Funcții pe care trebuie să le aibă scaunul directorial, mai ales dacă-ți petreci 8-10 ore la birou!
Evoluția tehnologică ne-a ușurat inimaginabil munca: multe dintre sarcinile zilnice sunt luate stând la birou, pe care nu de puține ori îl vedem ca ”cea de-a doua casă”. Ca angajați nu avem prea multe motive să ne plângem, dar dacă ocupăm poziții de conducere sau roluri cheie într-o companie și programul nu se limitează la orar fix ne vom confrunta cu o mare problemă.
Persoanele din top management își încep ziua cu întâlniri, continuă cu analize atentă și își încheie programul cu sarcini administrative sau evaluări ale progresului echipei. Într-o zi obișnuită, aceștia își petrec circa 8, 10 sau chiar mai multe ore pe scaun, motiv pentru care ar trebui să pună mai mult preț pe confortul și sănătatea pe termen lung.
Sedentarismul nu creează doar disconfort muscular, ci chiar afecțiuni cronice, cum ar fi durerile de spate sau sindromul tunelului carpian. Și lipsa mișcării ne afectează negativ starea mentală, motiv pentru care resimțim o stare de oboseală accentuată și ne confruntăm inclusiv cu scăderea capacității de concentrare.
Dar te-ai gândit vreodată că problema este scaunul pe care stăm întregul program?! Doar adu-ți aminte de momentele când, după câteva ore de muncă intensă, simți tensiunea acumulată în zona lombară sau cervicală sau cum durerea începe să radieze spre umeri sau spre mâini.
Când vine vorba despre alegerea unui scaun directorial, majoritatea se gândesc la estetică. Desigur, prima impresie contează, dar adevăratul test este funcționalitatea de zi cu zi, respectiv:
Ergonomia
O zi lungă la birou își va demonstra efectele negative asupra coloanei vertebrale, umerilor și gâtului dacă nu te așezi corect sau dacă scaunul nu îți oferă suportul necesar. Ergonomia se referă la designul adaptat la structura și nevoile corpului uman, iar un scaun bine proiectat din punct de vedere ergonomic poate preveni durerile de spate, oboseala și alte probleme de sănătate asociate poziției incorecte.
Un scaun directorial ergonomic trebuie să aibă un spătar reglabil, care să ofere suport lombar adecvat. Dacă acest suport lipsește vei ajunge să te apleci înainte sau să te lași pe spate în poziție incorectă, ceea ce va duce la tensiune musculară și disconfort.
Ajustabilitatea
Întrucât fiecare persoană are o conformație diferită, comandă scaune directoriale ce pot fi personalizate în funcție de nevoile fiecărui angajat. Înălțimea scaunului este cea care menține o poziție corectă față de birou și calculator: un scaun prea înalt sau prea jos va duce la poziții incomode care, pe termen lung, vor cauza dureri de gât și de umeri. Nu trebuie neglijate nici cotierele; ele ar trebui să fie reglabile, astfel încât să îți sprijine brațele într-o poziție naturală, fără să simți vreo tensiune asupra umerilor și gâtului.
Materialele de calitate
Petrecând 8-10 ore pe zi pe scaun, confortul este esențial, de aceea materialele de calitate sunt importante nu doar în ceea ce privește durabilitatea scaunului, cât și confortul zilnic al utilizatorului.
Cele mai bune scaune directoriale de la TopScaune sunt realizate din plasă sau piele perforată pentru că permit circulația aerului și previn acumularea căldurii. Un alt material popular este spuma cu memorie, care se adaptează formei corpului și oferă un confort deosebit, mai ales în timpul utilizării prelungite.
Existența suportului pentru cap
Un detaliu adesea neglijat în alegerea unui scaun directorial este suportul pentru cap. După o zi lungă de muncă, suportul reduce tensiunea și oboseala musculară. Un scaun directorial de calitate ar trebui să vină cu un suport pentru cap reglabil, care să se adapteze nevoilor fiecărui utilizator.
Mobilitatea și stabilitatea
Un scaun cu roți de calitate superioară permite deplasarea facilă în jurul biroului, fără a fi nevoie să te ridici pentru a ajunge la documente. Însă, pe lângă mobilitate, un scaun directorial bun trebuie să fie și stabil, pentru a elimina riscul de accidentări. Cele mai bune scaune directoriale vin cu roți din cauciuc, variantă preferată pentru că oferă o mișcare lină, fără a zgâria parchetul sau podeaua laminată.