Fragmente de oase umane, de la Iași, trimise spre cercetare la un laborator din Polonia! Osemintele au fost descoperite în 2020, în trei localități de lângă oraș – (EXCLUSIV GALERIE FOTO)
După descoperiri istorice, unele chiar de anul trecut, un grup de specialiști din Iași au trimis mostre de oase umane, vechi de câteva mii de ani, la analiză în afara României! Este vorba despre 10 mostre de oase, vechi de acum 6.500 de ani. Totul se va întâmpla în „Poznan Radiocarbon Laboratory” – Polonia prin metoda radiocarbon 14C. Rezultatele ar putea fi istorice și spectaculoase pentru întreaga comunitate locală, dar și pe plan național
Un grup de specialiști din Iași au trimis mostre de oase umane, de acum câteva mii de ani, la o analiză în afara României! Acestea au ajuns la „Poznan Radiocarbon Laboratory” – Polonia unde se va utliza metoda radiocarbon 14C. Când vor veni rezultatele, informațiile ar putea avea o valoare pentru întreaga comunitate locală, dar și pe plan național. Solicitările au fost făcute de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași.
Astfel, cercetătorul științific Andrei Asăndulesei, director al Centrului „ArheoInvest” din cadrul Departamentului de Științe al Institutului de Cercetări Interdisciplinare (ICI) din cadrul UAIC arată că sunt 10 mostre de oase umane, descoperite în localitatea Băiceni, zona „Dâmbul Morii”, din Cultura Cucuteni (acum 5.200 până în 3.200, înainte de Hristos), respectiv Ruginoasa, sat Rediu (toponim «Dealul Ruginii», Eneolitic – Epoca Bronzului acum 6.500 – 2.000 ani, înainte de Hristos) Pe de altă parte, două dintre mostre se leagă de faptul că, pe parcursul anului 2020, 7 morminte, ce datează de peste 3.500 de ani, au fost descoperite de arheologi în apropierea orașului Iași! Acestea au fost scoase la iveală de cercetători dintr-un tumul aflat la Vest de intravilanul actual al urbei Târgu Frumos.
Izotopul de carbon cu masă 14 (14C), cunoscut și sub numele de radiocarbon, este unul dintre izotopii instabili cu utilizarea cea mai răspândită în lumea științifică
În acest context, informațiile care vor fi primite după sosirea rezultatelor la mostrele de oase umane vor aduce o serie de informații, în premieră, legate de indivizii care au trăit în Moldova acum mii de ani.
„Metoda radiocarbon poate fi folosită la datarea materialelor organice care conțin, pe lângă carbonul stabil (12C, 13C) și izotopul radioactiv 14C. Acesta din urmă se acumulează în timpul vieții organismelor, iar după moarte se dezintegrează potrivit timpului de înjumătățire (5.730 de ani). Prin măsurarea radioactivității remanente într-o mostră (lemn carbonizat, os etc.), se poate calcula, cu o anumită probabilitate, timpul care a trecut de la moartea organismului din care provine mostra, altfel spus, pot fi datate rămășițele omenești îngropate sau complexele arheologice ce conțin oase de animale și/sau resturi de lemn carbonizat din construcții, vetre etc. Această metodă este importantă mai ales pentru datarea descoperirilor din perioadele preistorice, pentru care nu există izvoare istorice scrise”, a punctat prof. univ. dr. Atilla László (Facultatea de Istorie de la „Cuza” din Iași), unul dintre cei mai mari specialiști în domeniu.
În ultimii ani, dar mai ales în 2020, în municipiul Iași, dar și în județ au fost făcute o serie de descoperiri arheologice
Fie că este vorba de cimitirul de la Biserica „Sfinții Atanasie și Chiril”, osemintele găsite împrejurul Bisericii „Sf. Nicolae” din localitatea Aroneanu, anume 11 schelete, sau cele 7 morminte, care datează de peste 3.500 ani, descoperite de arheologi la Târgu Frumos, reprezintă dovezi istorice importante. La mijlocul lui 2020, o descoperire arheologică de acest gen a avut în prim-plan un cimitir cu 200 de morți la Biserica „Sfinții Atanasie și Chiril” din Iași. Arheologul dr. George Aurelian Bilavschi de la Institutul de Arheologie a coordonat activitatea științifică ce a condus la această descoperire. Proprietatea de pe stradela Sf. Atanasie din Iași este încadrată de două edificii religioase importante pentru istoria fostei mahalale a Muntenimii, respectiv Biserica „Sfinții Atanasie și Chiril”, 1672-1674, refăcută imediat după 1800. Terenul supus investigațiilor specialiștilor se află în apropierea străzii Sărărie, pe culmile terasate ale fostului drum al sării.
Pe hărțile din sec. XIX, în zonă este menționat printre altele mecetul turcesc, care ar putea semnifica cimitir turcesc sau moschee de mici dimensiuni și movilele turcilor, precum și locuiri sporadice pentru secolele XVII-XVIII. Aici, într-un perimetru de circa 500 de metri pătrați (mp) au fost investigate circa 210 complexe arheologice dintre care circa 170-180 reprezintă gropi sepulcrale, coținând oseminte umane, unele aflate în poziție anatomică firească, altele fiind re-înhumate sau deranjate. După inventarul acestora, destul de sarăcăcios, sunt înhumări începând cu prima parte a secolului al XVII-lea.
În 2020, specialiștii au scos la iveală 7 morminte, ce datează de peste 3.500 de ani, în apropierea orașului Iași
Tot pe parcursul anului 2020, 7 morminte, ce datează de peste 3.500 de ani, au fost descoperite de arheologi în apropierea orașului Iași! Acestea au fost scoase la iveală de cercetători dintr-un tumul aflat la Vest de intravilanul actual al urbei Târgu Frumos. Cele 7 morminte, care datează de peste 3.500 de ani, descoperite de arheologi la Târgu Frumos, vor fi studiate de antropologi.
Cercetarea a fost efectuată de un colectiv inter-/pluridisciplinar alcătuit din dr. abilitat Dumitru Boghian (Universitatea «Ștefan cel Mare» din Suceava- USM), prof. dr. Sergiu-Constantin Enea (Liceul Teoretic «Ion Neculce» Târgu Frumos), Ion Ciobanu (director Rezervația Cultural-Naturală Orheiul Vechi, Republica Moldova), Sergiu Popovici (Agenția Arheologică Națională Chișinău). Au participat și dr. Angela Simalcsik (Academia Română, filiala Iași, Centrul de Cercetări Antropologice «Olga Necrasov»), dr. Radu-Gabriel Pîrnău (Academia Română, filiala Iași, Colectivul de Geografie), dr. Andrei Asăndulesei și dr. Felix-Adrian Tencariu de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.