Fumătorii de țigări electronice, risc crescut de infectare cu coronavirus

de: BZI.ro
16:27, 10 sept. 2020

Cercetătorii de la Universitatea Stanford din Statele Unite dezvăluie într-un studiu recent că adolescenții și adulții tineri care folosesc țigări electronice prezintă un risc mai mare de a fi infectați cu noul tip de coronavirus, care cauzeaza boala numita Covid-19.

Ferește-te de adulții tineri și adolescenții care folosesc țigări electronice! Acestia ar fi expusi unui risc mai mare de fi infectați cu covid-19. Acesta este rezultatul unui studiu publicat în Journal of Adolescent Health pe 11 august. Pentru a-și desfășura studiul, cercetătorii de la facultatea de medicină a Universitatii Stanford (Statele Unite) au analizat sondaje efectuate online în luna mai: 4.351 de persoane cu vârste cuprinse între 13 și 24 de ani au răspuns la întrebări.

Aceștia au indicat consumul de țigări clasice și țigări electronice, dacă au dezvoltat simptome legate de Covid-19 și dacă au avut un posibil test pozitiv. Autorii studiului au împărțit voluntarii în două grupuri. Primul cu participanți care nu apelasera la tigari electronice. Al doilea, cei care foloseau în mod regulat țigări electronice. Studiul a luat în considerare originea, vârsta și sexul.

Fumătorii de țigări electronice, risc de 5 ori mai mare de infectare cu coronavirus

Printre persoanele care au fost testate pentru Covid-19 în mai 2020, cele care au folosit țigări electronice au fost de 5 ori mai susceptibile de a fi pozitive decât cele care nu au consumat acest tip de țigări. Un alt fapt interesant: persoanele care au folosit atât țigări, cât și țigări electronice în ultimele 30 de zile au fost de aproape 7 ori mai predispuse la testarea pozitivă.

„Adolescenții și adulții tineri ar trebui să știe că, dacă utilizeaza țigări electronice, probabil că sunteți expuși riscului imediat de Covid-19 deoarece isi deterioreaza plămânii”, a explicat dr. Bonnie Halpern-Felsher, autorul principal al studiului și profesor de pediatrie.

Enzima ACE2 este cauza?

Oamenii de știință de la Universitatea din Rochester Medical Center au încercat să înțeleagă motivele acestui risc crescut. Așa cum s-a explicat într-un articol publicat în revista EurekAlert pe 9 septembrie, aceștia au găsit un lucru în comun la persoanele cu boli cronice, persoanele în vârstă și tinerii care folosesc țigări electronice: un nivel ridicat al enzimei de conversie a ACE2, care ar servi drept punct de intrare pentru Covid-19.

„Următorul nostru pas este să stabilim dacă ACE2 este, în mod normal, scăzuta la tineri, deci rata relativ scăzută a infecției și a mortalității din cauza COVID-19 și dacă ACE2 este crescută prin fumat”, a spus Irfan Rahman, autorul principal al studiului.

Fumatul modifică mai mult de 20 de gene implicate în funcționarea celulelor pulmonare care determină vârful receptorilor ACE2, precum și a altor 3 proteine ​​implicate în coronavirus.

Fumatul este, de asemenea, legat de alți receptori care au legătură directă cu ACE2, care au un rol important în reglarea răspunsului inflamator în plămâni.