Furunculoza. De ce simptome este semnalată boala?

de: BZI.ro
13:55, 09 mart. 2023

Furunculoza poate provoca inflamații grave atunci când pătrunde în foliculii de păr ai pielii. O acumulare de puroi cu necroză tisulară care a invadat zona afectată împreună cu glandele sebacee și fibrele se numește furuncul.

Debutul bolii este destul de dureros, iar dezvoltarea sa este relativ rapidă. Pentru a evita infectarea pielii și răspândirea procesului inflamator la țesuturile sănătoase, merită să solicitați asistență medicală la primele semne de patologie.

Furunculoza. Ce probleme de sănătate provoacă afecțiunea?

Inflamația și supurația țesuturilor este cauzată de igiena personală inadecvată sau deficitară. Frecarea constantă a hainelor de piele, precum și abraziunile și leziunile care permit accesul bacteriilor în stratul subcutanat provoacă un disconfort foarte simțitor.

Excesul de sebum și de glande sudoripare cauzează hipovitaminoza și tulburări metabolice. Cele mai multe furuncule se formează pe zone ale pielii cu saci păroși. Ele apar adesea pe gât, pe față, pe dosul mâinilor și în partea inferioară a spatelui.

În stadiul inițial, inflamația este semnalată de o umflătură roșie caracteristică care se ridică deasupra suprafeței pielii. După 3-4 zile, apare un căpăcel purulent. Ulterior, furunculul erupe din cauza creșterii volumului de secreții purulente sau a unei acțiuni mecanice. La locul rupturii cutanate este vizibilă o tijă, cunoscută sub numele de țesut necrotic. La două-trei zile de la ruptură, tija, împreună cu restul conținutului purulent, se retrage și rana începe să se vindece.

Care este distincția dintre afecțiunea de tip general și cea de tip local?

Se face distincția între furunculoza generală și cea locală, în funcție de locul plăgii și de modul în care evoluează. Furunculoza locală apare într-o zonă limitată a pielii. Este cauzată de tratamentul necorespunzător al unei singure erupții cutanate sau de o încălcare a cerințelor sanitare pentru îngrijirea pielii.

Furunculoza generală afectează o zonă mare a pielii și se caracterizează prin numeroase erupții cutanate. Este mai des cauzată de un organism slăbit, de tulburări ale sistemului imunitar, de o boală cronică de lungă durată sau în remisiune, de anemie sau de tulburări ale sistemului nervos.

Evoluția furunculozei poate fi acută sau cronică. În primul caz, inflamația apare în același timp sau la intervale scurte de timp, iar boala se manifestă prin temperatură corporală ridicată, dureri de cap și slăbiciune.

Furunculoza cronică se dezvoltă cu suprasolicitare fizică prelungită, supraîncălzire sau hipotermie, precum și cu un sistem imunitar slăbit. Indiferent de tipul de boală, de îndată ce apar simptomele furunculozei, merită să consultați un dermatolog pentru a clarifica cauzele furunculozei și pentru a dezvolta strategii de tratament eficiente.

Modalități de diagnosticare și tratamentul bolii

Dezvoltarea unui furuncul poate fi diagnosticată cu exactitate cu ajutorul unei examinări externe a pacientului. Analizele clinice și biochimice ale sângelui și un test de cultură pentru a determina tipul de infecție bacteriană pot oferi mai multe informații despre boală. Această din urmă metodă va permite selectarea unor medicamente antibiotice eficiente care vor ajuta la uciderea agentului patogen și la reducerea riscului de reapariție a bolii.

Principala modalitate de tratare a furunculozei este utilizarea de medicamente topice pentru a ameliora inflamația și durerea. Tratamentul se bazează pe o combinație de antibiotice, antiseptice și analgezice. În cazul în care este posibil să se dezvolte un abces, furunculul poate fi deschis chirurgical, iar conținutul său poate fi extras și inflamația tratată. Terapia UHF poate fi utilizată și este foarte eficientă în orice stadiu al bolii.

Vă rugăm să rețineți este absolut inacceptabil să vă autotratați în caz de furunculoză, precum și să încercați să deschideți singur furunculul pentru a-i extrage conținutul. În plus, este important să schimbați mai des hainele și lenjeria de pat, să respectați reguli stricte de igienă personală, dar să limitați expunerea zonei afectate la apă umedă.