Fructoza: ce este si ce pericole prezintă
Găsită în fructe și legume, fructoza a fost mult timp considerată un zahăr sănătos. Dar utilizarea sa în multe alimente procesate duce la consumul excesiv si are legătură cu aparitia mai multor patologii (obezitate, ficat gras, diabet, boli cardiovasculare).
Fructoza este un zahăr simplu de origine naturală care se găsește în principal în fructe și miere. Indicele său glicemic (capacitatea de a crește nivelul zahărului din sânge) este mai mic decât glucoza și ar fi mai puțin cariogen (formarea cariilor).
În ce alimente se găsește?
Fructoza este prezentă în forma sa simplă, naturală, în miere și fructe. Dar se găsește și în multe alte alimente sub formă de zaharoză (dioză compusă din glucoză-fructoză) care este zahărul de masă sau aditivii alimentari (băuturi și produse dulci industriale). De fapt, costul său relativ scăzut îl face unul dintre zaharurile preferate în industria agroalimentară și apare astfel într-un număr foarte mare de produse procesate de consum curent sub formă de sirop de glucoză-fructoză.
Alimentul cel mai bogat în fructoză este mierea cu 40% fructoză urmată de fructe, precum fructele uscate (struguri, smochine, curmale) care conțin 30%, curmale și smochine proaspete (25%), caise și prune uscate (12%), pere (6%), cireșe și banane coapte (5%) și kiwi (4%).
Care sunt beneficiile pentru sănătate
Asociată cu consumul de fructe in exces, fructoza, în formă naturală, are o conotație negativa. Puterea sa de îndulcire, care este mai mare decât zaharoza, face posibilă și limitarea cantității de zahăr din preparate și, prin urmare, reducerea caloriilor. Deși are un efect mai mic asupra zahărului din sânge decât zahărul alb, rămâne totuși important consumul limitat, în special la persoanele cu diabet.
Calorii
100 de grame din acest aliment reprezintă o valoare energetică de 399 calorii sau kilocalorii. În medie, produsele din categoria zaharuri, îndulcitori și miere, oferă o valoare energetică echivalentă cu 327 kilocalorii.
Intoleranță la fructoză
După cum s-a văzut anterior, fructoza se găsește în mai multe forme în alimente. Fie singura, fie asociata cu glucoza din zaharoză, sau chiar cu alte molecule de fructoză pentru a forma fructani. În caz de intoleranță la fructoză, va fi necesar să se limiteze toate alimentele care conțin aceste trei categorii. Este vorba despre:
- Miere, siropuri din trestie de zahar, sirop de porumb, sirop de fructoză, sirop de glucoză-fructoză, zahăr de masă (zaharoză), sirop de agave, sfeclă roșie, diferite zaharuri
- Toate produsele dulci
- Indulcitori: sorbitol, maltitol, manitol, xilitol, izomalt, taggatoză, sucraloză, zaharină
- Produse industriale
- Fructe, cu excepția citricelor
- Grâu, orz și secară (bogat în fructani)
- Ceapă, usturoi și anghinare (bogate în fructani)
- Leguminoase: linte, naut, fasole uscată
- Legume bogate în fructani (anghinare, sparanghel, fasole, broccoli, varză, cicoare, praz, ceapă, roșie, dovlecei)
- Pericole și riscuri pentru sănătate
Pericolele fructozei sunt legate de consumul excesiv al acesteia. Prezenta, așa cum am văzut, în multe alimente, inclusiv în alimentele industriale, poate fi consumata rapid în exces. Fructoza este metabolizată în ficat, unde este transformată în glucoză, glicogen, lactat și acizi grași. Consumul excesiv duce apoi la hipertrigliceridemie, o depunere de grăsime în ficat și mușchi și o scădere a sensibilității hepatice la insulină.
Efectele fructozei asupra lipidelor din sânge sunt observate pentru cantități ingerate de 50-100 g/zi. Prin urmare, o reducere a aportului de fructoză este de dorit pentru persoanele supraponderale, diabetici și cu risc de boli cardiovasculare. Eforturile de prevenire ar trebui, de asemenea, să vizeze, ca prioritate, consumatorii mari de fructoză, expuși riscurilor metabolice crescute (adolescenții care consumă băuturi zaharate în cantități mari, de exemplu).