Gandirea repetitiva negativa creste riscul de boala Alzheimer
Gandirea negativa creste riscul de Alzheimer. Grija persistenta pentru viitor sau regretele trecutului poate avea un efect daunator asupra crierului, crescand chiar riscul unor forme de dementa precum boala Alzheimer, potrivit unui nou studiu aparut in jurnalul Alzheimer si Dementia.
Capacitatea gandurilor noastre de a ne influenta sanatatea fizica este un lucru recunoscut pe larg, dar prost inteles, oamenii de stiinta in mare masura incapabili sa explice exact modul in care starea de spirit a unei persoane ii poate modifica biologia. Cu toate acestea, cercetatorii au ajuns deja la o teorie cunoscuta sub numele de ipoteza datoriei cognitive, care afirma ca anumite ganduri negative si stari mentale contribuie cumva la riscul declinului cognitiv si la dementa.
Pentru a testa aceasta notiune, cercetatorii au petrecut doi ani analizand starea mentala a 360 de persoane cu varsta peste 55 de ani, acordand o atentie deosebita tendintei lor de a cadea in tipare de gandire negativa repetitiva (RNT). Participantii au fost de asemenea evaluati pentru depresie si anxietate.
Rezultatele par a fi destul de lipsite de ambiguitate, nivelurile mai ridicate de RNT fiind puternic asociate cu declinul cognitiv pe mai multe domenii, incluzand memoria episodica si cognitia globala, ambele fiind predictori puternici ai probabilitatii unei persoane de a dezvolta Alzheimer.
Gandirea negativa creste riscul de Alzheimer
Scaneri ale creierului au fost, de asemenea, efectuate pe 113 dintre participanti, permitand cercetatorilor sa observe acumularea de placi proteice daunatoare in creier. Inca o data, nivelurile ridicate de RNT au fost asociate cu cresterile unei proteine numite tau intr-o regiune a creierului numita cortexul entorinal, care este adesea un indicator timpuriu al anumitor forme de dementa. O alta proteina numita amiloid beta este, de asemenea, puternic asociata cu Alzheimer si s-a dovedit a fi prezenta in cantitati mai mari in creierul celor cu tendinta crescuta de RNT.
Autorul studiului, Natalie Marchant, a cautat sa clarifice aceste descoperiri intr-o declaratie, explicand ca, desi o tendinta de lunga durata pentru negativitate pare a fi un factor de risc, tristetea episodica ca raspuns la evenimentele dificile din viata nu ar trebui privita ca un lucru de care sa va faceti griji.
„Modelele cronice de gandire negativa pe o perioada lunga de timp ar putea creste riscul de dementa. Nu credem ca dovezile sugereaza ca situatiile de depresie pe termen scurt ar creste riscul de dementa, a spus ea.
Desi autorii studiului nu sunt deloc siguri cum RNT dauneaza cognitiei intr-un asemenea mod, ei speculeaza ca nivelurile de stres ridicate asociate cu acest tip de gandire pot fi de vina. Hipertensiunea arteriala si eliberarea de hormoni precum cortizolul sunt ambele caracteristice stresului si s-a demonstrat anterior ca stimuleaza crearea de proteine tau si amiloid-beta.
Pe baza acestor descoperiri, cercetatorii sugereaza ca meditatia si alte tehnici care amelioreaza stresul si cresc bunastarea mentala pot contribui la reducerea riscului de dementa.