Franța a ţinut şcolile deschise cu orice preț! La o școală în care 20 de elevi i-au pierdut pe cei dragi, unii spun că prețul a fost prea mare
Franța a dus o politică de a ţine cu orice preț şcolile deschise, în pofida numărului de cazuri mare din Hexagon. Totuşi, unele voci spun că preţul plătit a fost prea mare. De exemplu, într-un mic liceu dintr-o localitate din Franța sunt zeci de copii care i-au pierdut pe cei dragi.
Jurnaliştii de la BBC au vorbit cu mai mulţi elevi din şcoala Seine-Saint-Denis care au trecut prin clipe groaznice în momentul în care şi-au înmormântat părinţii. Unii dintre elevi au afirmat faptul că le este frică să mai vină la școală.
Zeci de copii de la o scoală din Franța și-au pierdut cel puţin o rudă
O statistică destul de amară s-a produs într-un liceu din Franța. Liceul care se află într-o suburbie din nord-estul Parisului este pe o listă roşie. Asta pentru că sunt 20 de copii care şi-au pierdut cel puţin o rudă din cauza pandemiei de COVID-19.
De exemplu, o fată în vârstă de 16 ani, pe numele ei Grace a stat de vorbă cu jurnaliştii CNN cărora le-a spus că a vrut să-și facă tatăl mândru intrând la acest liceu. Totuşi, tatăl ei s-a stins pe patul unui spital dintr-o terapie intensivă din cauza unei infecţii puternice cu COVID-19. Fetiţa le-a explicat jurnaliştilor faptul că îi este frică să mai vină la scoală.
„I-am spus că îl iubesc și voi face mereu tot posibilul”, a spus Grace.
Își făcea griji că ceilalți studenți o vor trata diferit și a fost surprinsă când unul dintre colegii ei de clasă i-a mărturisit că și-a pierdut tatăl în fața Covid-19. În total, cel puțin 20 de elevi de la liceul ei, Eugene Delacroix, din apropierea Drancy, au pierdut o rudă cu virusul în 2020, potrivit primăriei. Nimic nu sugerează că aceste decese au fost cauzate de infecții la școală. Dar CNN a vorbit cu studenții de la Eugene Delacroix care spun că împărtășesc o povară comună: frica de a aduce Covid-19 acasă și de a infecta o persoană dragă.
Franța a dus o politică pro-școală indiferent de pandemia de COVID-19
În afară de o scurtă închidere aproape de începutul pandemiei, Franța a făcut din politica de a ține școlilor deschise, un punct de mândrie atât pentru redeschiderea economiei, cât și pentru furnizarea unui serviciu social, unii părinți mizând pe mesele școlare pentru a-și hrăni copiii. Convingerea guvernului este că beneficiile deschiderii școlilor depășesc cu mult costul.
„Să nu uităm ceea ce ne face mândri. Nicio altă țară din Uniunea Europeană nu și-a lăsat școlile deschise la fel de mult ca și Franța” , a scris pe Twitter ministrul afacerilor europene, Clement Beaune, în martie trecută , cu o zi înainte ca Italia să-și închidă din nou școlile din cauza la infecții în creștere.
Franța și-a închis școlile doar în total 10 săptămâni de la începutul pandemiei – una dintre cele mai mici rate din Europa, conform cifrelor UNESCO , comparativ cu 35 de săptămâni pentru Italia, 28 pentru Germania și 27 de săptămâni pentru Marea Britanie .
Totuşi, pe parcursul anului trecut, Franța mai închis, izolat, mai multe şcoli. De exemplu, pe data de 16 septembrie 2020, Guvernul anunța închiderea a 80 de scoli din cauza pandemiei de COVID-19 şi a numărului de cazuri destul de ridicat în unităţile şcolare. De asemenea, și în zece universități au apărut cazuri de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2, inclusiv în facultățile de medicină.
Ce se întâmpla în România cu redeschiderea şcolilor
Pe de altă parte, România a ţinut școlile închise. Cursurile online au luat locul prezentelor fizice ale elevilor. Totuşi, ministrul Educației, Sorin Câmpeanu a anunțat că după data de 5 mai 2021, școala se va relua cu prezența fizică în sală.
„Miercuri, 5 mai, vor merge la şcoală cu prezenţă fizică absolut toţi copiii din grădiniţe, toţi elevii din învăţământul primar, inclusiv clasa pregătitoare, vor începe şcoala cu prezenţă fizică de miercuri, 5 mai. Pentru elevii claselor a V-a, a VI-a, a VII-a, a IX-a, a X-a şi a XI-a din localităţile în care rata de infectare este sub 1 la mie – şi avem la ora actuală aproape 1.800 de localităţi în care rata de infectare este sub 1 la mie – vor merge, de asemenea, la şcoală de miercuri, 5 mai, cu prezenţă fizică. spunea ministrul Educației