Garda de Mediu Iași verifică fermierii care au cerut fonduri europene. Cine nu are avizele de mediu necesare, nu mai primește banii europeni

de: Raluca Costin
02:00, 12 aug. 2020

Garda de Mediu Iași a demarat noi controale la fermierii care vor să obțină fonduri europene pentru afacerile din agricultură. Specialiștii de mediu vor verifica firmele din Iași care trebuie să dețină avizele de mediu necesare pentru a putea demara investițiile cu ajutorul fondurilor europene. Ieșenii care sunt prinși că încalcă legislația riscă să nu mai obțină banii de la AFIR și sunt sancționați contravențional cu amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei

Garda de Mediu Iași a demarat noi controale la fermierii care vor să obțină fonduri europene pentru afacerile din agricultură. Verificările vor fi efectuate în perioada 15 august-15 septembrie la ieșenii care vor să demareze investiții cu fonduri europene în anul 2020. Specialiștii din cadrul Gărzii de Mediu Iași susțin că cei care nu au toate avizele necesare nu mai primesc banii europeni. În total vor fi verificați 50 de beneficiari din Iași care vor să investească fonduri europene în ferme zootehnice, plantații pomicole sau fermierii care deja au investit banii de la AFIR în mediul rural.

Fermierii din Iași care au luat fonduri europene trebuie să obțină avize de mediu pentru activitatea derulată

Beneficiarii fondurilor europene riscă să aibă activitatea suspendată dacă nu respectă condițiile impuse în avizul de mediu sau pot primi amenzi. „Există un protocol între AFIR și Garda Națională de Mediu încă de anul trecut prin care verificăm firmele din Iași care vor să ia fonduri europene. Pentru că anul acesta sunt mai multe contracte semnate pentru a primi banii vom face mai multe verificări. Au fost situații când firma nu a primit banii de la AFIR pentru că nu respectă avizul de mediu”, susține Gheorghe Bacușcă, comisar șef în cadrul Gărzii de Mediu Iași.

Două firme din Iași care nu au respectat normele de mediu nu au mai avut activitate timp de 6 luni

Până în prezent au fost verificate 150 de proiecte finanțate cu fonduri europene ale beneficiarilor care au primit deja o parte din banii nerambursabili sau suma totală solicitată de la AFIR. În urma verificărilor specialiștilor din cadrul Gărzii de Mediu Iași a fost suspendată activitatea a două firme înființate cu fonduri europene care nu aveau avize de mediu valabile și nu îndeplineau normele de mediu impuse în autorizație.

Garda de Mediu Iași a suspendat activitatea a 11 firme care nu aveau autorizație de mediu și a sesizat organele de cercetare penală

De asemenea, au fost dispuse și 11 sancțiuni contravenționale complementare privind suspendarea activității până la obținerea autorizației de mediu, iar pentru 11 fapte care se încadrează, conform legislației de mediu, la infracțiuni, au fost sesizate organele de cercetare penală. Garda de Mediu Iași a înregistrat 7 episoade de poluare a factorului de mediu apă în anul 2020, precum și numeroase episoade de afectare a calității aerului, solului și biodiversității generate de arderea deșeurilor sau a vegetației uscate. Aceste fapte au fost sancționate contravențional sau au fost sesizate organele de cercetare penală.

Specialiștii de mediu vor verifica în continuare sesizările ieșenilor cu privire la deșeurile abandonate

Comisarii din cadrul Gărzii de Mediu Iași au desfășurat și alte activități în anul 2020, în conformitate cu atribuțiile legale: întocmirea de puncte de vedere în cadrul procedurii de reglementare a proiectelor, participarea la ședințele de avizare tehnică a planurilor și proiectelor, la ședințe de Mediu, la întâlnirea cu societatea civilă, cu mediul universitar, precum și la întrunirile referitoare la pandemia de COVID-19 ale Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Iași. În această perioadă specialiștii de mediu efectuează verificări în comunele din județ unde există deșeuri abandonate sau incendii de vegetație fără autorizație. Potrivit specialiștilor de mediu, deși au derulat campanii de informare cu privire la aceste acțiuni, ieșenii continuă să încalce legea, iar în ultimii ani arderile necontrolate de vegetație s-au înmulțit.

Sancțiunile aplicate de Garda de Mediu Iași pentru arderi de vegetație necontrolate sunt cuprinse între 3.000 și 6.000 lei, pentru persoane fizice, și de la 25.000 lei la 50.000 lei, pentru persoane juridice

Reprezentanții Gărzii de Mediu susțin că efectele poluării asupra mediului sunt grave și de aceea se aplică amenzi drastice.

„Dincolo de aspectele legale descrise și de efectele asupra mediului, ambele fapte prezintă și un pericol real și imediat asupra sănătății umane, chiar dacă făptuitorii nu pun niciun preț pe sănătatea mediului, diferența dintre cele două moduri de operare fiind raza spațială de acțiune. Totodată, trebuie subliniat că fumul rezultat din arderea deșeurilor diverse are proprietăți extrem de toxice, expunând riscului de afecțiuni pulmonare (inclusiv cancer) în primul rând copiii și batrânii”, spun specialiștii Gărzii de Mediu din Iași.