Gândurile negre pun stăpânire pe tot mai mulți tineri care ajung la suicid. Cei care nu reușesc să se integreze într-o gașcă sunt mai predispuși: „Este o creștere alarmantă a cazurilor” – FOTO

de: Redacția BZI
02:00, 15 dec. 2023

Având în vedere numărul mare al cazurilor de suicid și al tentativelor în rândul tinerilor din ultimul timp, specialiștii trag un semnal de alarmă.

Tot mai multe cazuri de suicid și tentative în rândul tinerilor

Reporterii BZI au discutat cu Ioan Gotcă, psiholog la Institutul de Psihiatrie „Socola” Iaşi, care subliniază faptul că a observat o creștere alarmantă a acestor cazuri, lucru îngrijorător.

„În cele mai multe situații este vorba de o imaturitate emoțională foarte accentuată la copii, comparativ cu alte generații. Copiii sunt mult mai vulnerabili la stres, la atacurile directe sociale și, din cauza aceasta, ei recurg ușor la gesturi extreme, cum ar fi o tentativă de suicid. Unii nu au susținere în familie, nu au modele, greșesc în privința că stau pe internet și intră într-o lume artificială. Este o creștere alarmantă a cazurilor de suicid și foarte îngrijorătoare, sunt foarte vulnerabili, nu mai știu să socializeze, nu știu cum să treacă peste o problemă, nu știu să ceară ajutorul la timp. Avansarea tehnologiei este un factor și pot spune că perioada pandemiei a contribuit la accentuarea acestor cazuri, pentru că nu au avut sprijinul necesar și, neavând alte soluții, s-au izolat”, declară Ioan Gotcă, psiholog.

Motivele pentru care tinerii recurg la gesturi extreme sunt variate

Psihologul ne-a transmis faptul că în ultimul timp a consiliat mulți copii care au gânduri sinucigașe, motivele fiind variate, de la problemele familiare, anxietatea socială și până la fenomenul bullyingului. Dorința de a face parte dintr-un grup social le ia mințile și fac unele lucruri fără să conștientizeze gravitatea situației.

„Copiii fac unele lucruri fără discernământ, una este să își dorească să facă parte dintr-un grup de prieteni și alta este să accepte unele lucruri care le sunt impuse. Ei nu fac diferența și acceptă unele chestii care sunt inacceptabile, de asta am și spus despre imaturitate. Eu, în ultimul timp, m-am întâlnit cu cazuri de suicid, atacuri și bullying, mai ales în perioada școlii, copiii merg către consiliere psihologică datorită părinților sau a colegilor, pentru că lor le este rușine, este bine să fie ajutați la timp. Într-adevăr, este foarte complicat, este greu să lucrezi cu ei, necesită multă răbdare, trebuie să știi cum să le redai încrederea în sine. Motivele pentru care copiii încearcă să se sinucidă sunt de ordin afectiv, nu sunt acceptați în grup, nu au prieteni. Am avut o fetiță care de șapte ori a fost abandonată de către grupurile de prieteni și s-a accentuat disperarea în cazul ei, a intrat în panică și depresia care se dezvoltă în astfel de cazuri este foarte periculoasă”, adaugă Ioan Gotcă, psiholog.

Părerea psihologului Ioan Gotcă în cazul fetiței de la Colegiul „Racoviță”

Reamintim faptul că, marți, 12 decembrie 2023, o fetiță în vârstă de 11 ani s-a aruncat de la etajul al doilea al Colegiului Naţional „Emil Racoviţă” din Iaşi. Părerea psihologului Ioan Gotcă, referitoare la această tentativă de suicid, este următoarea.

„Când vine vorba despre cazul fetiței de 11 ani, care s-a aruncat de la etajul doi al Colegiului Național «Racoviță», eu cred că a fost un conflict care s-a accentuat, în același timp, și pe o parte, și pe alta, poate au fost niște conflicte superficiale în familie, dar, dacă s-au accentuat într-un mod insuportabil la nivel școlar, a dat-o gata. Sunt situații când copilul intră într-un fel de transă, este hotărât să se sinucidă și maschează tot, poate avea un comportament de tip paradoxal, una gândește și alta pune în practică. După ce se va întoarce la școală, această fetiță există posibilitatea să fie privită cu ciudățenie de către colegii ei, copiii nu au milă, ei te judecă orice s-ar întâmpla. Dacă ea va fi consiliată de către un specialist, va trece peste toate aceste lucruri”, a transmis Ioan Gotcă, psiholog.

Presiunea socială poate duce la depresie

Presiunea care este pusă pe copii, atât în familie, cât și la școală, îi determină să recurgă la gesturi extreme. Categoria de vârstă cea mai vulnerabilă este cuprinsă între 11 și 15 ani.

„Unele familii deplasate pun o presiune mare pe copil și e normal ca el să intre într-o anumită stare. Atunci când el nu se poate întoarce acasă într-un mediu liniștit, preferă să se sinucidă. Când vine vorba despre expunerea atât de mare a acestor cazuri de suicid, popularizarea lor constituie, uneori, un model de exemplu și există posibilitatea ca ele să se înmulțească, în loc să fie un factor de prevenție, devine un factor de model. Copiii cu vârste cuprinse între 11 și 15 ani sunt cei mai vulnerabili, după 15 ani circuitele devin mai mature”, adaugă Ioan Gotcă, psiholog.

Specialiștii trag un semnal de alarmă, având în vedere acest fenomen tragic care persistă. Părinții sunt sfătuiți să fie atenți la comportamentul copiilor, să fie implicația în viața lor și, în cazul în care este nevoie, să ceară ajutorul de specialitate.

„Primul factor, din punctul meu de vedere, pentru care copiii recurg la gesturi extreme este sentimentul de neacceptare într-un grup social. După este faptul că nu are niște realizări confirmate de către ceilalți și de familie, dar și de școală. Dacă vorbim de alți factori, ar putea fi și stresul social care îi influențează. Trebuie tras un semnal de alarmă, având experiența necesară, pot spune că au crescut semnificativ cazurile de suicid în rândul copiilor în ultimul timp. Trebuie făcute programe ample, preventive, în care să fie implicate echipe mari de psihologi, care să intervină în școli”, declară Ioan Gotcă în legătură cu tinerii predispuși spre suicid.