Fructe care ajută ficatul. Ce putem consuma în cazul afecțiunilor hepatice

de: BZI.ro
15:00, 02 iul. 2024

Ficatul este cunoscut drept cea mai mare glanda din organism, fiind și cel mai voluminos organ din abdomen. Are numeroase funcții cu rol metabolic și este esențial pentru digerarea alimentelor, dar și pentru eliberarea corpului de toxine. Iată o serie de fructe care ajută ficatul. 

Fructe care ajută ficatul 

Lămâia este unul dintre fructele benefice ficatului. Aceasta are capacitatea de a accelera procesul de eliminare a toxinelor, fiind un aliat de preț al ficatului sănătos. Acest fruct citric stimulează digestia și facilitează funcțiile hepatice, nu conține fructoză și nu are calorii. 

 Un alt fruct benefic este grapefruit-ul. Ajută la protejarea ficatului de leziuni prin reducerea inflamației și protejarea celulelor hepatice. Cu toate acestea, mai multe medicamente care sunt metabolizate în ficat pot interacționa cu grepfrutul, așa că ar trebui să consulți medicul înainte de a consuma acest citric. 

Perele nu numai că sunt bogate în nutrienți importanți, dar totodată sunt extrem de benefice în caz de steatoza hepatică. Acestea conțin o serie de substanțe care stimulează secreția sucurilor gastrice și purifică totodată pancreasul și ficatul. 

Pepenele roșu, prin efectul diuretic și depurativ  contribuie la  eliminarea reziduurile acumulate la nivelul ficatului, permițându-i acestuia să funcționeze corespunzător. Astfel, este recomandată câte o felie pe săptămână.  

Căpșunile, datorită concentrației ridicate de apă, combat retenția de fluide, reduc hipertensiunea și totodată scad și nivelul de acid uric din organism. Cantitatea mare de potasiu, magneziu, fier, fosfor, iod și calciu, face din căpșune un aliat de preț al sănătății. 

Regim alimentar pentru afecțiunile hepatice 

Iată câteva principii de bază ale unui regim pentru ficat,  de care merită să ții cont: evită mezelurile și preparatele din conservă, care sunt greu de digerat și conțin coloranți și conservanți care dăunează ficatului, stai deoparte de alimente prea bogate în grăsimi, precum carnea de porc, de oaie sau mâncarea afumată, nu exclude toate prăjelile, dar încearcă să reduci drastic consumul lor, uleiul de floarea soarelui are un conținut mare de grăsimi, în schimb, îl poți înlocui cu ulei de măsline, evită dulciurile din comerț pentru că au o cantitate mare de calorii și glucoză. 

De regula, dieta pentru problemele hepatice include: leguminoase (fasole, mazăre, linte, năut), legume (broccoli, ardei, cartofi dulci, morcovi, vânătă, roșii), cereale integrale, bogate în fibre, pește (precum somonul, sardinele și tonul, bogate în Omega-3). 

Alimentele care sunt permise în cazul în care vă confruntați cu boli de ficat sunt: supe slabe de legume, de carne sau supe creme, carne slabă de vită, curcan sau pui. Un regim alimentar pentru afecțiuni hepatice trebuie să includă carnea fiartă, înăbușită sau pregătită pe grătar, ouă posate, lapte dulce, slab în grăsimi, iaurt, brânză de vaci, urdă sau telemea, spanac, fasole verde sau urzici, condimente (evita-le pe cele iuti), poți folosi mărar, pătrunjel, oregano, foi de dafin sau cimbru, sucuri naturale de legume sau fructe, uleiuri sănătoase (de măsline extravirgin), avocado, nuci, orez brun, couscous, quinoa, ovăz, pâine din grâu, paste integrale, cafea neagră, neîndulcită (contribuie la sănătatea ficatului). 

Totuși, consumul de fructe care ajută ficatul este unul dintre cel mai important aspect dintr-un regim, acestea fiind esențiale în cazul oricărei afecțiuni.