Franța și Australia anunță o producție comună de obuze pentru Ucraina

Franța și Australia anunță o producție comună de obuze pentru Ucraina

30 ian. 2023, 21:20
BZI.ro, în Razboi în Ucraina

Franța și Australia au declarat luni că vor colabora la un proiect de mai multe milioane de dolari pentru a produce „câteva mii” de obuze de artilerie pentru Ucraina.

Anunțul a venit în momentul în care miniștrii de externe și ai apărării din ambele țări se întâlneau la Paris.

„Câteva mii de obuze de 155 de milimetri vor fi fabricate în comun, cu un parteneriat fără precedent între Australia și Franța”, a declarat ministrul francez al apărării, Sébastien Lecornu, în timpul unei conferințe de presă.

Franța și Australia, producție comună de obuze de artilerie pentru Ucraina

Ministrul francez al apărării a precizat că Nexter – compania franceză de arme – va colabora cu companii australiene care vor furniza pulberea pentru obuze.

„Acest lucru face parte din nivelul continuu de sprijin pe care atât Franța, cât și Australia îl oferă Ucrainei pentru a se asigura că Ucraina este capabilă să rămână în acest conflict și să-l vadă încheiat în propriile condiții”, a adăugat ministrul australian al Apărării, Richard Marles.

Nici unul dintre miniștri nu a specificat cantități care depășesc „câteva mii” de obuze de artilerie, dar au indicat că aceasta ar fi o colaborare pe termen lung.

CNN a raportat la începutul lunii ianuarie că SUA au mutat unele dintre cele 300.000 de obuze de 155 de milimetri despre care SUA și Israelul au convenit să fie transferate în Ucraina. În noiembrie, un oficial american a declarat pentru CNN că SUA intenționează să cumpere 100.000 de cartușe de muniție de artilerie de la producătorii de arme sud-coreeni pentru a le furniza Ucrainei.

Când ajung tancurile britanice în Ucraina

Cele 14 tancuri de luptă principale Challenger 2 promise Ucrainei de Regatul Unit ar trebui să ajungă în Ucraina „în prima parte a verii ”, a declarat luni secretarul britanic al Apărării.

„Începe cu antrenamentul cu privire la operarea individuală a platformelor, apoi cu pregătirea pentru a se putea alătura cu unitățile de formare pentru a putea lupta ca unitate formată, pentru că asta este important. Ceea ce pot spune este că va fi prima parte a verii sau probabil că va fi spre Paște”, a spus Ben Wallace în parlament.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *