Furnicături în picioare. Cum se face simțit acest deranj neplăcut?

de: Corina Birta
11:00, 27 mart. 2023

Senzația de furnicături în picioare reduc capacitatea de muncă și calitatea vieții. Durerea, arsura, furnicăturile sau „pielea de găină” pot fi constante sau pot apărea în anumite circumstanțe, de exemplu, după efort fizic sau când vă aflați într-o poziție forțată. Un disconfort de scurtă durată care dispare de la sine și nu se repetă este considerat o afecțiune fiziologică.

Cauzele durerii la nivelul picioarelor pot fi variate, de la vene varicoase până la banale leziuni. Nu este neobișnuit ca durerea să fie combinată cu senzații de arsură și furnicături, care se numesc paraestezii. Simptomele asociate pot include amorțeală, scăderea sensibilității tactile a pielii din zona afectată și umflături deasupra și sub genunchi. Pentru a evita furnicăturile și senzația de greutate la nivelul picioarelor, este recomandabil să duci o viață moderat activă, să ai o dietă rezonabilă și să renunți la obiceiurile nesănătoase. În cazul în care apar simptomele vreunei boli, este important să solicitați asistență medicală în timp util și să nu vă automedicați.

Furnicăturile în picioare. De ce factori sunt cauzate paraesteziile?

Paraesteziile sunt cauzate de perturbări ale terminațiilor nervoase. Receptorii nervoși iritați trimit impulsuri de intensitate variabilă către sistemul nervos central, pe care creierul le percepe ca senzații mixte. Acest lucru duce la o caracterizare subiectivă a disconfortului de către pacient.

Unii pacienți descriu senzațiile de la nivelul picioarelor ca pe niște dureri arzătoare, insuportabile. Alții le descriu ca fiind amorțeală alternând cu furnicături. Oricum ar fi, aceste simptome sugerează tulburări ale terminațiilor și fibrelor nervoase, a căror cauză exactă trebuie identificată.

Furnicăturile și durerile la nivelul picioarelor pot fi cauzate de șezutul prelungit într-o singură poziție, de exemplu, muncă sedentară, călătorii cu avionul sau mult somn. De asemenea, multe persoane suferă de dezechilibre hidro-electrolitice, cauzate de intoxicație, de faptul că este prea cald sau că nu se consumă suficiente lichide.

Furnicăturile pot apărea și din cauza unei perechi de încălțăminte incomodă. De exemplu, pantofii strâmți și tocurile înalte cauzează probleme de circulație la nivelul picioarelor. În plus răcirea excesivă, purtarea de pantofi care nu corespund condițiilor meteorologice determină înghețarea picioarelor și provoacă disconfort,

Patologii care provoacă manifestarea disconfortului. Ce să faci dacă senzația neplăcută nu dispare?

Multe persoane suferă de furnicături provocate de traumatisme sau patologii ale sistemului musculo-scheletal. Parestezii pot fi cauzate de leziuni nervoase la nivelul țesuturilor moi, articulațiilor sau oaselor, precum și de rădăcinile nervoase din măduva spinării.

Dacă senzația de furnicături la nivelul picioarelor este cauzată de una dintre aceste afecțiuni, disconfortul este periodic. În plus, acesta este clar legat de factorul declanșator și dispare atunci când acesta este eliminat sau pe măsură ce organismul se recuperează. De exemplu, după un traumatism, o fractură sau o vânătaie.

Trebuie să știi că dacă suferi de furnicături în picioare trebuie să mergi pentru un consult la medic. O programare trebuie făcută cât mai curând posibil dacă disconfortul este persistent. În plus, nu trebuie să amâni vizita la medic dacă simptomul interferează cu munca și somnul, este însoțit de umflături, modificări cutanate accentuate și tulburări generale ale stării pacientului. Tratamentul durerii de picior ar trebui să înceapă cu o vizită la un medic generalist. Medicul intervievează pacientul, face o anamneză, examinează pacientul și face o presupunere cu privire la natura simptomelor.