Frigul, un element de stres pentru organism! Prof. dr. Rodica Chiriac: „Este o extrem de mare neplăcere pentru organism” – VIDEO

de: Bianca Rebegea
10:28, 08 mart. 2023

Prof. dr. Rodica Chiriac, medic specialist reumatolog, a discutat în emisiunea BZI LIVE despre frig și despre afecțiunile pe care le poate declanșa expunerea prelungită la frig. De ce frigul este considerat un element de stres pentru organism?

În cazul persoanelor cu o circulație defectuoasă a sângelui sau care suferă deja de afecțiuni cronice, temperaturile scăzute generează apariția unor complicații serioase. De regulă, cei mai afectați de schimbările de temperatură din sezonul rece sunt copiii, vârstnicii și adulții bolnavi. Manifestările sunt diferite de la o persoană la alta, acest lucru aflându-se în strânsă legătură cu istoricul medical, dar și cu potențialul organismului de a face față bolilor de sezon, cum sunt virozele respiratorii.

Frigul, un element de stres pentru organism! Prof. dr. Rodica Chiriac: „Organismul este un tot, el reacționează în totalitate”

Medicul reumatolog Rodica Chiriac susține că frigul este o extrem de mare neplăcere pentru organism, care este un tot, adică reacționează în totalitate. De pildă, dacă introducem degetul mic în gheață și îl ținem acolo, nu numai degetul mic va avea probleme, ci vor exista reacții în tot organismul.

„Frigul este un element de stres pentru organism. Frigul este o extrem de mare neplăcere pentru organism și trebuie să știm că organismul este un tot, el reacționează în totalitate, nu doar că bag degetul mic în gheață și îl țin acolo, nu numai degetul mic va avea probleme, ci va stârni reacții în tot organismul.”, a declarat medicul Rodica Chiriac, pentru BZI LIVE.

Elemente precum frigul, apa, zăpada constituie factori de agresiune. Supunerea organismului la astfel de elemente zi de zi acționează precum picătura chinezească, totul aflându-se în strânsă legătură cu sistemul imun, de cât este de echilibrat ori de cât este de bulversat bagajul genetic.

„Toate aceste elemente sunt factori de agresiune, azi, mâine, poimâine și, precum picătura chinezească totul se poate accentua și, repet, depinde de reacția sistemului nostru imun, de cât este de echilibrat, de cât este bulversat de bagajul genetic. Trebuie să notăm aici și stresul care se produce la nivel mental, dar și stresul pe care îl aplicăm asupra organismului și mă refer, în primul rând, la frig, este un factor de stres. Organismul ia măsuri împotriva agresiunii acesteia cât poate, are și el o limită pe care nu trebuie să o depășească.”, a adăugat prof. dr. Rodica Chiriac.

Boli care se agravează la frig

Pe lista bolilor care se agravează la frig se află afecțiunile cardiace, bronșita cronică, reumatismul, cuperoza, dar și sindromul Raynaud. În ceea ce privește afecțiunile cardiace, acestea tind să se înrăutățească atunci când organismul este expus la frig, deoarece vasele mici de sânge se contractă, cu scopul de a-i permite corpului să acumuleze cât mai multă căldură pentru organele vitale. Astfel, pot întâmpina probleme în sezonul rece persoanele care se confruntă cu insuficiență cardiacă, infarct miocardic și crize anginoase.

Bronșita cronică este o afecțiune des întâlnită în timpul iernii. Aceasta vizează strangularea vaselor de sânge, care duce la scăderea puterii de apărare a mucoasei respiratorii împotriva virusurilor.

O altă afecțiune agravată de acțiunea frigului este reumatismul. Odată cu instalarea circulației deficitare a sângelui la nivelul picioarelor, sunt intensificate și durerile articulare, în special în cazul persoanelor cu reumatism.

Nu în ultimul rând, cuperoza se înrăutățește în cazul expunerii la frig. Afecțiunea dermatologică este serios afectată de trecerile bruște de la temperaturile scăzute de afară la cele ridicate din casă sau din mijloacele de transport.

Dacă vă confruntați cu una sau mai multe dintre aceste afecțiuni, nu ezitați să solicitați sfatul unui medic de specialitate.