Garda de Mediu Iași a aplicat amenzi de aproape 200.000 de lei în anul 2021. Reclamațiile depuse de ieșeni privind depozitarea deșeurilor în zone neautorizate au fost întemeiate

de: Raluca Costin
02:00, 05 apr. 2021

Firmele verificate de Garda de Mediu Iași, care nu au respectat legislația, au fost amendate cu 200.000 de lei. O parte din sancțiunile aplicate de comisarii de mediu au fost date și după ce localnicii nemulțumiți au reclamat că sunt aruncate gunoaie în zonele neautorizate

Comisarii din cadrul Gărzii Naționale de Mediu- Comisariatul Județean Iași au efectuat controale planificate și neplanificate la operatorii economici din județ care desfășoară activități cu impact asupra mediului. În urma celor 89 de verificări la firmele din Iași, în anul 2021, au fost aplicate amenzi în valoare de 200.000 de lei. Sancțiunile au fost date pentru depozitarea necorespunzătoare a deșeurilor, dar și în domeniul biodiversității, biosecurității și ariilor naturale protejate.

Controalele efectuate de comisarii de mediu au vizat cu prioritate soluționarea reclamațiilor depuse de ieșeni atât la sediul instituției, cât și la Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Iași. Numărul sesizărilor a scăzut în anul 2021, comparativ cu primele luni ale anului 2020, cele mai multe vizând depozitarea deșeurilor în zonele neautorizate, atât în mediul rural, cât și în mediul urban. De asemenea, au mai fost efectuate verificări în domeniul fondurilor europene, la beneficiarii care au depus proiecte la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), în Programul Național pentru Dezvoltare Rurală (PNDR).

A scăzut numărul reclamațiilor depuse de ieșeni la instituțiile de mediu

Potrivit datelor furnizate de APM și Garda de Mediu Iași, numărul sesizărilor primite în anul 2021, comparativ cu anul 2020, în primul trimestru, a scăzut. Din numărul total de reclamații depuse în primele 3 luni din acest an, 35 la sută dintre acestea fac referire la depozitarea și arderea ilegală de deșeuri. De asemenea, 15 la sută din petiții sunt despre zgomotul din oraș, 10 la sută sunt reclamații depuse de ieșenii nemulțumiți de calitatea aerului. Aproximativ 20 la sută dintre reclamanți sunt nemulțumiți de tăierile de arbori și problemele de mediu din ariile naturale protejate din județul Iași. Alte 5 la sută din petiții fac referire la disconfortul creat în anumite zone ale orașului din cauza mirosurilor puternice. Alte 15 la sută din petițiile trimise de ieșeni se referă la diverse probleme precum construcțiile ilegale, autorizații de mediu.

Este interzisă arderea deșeurilor fără autorizație de la APM Iași

Persoanele care sunt prinse de comisarii Gărzii de Mediu Iași că nu respectă legislația de mediu și ard deșeurile fără autorizație de la APM Iași riscă amenzi de până la 50.000 de lei. Sancțiunile sunt cuprinse între 3.000 și 6.000 lei, pentru persoane fizice, și de la 25.000 lei la 50.000 lei, pentru persoanele juridice. Specialiștii de mediu au aplicat amenzi de aproximativ 100.000 de lei, în anul 2020, pentru arderile necontrolate de deșeuri, un fenomen tot mai întâlnit în Iași în ultimii ani.

Comisarii de mediu erau solicitați aproape zilnic, mai ales în perioada verii, pentru arderile necontrolate de deșeuri atât din arii protejate, cât și pe terenuri proprietăți private. Aceste acțiuni ilegale reprezintă un pericol real și imediat asupra sănătății umane, iar fumul rezultat din arderea deșeurilor diverse are proprietăți extrem de toxice, expunând riscului de afecțiuni pulmonare (inclusiv cancer) în primul rând copiii și bătrânii, susțin specialiștii de mediu.

Garda de Mediu Iași a aplicat amenzi în valoare de 1,3 milioane de lei, în anul 2020

Activitatea de inspecție și control în domeniul protecției mediului, desfășurată în anul 2020 de către Garda de Mediu Iași, s-a concretizat în realizarea a 1.110 controale, din care 760 în domeniul controlului poluării și alte 350 în domeniul biodiversității. Neconformitățile constatate au fost: lipsa actelor de reglementare pentru proiecte sau activități, nerespectarea obligațiilor privind protecția atmosferei, neluarea măsurilor de salubrizare, gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor. Nerespectarea prevederilor din actele de reglementare emise pentru proiecte sau activități au fost sancționate prin aplicarea a 211 sancțiuni contravenționale principale, în valoare totală de 1.363.000 lei.

Au fost stabilite și 26 de sancțiuni complementare (6 desființări de lucrări, 20 suspendări de activitate), precum și o propunere de suspendare a actului de reglementare. Pentru alte 15 fapte: ardere miriști și stuf în arii naturale protejate, poluarea sistemelor de alimentare cu apă și canalizare, depozitare, transport și eliminare ilegală de deșeuri, inclusiv deșeuri periculoase, utilizarea unor substanțe periculoase fără respectarea actelor normative, fals material, fals intelectual și uz de fals în documente, extragere roci utile fără permis sau licență care se încadrează conform prevederilor legale la infracțiuni, au fost sesizate organele de cercetare penală.