Garda de Mediu va sancționa din nou primăria din cauza gunoiului. Rata de reciclare în municipiul Iași rămâne cu mult sub limitele europene: „Ieșenii vor plăti prin taxe și impozite” – FOTO

de: Petronel Ștefan
02:00, 13 nov. 2023

Rata de reciclare în municipiul Iași este de 14,5 la sută din gunoiul selectat. Procentul este încă unul foarte mic, având în vedere că reglementările de la Uniunea Europeană prevăd unul de minim 50 la sută

Având în vedere că, anul trecut, municipiul Iași nu a atins obiectivul de 50 la sută, Garda de Mediu a penalizat primăria pentru acest lucru. Deși, anul acesta, nivelul de reciclare din Iași a crescut cu aproape 5 procente, tot nu este suficient. Astfel, Garda de Mediu va acționa din nou cu penalizări asupra primăriei.

Rata de reciclare în municipiul Iași rămâne scăzută

România are termen de la Uniunea Europeană ca, până în 2025, rata de reciclare să fie de minim 50 la sută în toată țara. Deși s-au observat câteva creșteri în ultima vreme, multe dintre orașele din țară nici nu au ajuns la 25 la sută. De exemplu, la Iași, în 2022, rata de reciclare era de 10 la sută, iar acum este de 14,5 la sută. Astfel, Primăria Iași riscă să fie penalizată din nou, cu sume ce pot ajunge până la 2 milioane de lei.

„În momentul de față, rata de reciclare din Iași este de 14,5 la sută. Salubris nu a fost amendată de Garda de Mediu pentru rata de reciclare, pentru că nu are cum să fie amendată pentru un astfel de lucru, pentru că nu noi suntem cei care reciclează, ieșeni sunt aceia. Primăria Iași nu primește o amendă, ci primește o penalitate pentru neatingerea cifrelor de colectare. Deci primăria plătește această penalitate, este o taxă, precum TVA, dacă noi ieșenii nu colectăm separat, Guvernul României prin Ministerul Mediului intervine. Astfel, tot ieșenii vor trebui să plătească penalitățile, prin taxe și impozite”, a transmis Cătălin Neculau, directorul Salubris SA.

Cetățenii trebuie să fie mai responsabili

Totuși, penalizările vor fi plătite tot din banii ieșenilor, prin taxele și impozitele impuse de autoritățile locale. Astfel, oamenii ar trebui să aibă o altă abordare în ceea ce privește depozitarea gunoiului, pentru a nu fi taxați ulterior. În cazul în care România nu va reuși să își atingă obiectivul, atunci, țara noastră va fi amendată cu milioane de euro de către Uniunea Europeană.

„Ceea ce sunt abilitat prin lege fac deja, ba chiar mai mult în ceea ce privește informarea cetățenilor, campanii de colectare separată, campanii din ușă în ușă. Tot sistemul de management al deșeurilor este pus la punct. Ieșenii nu mai pot spune acum că ar vrea să arunce gunoiul, dar nu au unde, pentru că există posibilități. Totul rămâne la latitudinea fiecărui cetățean, dacă dorește să facă reciclare sau nu”, a mai adăugat Cătălin Neculau.

Rata de reciclare în municipiul Iași rămâne scăzută, iar, cel mai probabil, Garda de Mediu va amenda din nou primăria pentru că nu a reușit să atingă obiectivul de 50 la sută.