Fructele de aronia protejeaza ficatul si scad glicemia. Iata si alte beneficii
Aronia este un tip de arbust originar din America de Nord, iar de putini ani se cultiva si in Europa de Est. Fructele de aronia pot fi consumate proaspete, sub forma de suc, ceai sau gatite in placinte, gemuri. Multe dintre beneficiile fructelor de aronia sunt legate de continutul ridicat de polifenoli. O revizuire din 2015 a mai multor studii a constatat ca aronia are cel mai mare continut de polifenoli din cele 143 de plante analizate. In randurile de mai jos veti descoperi cateva beneficii pentru sanatate ale fructelor de aronia, dovedite stiintific:
Efecte anti-cancer
Un studiu din 2004 a analizat efectele extractelor de struguri, aronia si mure in prevenirea cancerului de colon. Studiul a descoperit ca, desi toate extractele au inhibat cresterea celulelor canceroase, aronia a avut cel mai puternic efect. Un studiu din 2009 a descoperit ca un extract de aronia a ajutat la reducerea daunelor celulare in cancerul de san. Autorii au concluzionat ca extractul de aronia s-a dovedit a avea calitati protectoare la persoanele care sufera de cancer de san. Aronia, efecte anti-diabetice Cercetarile par sa sprijine efectele anti-diabetice ale fructelor de aronia.
Un studiu din 2015 a descoperit ca un extract de aronia a ajutat la stimularea sistemului imunitar si la reducerea inflamatiei legate de diabet. Un studiu din 2012, care a inclus sobolanii rezistenti la insulina, a descoperit ca un extract de aronia a luptat impotriva rezistentei la insulina. Acest rezultat il poate face un ajutor eficient in prevenirea dezvoltarii diabetului. De asemenea, un studiu din 2016 a descoperit ca nivelul de glucoza din sange si obezitatea au fost afectate pozitiv de aronia.
Fructele de aronia, protectie hepatica
Un studiu din 2016 a analizat efectele sucului de aronia la sobolani cu leziuni hepatice. Cercetatorii au descoperit ca sucul a redus severitatea si simptomele afectarii ficatului. Un studiu din 2017 a descoperit, de asemenea, ca sucul de aronia are efecte protective impotriva leziunilor hepatice la sobolani. Autorii studiului au sugerat ca efectul se poate datora activitatii antioxidante a aroniei. Un alt studiu, tot din 2017, a constatat ca sucul de aronie a ajutat la reducerea gravitatii simptomelor la sobolanii care aveau mucoasa stomacala deteriorata. Beneficiile aroniei s-ar putea datora stimularii productiei de mucus, precum si capacitatii sale de a combate stresul oxidativ.
Pastreaza vasele de sange sanatoase
Un studiu din 2015 a descoperit ca aronia ar putea proteja impotriva bolilor coronariene. Se credea ca aronia protejeaza impotriva placii care se dezvolta in interiorul arterelor. Atat extractele de aronia, cat si de mure au ajutat la relaxarea tesutului, ceea ce ar permite cresterea fluxului sanguin. Acest lucru este important, deoarece multe boli cardiovasculare au ca rezultat o intarire a arterelor. Acest lucru poate insemna, de asemenea, ca tensiunea arteriala scade. Din cele trei extracte testate, aronia a avut cele mai puternice efecte. Cercetatorii au concluzionat ca extractele ar putea avea beneficii semnificative in tratarea bolilor vasculare. Un studiu din 2013 a sustinut aceste descoperiri. Cercetatorii au descoperit ca aronia era eficienta la reducerea tensiunii arteriale. De asemenea, fructele de aronia ar putea ajuta la combaterea hipertensiunii.