G7 nu acceptă cererea plăţii în ruble a gazelor naturale ruseşti
Statele membre G7 au apreciat luni, 28 martie, că cererea plății în ruble a gazelor naturale rusești „nu este acceptabilă”, cu mențiunea că președintele rus, Vladimir Putin, se află „cu spatele la zid”.
Informația a fost transmisă de ministrul german al Economiei, Rober Habeck, după cum relatează AFP.
„Toţi miniştrii (Economiei din statele membre) G7 au căzut de acord asupra faptului că este vorba despre o încălcare unilaterală clară a contractelor actuale (…), ceea ce înseamnă că o plată în ruble nu este acceptabilă”, anunţă Habeck la finalul unei reuniuni virtuale a omologilor săi din G7
”Cred că trebuie să interpretăm această cerere ca pe faptul că (preşedntele rus Vladimir) Putin este cu spatele la zid”, subliniază el.
Vladimir Putin anunțase că dorește plata gazelor în ruble
Președintele rus, Vladimir Putin, anunța, în urmă cu o săptămână, că Rusia nu va mai accepta plăți în dolari sau în euro ale livrărilor de gaze naturale rusești către Uniunea Europeană.
Rusia a oferit, săptămâna trecută, Uniunii Europene, un termen de o săptămână pentru a elabora un nou sistem de plată în ruble.
„Cerem întreprinderilor vizate să nu răspundă cererii lui Putin”, anunţă luni Robert Habeck, care cataloghează Rusia drept un „furnizor nefiabil”.
Rusia nu intenționează să furnizeze gaze în mod gratuit
Reacția Moscovei a fost categorică. A transmis că nu va furniza gaz gratuit Europei, în contextul în care elaborează deja metode de acceptare a plăților pentru exporturile sale de gaze în ruble.
”Nu vom furniza gaz gratuit, acest lucru este clar”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-o conferință de presă. Acesta a transmis că, în situaţia actuală, Kremlinul nu se poate dedica „actelor de caritate”. Acest lucru, potrivit lui Peskov, „nu este nici posibil, nici convenabil”. Rusia va lua decizii în timp util în cazul în care ţările europene refuză să plătească în moneda rusă, a adăugat el, scrie Reuters.
Președintele rus încearcă să divizeze G7 prin decizia sa
Prin această cerere, ”„tentativa lui Putin de a ne diviza este evidentă”, denunţă ministrul german, a cărui ţară deţine în acest an preşedinţia G7 – din care fac parte Canada, Franţa Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit şi Statele Unite.
Liderul de la Kremlin a anunţat că această decizie a sa reprezintă o reacţie faţă de o blocare a actvelor Rusiei de către Occident, în cadrul unor sancţiuni impuse Moscovei din cauza invaziei şi Războiului din Ucraina.