Gabriela Firea, despre pandemia de coronavirus: „Întreaga lume s-a reinventat”

de: Antonia Ceausu
23:15, 11 iun. 2020

Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, a afirmat în această seară că nu știe cu exactitate numărul total al persoanelor infectate cu noul coronavirus.

„La începutul lui martie am fost puși la zid de către reprezentanți guvernamentali pentru că am spus că dețin informații din spitalele de boli infecțioase și de la epidemiologi și că este nevoie urgentă de închiderea școlilor, teatrelor și a tuturor activităților care înseamnă aglomerare de persoane. Aduceți-vă aminte că au trecut cel puțin 3-4 zile de la momentul în care eu am solicitat aceste măsuri pentru Capitală, iar eu eram pusă la stâlpul infamiei, fiind denumită o persoană publică prea exagerată și care îi protejează prea mult pe cetățeni și că nu e cazul să luăm astfel de măsuri fiindcă e o gripă ușoară. După aproape o săptămână s-a convins toată lumea că nu e de glumă și că trebuie să luăm măsuri.

La început s-au luat foarte timid și atunci s-au îmbolnăvit mulți români

Atunci au fost primele focare și în Suceava și în București. Ulterior, lucrurile s-au stabilizat. E normal pentru o situație excepțională, cum e o pandemie, să avem și măsuri excepționale. Întreaga lume s-a reinventat, a încercat să trăiască o viață cât de cât normală, deși ea nu poate fi considerată normală, cu restricțiile și libertățile individuale reduse”, a spus Gabriela Firea.

Aceasta a menționat că nu înțelege de ce Ministerul Sănătății s-a opus testării populației din București și din întreaga țară.

„Nu vom afla niciodată de ce Ministerul Sănătății s-a opus testării populației din București și din întreaga țară și probabil că nici aceste măsuri care se anunță nu sunt în concordanță cu situația reală. Eu nu spun că cineva prezintă cifre care nu sunt reale, eu spun că nu avem cifrele adevărate și ele se prezintă trunchiat pentru că s-au făcut puține teste și acestea s-au realizat doar pentru persoanele care intrau în definiția de caz, și anume cele întoarse din străinătate, persoanele cu simptome sau persoanele care au intrat în contact cu bolnavii de COVID-19. Asta înseamnă un număr foarte mic de teste”, a adăugat Gabriela Firea.

Gabriela Firea a anunțat că în prima zi au fost testați pentru coronavirus 500 de bucureșteni

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunțat că primii 500 de bucureșteni  au fost testați pentru depistarea de anticorpi ai noului coronavirus. Aceasta a menționat că în felul acesta va reuși să aibă o evidențăp clară a nivelului de răspândire a COVID-19 în București. Până în prezent, aproximativ 2.000 de persoane s-au înscris în programul de testare. De asemenea, Gabriela Firea a afirmat că stadiul celeilalte campanii, „Testăm pentru București”, derulată de Primăria Capitalei pentru 11.000 de bucureșteni pentru diagnosticarea infecției Covid, se desfășoară conform planului. 10.829 de persoane s-au înscris în acest program și 1.540 au fost deja testate.

„Primii 500 de bucureșteni sunt testați astăzi pentru depistarea de anticorpi Covid. În curând vom afla în ce măsură este răspândit noul virus la nivelul Capitalei! Programul „SUNT IMUN LA COVID?” debutează astăzi, la Arena Națională unde Primaria Capitalei, prin ASSMB, a facut toate pregatirile necesare din punct de vedere medical si logistic. Până acum, avem 2.000 de persoane înscrise. Am lansat programul pentru a vedea, pe baze științifice, câți oameni au fost deja afectați, având în vedere că testarea extinsă este singurul mod de realizare a acestui lucru.

Procesul de testare este sigur, nedureros și adaptat rigorilor sanitare din această perioadă – personalul medical verifică temperatura cu termometru non-contact și va purta mască de protecție. Medicul recoltează o picătură de sânge din deget, după o dezinfectare prealabilă, cu un ac steril de unică folosință, printr-o metodă similară celei de verificare a glicemiei la pacienții diabetici. În 15 minute, fiecare participant află dacă are anticorpi, așadar dacă a avut infecția și a dobândit imunitate la Covid-19.

Înscrierea online continuă pe pagina https://assmb.ro/page/testareanticorpi.

• Reamintim faptul că persoanele testate în cadrul acestui program, în mod voluntar, sunt locuitori ai Capitalei selectați prin metoda eșantionării într-un număr proporțional cu mărimea sectorului în care locuiesc.

Rezultatele se vor regăsi, la final, în studiul realizat de Institutul de Boli Infecțioase ”Prof. Dr. Matei Balș”.

• Metoda de eșantionare a fost elaborată de EPIET (Programul European de Training pentru Epidemiologie Intervențională) în colaborare cu primăriile de sector din Capitală.

• Programul se derulează în baza unei colaborări între Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. dr. Matei Balș”, PMB, ASSMB și cele șase primării de sector, încheiată în data de 27.03.2020.

• PMB, prin ASSMB, asigură, împreună cu primăriile de sector, sprijinul logistic al acțiunii de testare: achiziția testelor, organizarea spațiului necesar la Arena Națională și participarea personalului medical.

• La finalul fiecărei zile de testare sunt luate măsuri de igienizare.

În ceea ce privește stadiul celeilalte campanii, „Testăm pentru București”, derulată de Primăria Capitalei pentru 11.000 de bucureșteni pentru diagnosticarea infecției Covid, până acum sunt înscrise 10.829 de persoane în acest program și 1.540 deja testate.

Dintre acestea, doar 2 au fost depistate pozitiv.

• Testarea moleculară se face cu aparate Real Time PCR, pe baza probelor luate prin exudat nazo-faringian – așadar este vorba de o testare eficientă, aceasta fiind modalitatea de depistare a unei infecții active cu coronavirus.

• Primăria Capitalei, prin Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale, a încheiat deja parteneriate cu 13 clinici de stat și private care au dorit să intre în acest proiect și care dețin aparate de testare PCR acreditate de Ministerul Sănătății și avizate de Direcția pentru Sănătate Publică (DSP)”, a declarat Gabriela Firea.