scumpesc în România pe fondul războiului din Ucraina. Uniunea Europeană, NATO și alte instituții mondiale ar trebuie să-și concentreze atenția pe încheierea unui păci care să pună stop la pierderile de vieți omenești și la accenturarea unei crize economice.