Gata cu vacanța! Ce elevi, liceeni și studenți revin la ore și cursuri de astăzi! Inspectoratul Școlar Județean Iași a stabilit scenariile de funcționare
Astăzi, 3 ianuarie 2022, mii și mii de elevi, liceeni și studenți din Iași revin la ore, respectiv la cursuri! Clasele primare, de la pregătitoare, I, a II-a, a III-a, până la clasa a IV-a, respectiv preșcolarii încep activitatea abia din 10 ianuarie. Pe de altă parte, Inspectoratul Școlar Județean Iași a stabilit scenariile de funcționare. De asemenea, la Universitatea „Cuza”, tot astăzi se reiau cursurile, în timp ce la cea Tehnică și la cea de Științele Vieții – pe 10 ianuarie, iar, la Medicină și Farmacie, pe 6 ianuarie 2022
De astăzi, 3 ianuarie 2022, elevii de gimnaziu și de liceu revin la ore. În schimb, cei de clasele primare, de la pregătitoare, I, a II-a, a III-a, până la clasa a IV-a, respectiv preșcolarii încep activitatea abia din 10 ianuarie. Încă de la finalul anului 2021, Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Iași a stabilit scenariile de funcționare, ce pot fi consulate aici (asta, pentru perioada 3 – 7 ianuarie). Toate își vor derula activitatea după Scenariul 1, față în față.
Deși ar fi trebuit să fie în semestrul al doilea deja, în ianuarie 2022, elevii și profesorii lor de la gimnaziu revin tot în semestrul I pentru o săptămână, urmând ca, după weekendul 15-16 ianuarie 2022, să intre direct în semestrul al doilea, fără a mai exista, ca în anii trecuți, o vacanță intersemestrială. Așadar, prima săptămână va fi recuperată acum, în perioada 3-7 ianuarie 2022. Următoarea săptămână recuperată de elevii din gimnaziu pentru perioada petrecută acasă în noiembrie 2021 va fi în cea a „Școlii Altfel”. Elevii de liceu, clasele a IX-a, a X-a, a XI-a și a XII-a/a XIII-a încep școala pe 3 ianuarie 2022, la fel ca cei de gimnaziu. Aceștia revin la cursuri pentru două săptămâni în care vor fi încheiate mediile, cel mai probabil, după care trec și ei în semestrul al doilea, din 17 ianuarie 2022.
Pentru gimnaziu și liceu urmează o perioadă de 15 săptămâni consecutive de cursuri
Pentru gimnaziu și liceu urmează o perioadă de 15 săptămâni consecutive de cursuri – 3 ianuarie – 14 aprilie 2022 -, fără vacanță școlară. Prin comparație, perioada aceasta este cu două săptămâni mai lungă decât cea din semestrul I, de la debutul școlii, din septembrie, până la vacanța de iarnă. Elevii din învățământul profesional și postliceal încep și ei școala astăzi, 3 ianuarie 2022. Pentru copiii de grădiniță și pentru cei din ciclul primar urmează o perioadă neîntreruptă de 14 săptămâni de cursuri / activități. Evident, toate aceste date pot fi influențate de deciziile autorităților pentru gestionarea sanitară a pandemiei de COVID-19.
Legat de faptul că profesorii, elevii și părinții au solicitat ca reluarea cursurilor să fie programată pe 10 ianuarie 2022, ministerul Educației, prof. univ. dr. ing. Mihai Sorin Cîmpeanu, a precizat recent:
„Există un grafic de învățământ și o structură a anului școlar, structură aprobată prin Ordinul de Ministru nr. 5.549/5 noiembrie 2021, discutat în Comisia de Dialog Social, în care au fost prezenți și reprezentanții elevilor, ai părinților și ai profesorilor. Avem solicitări exprese, temeinic justificate, de a nu schimba datele examenelor naționale. Avem solicitări justificate de asigurare a predictibilității în Educație. Avem recunoașterea faptului că, în Educație, s-au înregistrat pierderi mari, ce trebuie recuperate prin zile de cursuri, și nu de vacanță!”
Când se reiau cursurile în marile universități din Iași
Pe de altă parte, cursurile în marile universități din Iași se reiau în această perioadă! Astfel, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC), tot astăzi, 3 ianuarie 2022, se reiau cursurile, în timp ce, la Universitatea Tehnică (TUIASI) „Gheorghe Asachi” și la cea de Științele Vieții (USVIași) „Ion Ionescu de la Brad” – pe 10 ianuarie 2022.
La Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) „Grigore T. Popa”, activitatea se va relua pe 6 ianuarie 2022. În acest interval, instituțiile de învățământ superior programează prima sesiune de examinare a tinerilor. În funcție de specificul fiecărei entități academice, testarea se va face prin probe scrise, orale sau practice.