Gabriela Firea, despre programul Voucher Materna: „13 milioane de euro pentru femeile însărcinate”

de: Antonia Ceausu
20:07, 12 iun. 2020

Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, a vorbit despre programul Voucher Materna care a împlinit astăzi, 12 iunie a.c., doi ani de la înființare. Aceasta a explicat care este scopul acestui program dar și faptul că, de-a lungul acestor ani, femeile însărcinate din Capitală au beneficiat de servicii medicale moderne şi medicamente de ultimă generaţie.

„13 milioane de euro pentru femeile insarcinate! Analize si medicamente garantate! Programul Voucher Materna a implinit astazi doi ani! In acest timp, 31.177 de mamici din Bucuresti au beneficiat de initiativa Primariei Capitalei, unica in Romania! Prin programul derulat de Directia Generala de Asistenta Sociala s-au alocat peste 13 milioane de euro, bani destinati femeilor insarcinate astfel incat acestea sa poata beneficia de servicii medicale moderne si medicamente de ultima generatie!

In anul 2018, am propus, iar Consiliul General a aprobat, acordarea unui sprijin financiar femeilor insarcinate din Capitala, in valoare de 2.000 de lei, pentru achitarea medicamentelor si serviciilor medicale, denumit Voucher Materna. Cu ajutorul acestui sprijin financiar, vital in unele cazuri, viitoarele mamici au posibilitatea sa isi plateasca medicamente, analize sau proceduri medicale care nu sunt decontate de Casa de Asigurari de Sanatate si care, din cauza pretului ridicat, in unele situatii, erau inaccesibile.

De altfel, Primaria Capitalei deruleaza mai multe programe pentru sprijinirea familiilor din Bucuresti, printre care amintesc Proiectul „O șansă pentru cuplurile infertile” – FIV 1 – o initiativa de un succes extraordinar, in urma caruia s-au nascut nu mai putin de 357 de copii (acum se deruleaza cea de-a doua etapa a acestui proiect), stimulent financiar pentru constituirea familiilor (in valoare de 1.500 de lei), un alt stimulent financiar pentru nou-nascuti (2.500 de lei), un ajutor social comunitar pentru familia monoparentală sau sprijin pentru achizitia de rechizite”, a declarat Gabriela Firea.

Gabriela Firea, despre pandemia de coronavirus: „Întreaga lume s-a reinventat”

Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, a afirmat în această seară că nu știe cu exactitate numărul total al persoanelor infectate cu noul coronavirus.

„La începutul lui martie am fost puși la zid de către reprezentanți guvernamentali pentru că am spus că dețin informații din spitalele de boli infecțioase și de la epidemiologi și că este nevoie urgentă de închiderea școlilor, teatrelor și a tuturor activităților care înseamnă aglomerare de persoane. Aduceți-vă aminte că au trecut cel puțin 3-4 zile de la momentul în care eu am solicitat aceste măsuri pentru Capitală, iar eu eram pusă la stâlpul infamiei, fiind denumită o persoană publică prea exagerată și care îi protejează prea mult pe cetățeni și că nu e cazul să luăm astfel de măsuri fiindcă e o gripă ușoară. După aproape o săptămână s-a convins toată lumea că nu e de glumă și că trebuie să luăm măsuri.

La început s-au luat foarte timid și atunci s-au îmbolnăvit mulți români

Atunci au fost primele focare și în Suceava și în București. Ulterior, lucrurile s-au stabilizat. E normal pentru o situație excepțională, cum e o pandemie, să avem și măsuri excepționale. Întreaga lume s-a reinventat, a încercat să trăiască o viață cât de cât normală, deși ea nu poate fi considerată normală, cu restricțiile și libertățile individuale reduse”, a spus Gabriela Firea.

Aceasta a menționat că nu înțelege de ce Ministerul Sănătății s-a opus testării populației din București și din întreaga țară.

„Nu vom afla niciodată de ce Ministerul Sănătății s-a opus testării populației din București și din întreaga țară și probabil că nici aceste măsuri care se anunță nu sunt în concordanță cu situația reală. Eu nu spun că cineva prezintă cifre care nu sunt reale, eu spun că nu avem cifrele adevărate și ele se prezintă trunchiat pentru că s-au făcut puține teste și acestea s-au realizat doar pentru persoanele care intrau în definiția de caz, și anume cele întoarse din străinătate, persoanele cu simptome sau persoanele care au intrat în contact cu bolnavii de COVID-19. Asta înseamnă un număr foarte mic de teste”, a adăugat Gabriela Firea.