Fundația pentru Copii „Ronald McDonald” a amenajat un loc de joacă pentru micuții pacienți de la Spitalul „Sf. Maria” din Iași: „Poți să-l ajuți pe copil să nu mai fie speriat când intră într-un spital” – FOTO
Fundația pentru Copii „Ronald McDonald” a amenajat un loc de joacă plin de culoare și de jucării, pentru a-i ajuta pe cei mici să reziste, din punct de vedere psihic, atunci când ajung la spital. Prima interacțiune pe care un copil o are cu spitalul este decisivă pentru relația dintre el și unitatea medicală. Din acest motiv, un spital pentru copii trebuie să fie prietenos și să inspire siguranță
Holul amenajat în cadrul Spitalului „Sf. Maria” din Iași este foarte vesel, plin de jucării, desene, șotron și loc de joacă. Este un loc în care copilul scapă de frica pe care o poate deprinde într-un spital.
„Anul acesta am amenajat pentru copii holul spitalului. Pentru că un copil care intră într-un spațiu unde vede jucării, loc de joacă, desene și șotron pe jos este un copil care uită puțin de ce a venit acolo și poți să-l ajuți să nu mai fie speriat când intră într-un spital. Experiența copilului care intră într-un spital este hotărâtoare de-a lungul vieții. Pentru că, dacă noi, în copilărie, am avut traume într-un spital sau policlinică, toată viața ne va fi frică de medici. Noi ne-am gândit să amenajăm acest hol pentru cei mici, care va fi foarte prietenos.
Noi mai facem conferințe prin toată țara, în legătură cu implicarea părinților în tratamentul copilului. Avem niște psihologi care predau personalului medical cum să implice familia în tratamentul copilului. Familia trebuie să înțeleagă foarte bine despre ce e vorba. Doctorii din România sunt foarte încărcați cu pacienți, atunci nu poți să le ceri să stea cu un pacient atât timp cât ar avea nevoie.
În acest caz, vin echipele noastre care pot face lucrul ăsta împreună cu personalul medical. Credem foarte mult că orice tratament are nevoie de medici, de Dumnezeu și de înțelegerea părinților. Pentru că un copil care o vede pe mama sa relaxată cooperează mult mai bine”, mărturisește Amalia Năstase, președinta Fundației „Ronald McDonald” România.
Fundația „Ronald McDonald” a făcut mai multe donații Spitalului „Sf. Maria”
Fundația „Ronald McDonald” a construit o casă în curtea spitalului, unde pot sta părinții copiilor internați în unitatea medicală.
„Astăzi (n.r. – 5 mai 2023) facem un bilanț al colaborării noastre cu Fundația «Ronald McDonald». Împreună cu doamna Amalia Năstase am evaluat ceea ce s-a realizat anul trecut și ceea ce urmează să realizăm anul acesta. Anul trecut a fost un an peste așteptările noastre, cu deschiderea casei pentru părinții care au copiii internați în cadrul spitalului. Pe lângă această casă, care este un sprijin pentru aparținători și pentru copil, deoarece are familia alături de el, au fost și dotări de echipamente.
Cel mai important și drag nouă este dispozitivul pentru monitorizarea infecțiilor nosocomiale. O discuție și o problemă acută pentru spitale în această perioadă, dar pe care noi o ținem sub control, fiind un real succes prin implementarea unei monitorizări cu acest dispozitiv. Noi mulțumim fundației și doamnei Amalia Năstase, care este alături de copiii din acest spital”, declară Alina Belu, manager al Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Maria” Iași.
Aparat de detecție a infecțiilor nosocomiale
O noutate este aparatul pentru monitorizarea infecțiilor nosocomiale. Acestea reprezintă o problemă mare în toate spitalele din România, însă cu aparatul devin mai ușor de tratat. Instrumentul de detectare a infecțiilor nosocomiale are o poveste mai specială și este rezultatul unei strângeri de fonduri, realizată de către Paul Drăgan, managerul McDonald România.
„Suntem parteneri relativi noi cu Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii «Sf. Maria». Aparatul de detecție a infecțiilor nosocomiale este un aparat care are o poveste mai specială. Banii strânși și donați fundației au fost strânși de Paul Drăgan, managerul McDonald România, care a făcut o călătorie în care a urcat pe Kilimanjaro, făcând o strângere de fonduri.
Acest aparat ar trebui să existe în toate spitalele din România și mai ales în spitalele de copii. Am mai cumpărat paturi pentru terapia intensivă, sunt dotări care sunt absolut necesare. Anul trecut, pe lângă inaugurarea casei am ajutat spitalul cu donații în valoarea de 30 de mii de euro”, declară Amalia Năstase, președinta Fundației pentru Copii „Ronald McDonald” România.
Fundația „Ronald McDonald” a creat un loc în care micuții să-și simtă familia aproape: „Un copil care o vede pe mama sa relaxată cooperează mult mai bine”
Fundația pentru Copii „Ronald McDonald” continuă să susțină Spitalul de Pediatrie din Iași. Casa este construită după standardele europene, oferindu-le celor mici și părinților acestora confortul necesar. Aceasta are o capacitate de 19 camere, dotate cu baie proprie, un living mare, o bucătărie unde se pot găsi toate cele necesare, începând de la cuptor cu microunde, frigider, cuptor, până la cafetieră. În funcție de sponsorizări, Casa „Ronald McDonald” le oferă familiilor mese calde, dar și posibilitatea de a-și găti singure.
„Am inaugurat această casă anul trecut. Are 19 dormitoare, fiecare dormitor cu baia lui. Este o casă pentru părinții care stau foarte mult internați cu copiii lor. Și cum se întâmplă în majoritatea cazurilor, au și alți copii acasă, ei nu pot veni în spital să se viziteze. Aici pot veni să stea cu tatăl și ceilalți copii, este o soluție prin care mama să-și mai vadă copiii, lucru care nu este posibil altfel.
Ei vin de la distanțe foarte mari, nu pot face în aceeași zi naveta dus-întors, atunci, noi îi ajutăm să vină și să-și întregească familia. Camera este precum una de hotel, fără televizor. Pentru că noi vrem ca părinții să coboare în living, unde pot vorbi între ei, să-și împărtășească diferite experiențe și să facă prietenii. Noi ne dorim ca aceasta să devină o casă departe de casă, o familie”, declară Amalia Năstase, președinta Fundației „Ronald McDonald” România.