Franța a primit o amendă de 20 de milioane de euro. Care este motivul

de: BZI.ro
11:45, 18 oct. 2022

Franța a primit o amendă de 20 de milioane de euro pentru calitatea rea a aerului. Cea mai înaltă instanţă administrativă din ţară, Consiliul de Stat, a considerat  că Franţa nu a acţionat suficient de rapid împotriva poluării aerului.

În urma revizuirii calităţii aerului în Franţa, Consiliul de Stat a impus o amendă record pentru calitatea slabă a aerului în oraşele franceze. Între iulie 2021 şi 2022, emisiile de dioxid de azot au trecut peste limitele admisibile în Paris, Lyon şi Marsilia. În special, poluarea este cauzată de traficul auto. Astfel, guvernul francez trebuie să plătească amenda organizaţiilor de mediu.

Franța a primit o amendă pentru două semestre

Noua amendă pe care a primit-o statul francez acoperă două semestre. Respectiv, Franța ar trebui să plătească câte 10 milioane de euro pe semestru.

„Cu toate că în timp au fost observate îmbunătăţiri, pragurile limită de poluare cu dioxid de azot – care trebuiau respectate din 2010 – continuă să fie depăşite în mai multe zone din Franţa, cu precădere în zonele urbane din Paris, Lyon şi Marsilia. Până în prezent, măsurile luate de stat nu garantează că o ameliorare a calităţii aerului astfel încât aceste praguri limită de poluare să fie respectate în cel mai scurt timp posibil”, a subliniat Consiliul de Stat.

Poluarea cu care nu se poate confrunta statul francez este o problemă majoră de sănătate publică, întrucât provoacă mii de morți în fiecare an. În 2021, un studiu care a estimat mortalitatea prin poluarea aerului în peste 1.000 de orașe europene, a demonstrat că nu toate orașele din Europa sunt egale. În clasamentul oraşelor europene cu cele mai mari rate de deces din cauza poluării aerului, pentru NO2, Paris ocupă locul 4, după Madrid, Anvers și Torino.

„Mortalitatea asociată poluării aerului din mediul înconjurător rămâne un risc semnificativ în Franţa, cu 40.000 de decese atribuite în fiecare an particulelor fine”, a notat anul trecut Santé Publique France.

Amenzile pe care trebuie să le plătească guvernul francez vor fi transmise către organismele publice care lupta împotriva poluării atmosferice. 50.000 de euro vor fi donaţi asociaţiei Amis de la Terre, care a sesizat iniţial Consiliul de Stat, în 2017.

„Este o decizie care ni se pare rezonabilă”, a declarat Louis Cofflard, avocatul Amis de la Terre.

Franța a mai fost condamnată și în 2021 de către înalta instanţă administrativă pentru că nu a avut un sistem potrivit împotriva poluării. Anul trecut, statul francez a fost obligat să achite o amendă de 10 milioade de euro, pentru prima jumătate a anului 2021. Și în 2016, organismul de supraveghere a calităţii aerului în Franţa, Airparif, a constatat că Parisul s-a confruntat cu un nivel crescut al poluării în timpul sezonului de iarnă.

Amenda pentru statul francez, un motiv de alarmare şi pentru România

Consiliul de Stat a decis ca guvernul francez să plătească o amendă de 20 de milioane de euro pentru că nu a reuşit să acţioneze rapid împotriva poluării aerului.

Amenda pe care a primit-o Franta ar trebui să fie un semn de alarmare şi pentru România. Anterior, în București au fost înregistrate proleme legate de calitatea aerului. De mai multe ori, capitala României a fost raportată ca fiind unul dintre cele mai poluate orașe din Europa. În timpul pandemiei, gradul de noxe a depăşit pragul critic de 100%. În februarie 2022, senzorii rețelelor care monitorizează calitatea aerului în București au sesizat depășiri cu 700% a indicelui PM 2,5. Poluarea ar proveni de la arderile ilegale. Ferentari, Pantelimon și Șoseaua Giurgiului au fost cele mai poluate zone.

Franța a primit o amendă care ar trebui să fie un reper și pentru alte state, pentru a consolida măsurile naționale de prevenire a poluării aerului.