Fotografii de groază surprinse în ultimul ghetou al Iașului. Doar cei tari de inimă pot privi aceste imagini. Iată cine mai locuiește încă aici

de: Andrei OSMAN
02:00, 10 sept. 2024

Fotografii de groază au fost surprinse în ghetoul din Iași, cunoscut și ca blocul fantomă, situat pe bulevardul Nicolae Iorga, din cartierul Cantemir. Clădirea trebuia să fie demolată de peste un an de zile, dar în incintă locuiesc două familii. Acest bloc a devenit un focar de infecție și un adevărat pericol pentru locuitorii din zonă

Blocul M2 este considerat o problemă pentru administrația publică locală. De peste un an se încearcă demolarea acestei clădiri, însă fără rezultat. Principala cauză sunt cele două familii care se opun evacuării și nu doresc să părăsească clădirea, deși, din cauza mizeriei și a condițiilor inumane din bloc, acestea sunt și ele puse în pericol.

Fotografii de groază în ghetoul din Iași! Blocul fantomă, din Cantemir, dă fiori trecătorilor

De la exterior, se poate observa starea groaznică în care se află imobilul, imaginea de ansamblu te înfioară, iar clădirea arată ca în filmele de groază. Majoritatea ferestrelor și ușilor au fost scoase din balamale, acestea lipsesc, iar în unele cazuri, golurile au fost astupate de cărămizi sau de bolțari, iar unii pereți sunt găuriți. Încă de la intrarea în bloc, mirosul de urină și fecale este înțepător, insuportabil și dezgustător, persoanele care locuiesc în incintă își fac nevoile în toată clădirea, din cauză că în incintă nu există o toaletă. Camerele s-au transformat, în decursul anilor, în focare de infecție, pline cu mormane de gunoaie, sticle, haine murdare, saltele putrede și mobilă distrusă. Printre deșeuri se auzeau cum mișună șobolanii. În unele încăperi, mirosul rozătoarelor moarte îți taie respirația.

Blocul M2, din cartierul Cantemir, reprezintă un adevărat pericol, atât pentru cele două familii care locuiesc în imobil, cât și pentru oamenii din zonă. Condițiile inumane pun în pericol sănătatea cetățenilor care trăiesc în blocul fantomă, printre deșeuri și colonii de șobolani.

În ciuda condițiilor inumane, pe tronsoanele blocului, oamenii își usucă hainele. Aceștia le spală în căzi din plastic. O încăpere este folosită ca uscător.

Blocul M2, din Cantemir, sau „blocul fantomă” trebuia să fie demolat de mai bine de un an de zile

Clădirea trebuia să fie demolată de peste un an de zile, dar cele două familii, care încă locuiesc în blocul din Cantemir, refuză să părăsească imobilul, urmând să fie evacuați. Cristina Bălan, directorul Fond Locativ, a transmis reporterilor BZI faptul că oamenilor li s-a oferit o alternativă de a se muta în alte locuințe, cu aceeași suprafață, tot din proprietatea primăriei, însă aceștia nu au acceptat. Primăria Municipiului Iași a cerut ajutorul instanței pentru a soluționa problema și pentru a putea demola clădirea.

„S-a dispus evacuarea tuturor din imobil, noi ne judecăm pe demolare acolo. Acolo locuiesc două familii care trebuie evacuate, este hotărâre judecătorească de evacuare. Acum, că vrem, că nu vrem, ce să facem, executorul o să pună în executare, dar ei primesc, la schimb, camere în spațiile primăriei. Situația lor a fost discutată, este clar, li s-a oferit la schimb, cu siguranță, o să vedem când, cum, executorul o să pună în executare sau să vedem cum fac ca să primească la schimb două spații din ceea ce a dispus instanța. Suprafețe similare, ei vor spații mai mari, dar noi nu avem cum, decât să punem în executare hotărârea instanței” a declarat Cristina Bălan, director Fond Locativ

Fotografii de groază surprinse în blocul M2, ultimul ghetou al Iașului, situat pe bulevardul Nicolae Iorga, din cartierul Cantemir. Oamenii trăiesc în condiții inumane, în focarul de infecții din ultimul ghetou al Iașului. Clădirea reprezintă un pericol pentru ieșeni.