Frumusețea ei a ascuns o boală teribilă! Când nu mai avea nicio speranță, vestea a venit din cer! Medicii i-au dat viață pentru a doua oară! – FOTO
Această tânără din Iași trăiește o poveste extrem de emoționantă. În urmă cu un an de zile i s-a pus un diagnostic greu de suportat. Chiar de ziua ei de naștere a primit o veste nesperată din partea medicilor ieșeni. O tehnică medicală folosită în premieră în România i-a salvat viața acestei tinere
Pentru o tânără din Iași, în vârstă de 24 de ani, ziua de marți, 12 noiembrie, va rămâne cu siguranță una marcantă, întrucât este ziua în care a primit șansa de a trăi, din nou, o viață normală. Medicii ieșeni au decis să-și asume un risc mare și să apeleze la o terapie nouă pentru ca pacienta să poată beneficia de transplant renal. Ina Țurcan a fost diagnosticată cu insuficiență renală în 2018, iar de atunci s-au căutat soluții pentru a putea fi supusă intervenției chirurgicale. Chiar dacă erau donatori potențiali, problema a apărut la tânăra pacientă.
„Am fost diagnosticată în primăvara anului 2018, cu insuficiență renală. Inițial mă simțeam foarte rău, aveam tensiune mare si vomitam la câteva zile, nu mă ridicam din pat. Am avut o trimitere la Cardiologie, după care am fost transferată la Nefrologie. De când am aflat și până acum am fost sigură că totul se va rezolva, chiar dacă trebuia să fac dializă. Sunt oameni care trăiesc o viață întreagă cu dializă și au o viață cât de cât normală. Dar, din fericire, nu am făcut dializă, am avut mare noroc cu tratamentul”, povestește Ina Țurcan, tânăra în vârstă de 24 de ani.
Toate speranțele i s-au năruit
Toate speranțele tinerei s-au năruit în momentul în care a aflat că nu va putea beneficia de transplant renal. Chiar dacă existau membri ai familiei care puteau să-i doneze, o problemă identificată în sângele tinerei făcea ca transplantul să fie imposibil de realizat. Astfel, medicii de la Spitalul „Parhon” au apelat la plasmafereză.
„Inițial trebuia să fie donator fratele meu mai mic, dar a ieșit crossmatch-ul pozitiv. Acest lucru s-a întâmplat și când s-a încercat cu mama mea. Atunci, doctorii s-au întrebat dacă nu este posibil să fie o problemă cu sângele meu. Aveam niște anticorpi și mi-au spus să aștept, că o să fac plasmafereză, urmând să încercăm din nou. Mă bucur că s-a găsit o soluție, nu mă așteptam să se rezolve atât de repede. Când am fost telefonată, cu câteva zile înainte de ziua mea, am fost foarte bucuroasă, chiar dacă mi-am sărbătorit ziua în spital. A fost un cadou foarte frumos”, mai povestește Ina.
Simte că a renăscut
Tânăra în vârstă de 24 de ani a povestit ceea ce a simțit în momentul în care a aflat că operația va fi posibilă, dar și prin ce a trecut când i-a fost pus diagnosticul.
„Trebuie să-mi termin teza de doctorat și am multe planuri pe plan profesional. Așteptarea a fost cel mai greu lucru. Am așteptat o perioadă pentru plasmafereză și acest lucru a fost cel mai greu. Cu tratamentul mă simțeam foarte bine, așteptarea a fost mai grea. Pot spune că m-am născut a doua oară. Nu am făcut dializă pentru a vedea cum îmi afectează viața, dar cred că am șanse mult mai mari pentru o viață mai bună. Acum mă simt bine. Pacienții nu trebuie să-și piardă speranța. Pentru familia mea a fost un șoc foarte mare, mai avem cazuri în familie. Când s-a pus problema de transplant, fratele a spus că el dorește să facă acest lucru. Vreau să mulțumesc întregii echipe medicale pentru că mi-a oferit șansa de a trăi normal”, a încheiat tânăra.
Ce spun medicii despre această premieră
Medicii au vorbit despre procedura medicală pe care au folosit-o, în premieră, și susțin că aceasta ar putea reprezenta o șansă importantă pentru sute de pacienți.
„Tânăra fusese diagnosticată cu insuficiență renală, au existat mulți membri ai familiei care au dorit să doneze. Cu toate acestea, am avut parte de o surpriză neplăcută- nu am putut identifica donatori compatibili. De data aceasta, problema a fost identificată la pacientă. Astfel, a fost nevoie de o procedură de desensibilizare. Tânăra a fost internată cu o săptămână înainte de transplant și a urmat un program de plasmafereză, dializă specială. S-au îndepărtat anticorpii și s-a făcut imunosupresie înainte de transplant, lucru care crește riscul infecțios. Acum, la o săptămână după intervenție, activitatea renală este una normală, urmând ca în câteva zile pacienta să fie externată. Această procedură este o noutate și deschide posibilitatea unor astfel de proceduri pentru incompatibilități la limită. Astfel, probabil vom extinde această procedură, făcută pentru prima oară în activitatea de transplant, sub știința noastră, în România”, povestesc medicii Spitalului Clinic „Dr. C. I. Parhon” din Iași.
Alți doi ieșeni au primit șansa la o viață normală
La începutul acestei săptămâni, alte două persoane au beneficiat de transplant renal și pot duce o viață normală.
„Este vorba despre o intervenție chirurgicală complexă, desfășurată în cursul nopții de luni spre marți, la Spitalul „Parhon”. Sunt două intervenții de transplant de rinichi efectuate de la donator cadaveric. Aceste intervenții au fost făcute unor pacienți cu vârste de 57 de ani. Este vorba despre o doamnă din județul Vaslui, diagnosticată din 2008 cu o boală autoimună, de atunci urmând ședințe de dializă. Este o șansă importantă, s-a dovedit compatibilă. Al doilea pacient este un bărbat diagnosticat din 2012. În 2019 sunt 20 de intervenții efectuate, doar patru de la donator cadaveric. Sperăm ca situația să se îmbunătățească. Pe listele de așteptare sunt aproximativ cinci sute de pacienți”, adaugă medicii ieșeni.