Fructe care cresc tensiunea arterială. De ce alimente ar trebui să ne ferim în cazul hipertensiunii

de: BZI.ro
12:32, 29 iul. 2024

Pacienții hipotensivi, adică cu tensiune arterială scăzută, trebuie să aibă în vedere o dietă specială pentru afecțiunea lor. Dieta lor trebuie să constea atât în alimentele potrivite, cât și în fructele care cresc tensiunea arterială, conform medicilor.

Alimente și fructe care cresc tensiunea

Dacă te confrunți cu tensiunea arterială mică, fructe care te pot ajuta sunt: moșmonul, caisele, perele, bananele, datele, strugurii și lămâile. Poți ține cont, de asemenea, de anumite alimente sau băuturi care te pot ajuta.

Nucile și alunele, de exemplu, conțin complexul de vitamine B și previn bolile cardiace, anemia și reglează tensiunea arterială. Același efect îl au și ouăle și lactatele.

Consumul unei cantități limitate de carne roșie (carne de porc sau carne de vită) normalizează tensiunea arterială. De altfel, și consumul de sare, sau alimente sărate precum măsline, pește la conservă, anumite brânzeturi ca telemeaua, brânza de burduf, feta, poate ajuta. Sparanghelul este o sursă bună de antioxidanți și conține acid folic care ajută la îmbunătățirea nivelului tensiunii arteriale.

În ceea ce privesc băuturile, cafeaua este una dintre cele mai benefice pentru creșterea tensiunii. Dacă suferi de hipotensiune, este recomandat să bei un pahar de vin roșu pe zi pentru a-ți crește tensiunea, însă pentru cei hipertensivi, alcoolul de orice fel este interzis.

Totodată, dacă ești deshidratat, tensiunea poate să scadă. Este recomandat să consumi cel puțin 2,5 litri de apă pentru o stare cât mai bună de sănătate.

Alimente de care să te ferești dacă ai o tensiune arterială mare

În cazul în care aveți o tensiune arterială ridicată, trebuie să aveți grijă la o serie de alimente care vă pot agrava starea. Sarea și grăsimile saturate sunt cele mai nocive ingrediente din acest punct de vedere, iar lista alimentelor care cresc tensiunea arteriala include în majoritate produse care conțin cantități mari din acestea.

Astfel, murăturile, conținând o cantitate mare de sare, se află în topul alimentelor care trebuie evitate în caz de hipertensiune. Sarea determină retenția de apă în organism, ceea ce duce la o creștere a volumului de sânge.

În același caz se află și chipsurile și snacksurile. Tocmai sarea este cea care le dă gustul, însă cantitatea folosită este prea mare, iar dacă vă faceți o obișnuință din a consuma astfel de alimente, mai devreme sau mai târziu veți avea probleme cu tensiunea.

Mezelurile sunt alte alimente periculoase pentru pacienții cu hipertensiune din cauza faptului că, pentru a se păstra mai mult timp, carnea din care se prepară acestea trebuie să fie foarte sărată.

Orice preparat pe baza de carne grasă poate fi considerat ca făcând parte din grupa alimentelor care cresc tensiunea arterială. Grăsimile nesaturate se găsesc în cantități mari și în lapte, implicit în produsele lactate și brânzeturile preparate pe baza acestuia. Astfel, smântâna, untul, cașcavalul, iaurtul gras și brânza sunt alimente care cresc tensiunea arterială.

Alte alimente de care trebuie să vă feriți sunt prăjelile, produsele de patiserie, alimentele care conțin zahăr, cafeaua, energizantele și alcoolul. Totodată, fructele care cresc tensiunea arterială, precum bananele, caisele, perele și nu numai, sunt de evitat în acest caz.