Furtuna tropicală „Ianos“ face ravagii în Grecia – VIDEO

de: Cristian ZAVASTIN
13:16, 18 sept. 2020

Furtuna tropicală „Ianos“ face ravagii în Grecia, multe bărci fiind răsturnate,iar falezele fiind măturate de valuri puternice.

Botezată Ianos, furtuna a fost anunțată de la începutul săptămânii de autorități, care au prognozat că fenomene meteo precum vânturi de peste 150 km/h și precipitații de 300 de l/mp se vor abate peste insulele Ionice și peninsula Peloponez.

Furtuna tropicală „Ianos“ face ravagii în Grecia

În imaginile distribuite de internauți din Grecia, se vede furia unui fenomen meteo extrem, numit „medicane“ (furtună mediteraneană similară cicloanelor).

Șapte regiuni din vestul țării au fost puse sub alertă și sunt anticipate întreruperi ale curentului electric și inundații.

Ministrul adjunct pentru Protecție Civilă Nikos Hardalias i-a avertizat pe locuitorii din zonele cu risc de inundații să-și găsească temporar locații de ședere alternative iar cetățenii, în general, au fost sfătuiți să-și limiteze deplasările care nu sunt absolut necesare.

„Impactul «Ianos», trebuie să fim clari, va fi similar cu cel al unei furtuni puternice, dar de o intensitate, amploare şi durată mai mari”, a declarat Nikos Hardalias.

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Stelios Petsas, a subliniat că intensitatea şi traiectoria ciclonului nu pot fi prezise cu precizie.

Astfel de cicloane mediteraneene au apărut prima dată în Grecia în 1995, însă fenomenele meteo extreme au devenit mai frecvente în ultimii ani, a spus Hardalias.

Furtuna Ianos ar urma să lovească Grecia în două valuri iar intensitatea vânturilor și a precipitațiilor ar urma să se diminueze de sâmbătă după-amiază.

Ce este un medican

Medicanul, un cuvânt format dintre uragan și Mediterană, este o furtună cu caracteristici tropicale, asemănătoare unui uragan. Rar, astfel de furtuni formate în Marea Mediterană s-au dezvoltat în uragane de categoria 1. Dezastrele nu sunt provocate, în general, de vânt, ci mai ales de ploile torențiale și de inundații. Astfel de furtuni apar, de obicei, cam o dată pe an, mai ales în perioada septembrie-ianuarie.

Evoluția medicanului în următoarele zile poate fi urmărită pe harta radar interactivă și în timp real aplicația Meteo & Radar.

Fenomenele de tip „medican” în Grecia

Fenomenele de tip „medicane” au fost semnalate pentru prima oară în Grecia acum 25 de ani însă în ultima perioadă frecvența lor s-a accentuat, în contextul schimbărilor climatice.

În 2018, Ambarcaţiunile din principalele porturi ale Greciei au rămas ancorate mai multe zile din cauza unor rafale de vânt şi a unui front atmosferic rece şi de joasă presiune, „fenomene neobişnuite pentru acest sezon”.

Majoritatea legăturilor dintre continent şi insulele din Marea Egee nu au fost efectuate din cauza vânturilor care au bătut cu viteze de până la 85 de kilometri pe oră, provocate de frontul rece Xenophon.

Departamentele Atena, insulele din Marea Egee, centrul şi estul provinciei Peloponez s-au aflat timp de mai multe zile sub cod portocaliu de alertă, iar unele dintre şcolile elene au rămas închise, ca măsură de precauţie.

Pompierii au intervenit în peste 400 de cazuri în Attiki, departament din zona Atenei, pentru a tăia copaci şi a îndepărta orice obiect susceptibil să provoace pagube.

De asemenea, nu s-au efectuat niciun transport maritim spre golful Argosaronic, iar liniile maritime Rio-Antirrio, Glyfa Fthiotida-Agiokampos, Ag. Marina – Nea Styra, Arkitsa – Edipsos, Kavala – Prinos, Alexandroupolis -Samothrace, Corfu – Lefkimmi sunt închise. Totodată, nu se efectuează nicio cursă maritimă pe ruta Zakynthos – Killini şi Kefalonia- Killini. Linia maritimă Keramoti – Limenas din Thassos este deschisă.