Fostul puscarias Relu Fenechiu, pus la plata de judecatori: trebuie sa achite peste 40.000 de lei! S-a rugat de magistrati sa ii esaloneze plata pe 48 de luni!

de: Ciprian Nedelcu
19:26, 12 sept. 2019

@ Ex-liberalul Relu Fenechiu a fost obligat de judecatorii ieseni sa achite o taxa de timbru de aproape 10.000 de euro, intr-un dosar in care el este reclamant @ Magistratii au admis cererea acestuia de a-i esalona plata taxei de timbru in 48 de rate lunare @ In cadrul procesului, Fenechiu se straduieste sa obtina prejudiciul din dosarul "Siveco"

Fostul detinut Relu Fenechiu a fos pus la plata intr-un dosar in care incearca sa scoata de la o firma prejudiciul din dosarul "Siveco". Astfel, la ultimul termen de judecata, magistratii din cadrul Tribunalului Iasi au dispus plata unei taxe de timbru de peste 40.000 de lei. Pe de alta parte, instanta a admis cererea fostului liberal, care s-a rugat sa fie lasat sa achite taxa de timbru din acest proces pe parcursul a patru ani!
"Instanta admite cererea de acordare a asistentei judiciare promovata de reclamantul Fenechiu Relu. Dispune esalonarea platii taxei judiciare de timbru în suma de 42.878,68 lei, stabilita în sarcina reclamantului Fenechiu Relu, în 48 de rate lunare egale, în cuantum de 893,30 lei fiecare rata, platibile începând cu luna octombrie 2019, pâna pe data de 20 a fiecarei luni. Prezenta hotarâre se va comunica Directiei Generale a Finantelor Publice a Judetului Iasi – Administratia Finantelor a Municipiului Iasi, în vederea urmaririi executarii obligatiei de plata ori, dupa caz, în vederea punerii în executare a acesteia", au precizat judecatorii Tribunalului Iasi.

Vezi si: Puscariasul Relu Fenechiu isi scoate spagile la suprafata? Iata cum vrea sa albeasca banii negri

Cere aproape patru milioane de lei de la o firma

Fostul lider liberal si ex-ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, a dat recent în judecata o societate comerciala. Acesta le cere magistratilor din cadrul Tribunalului Iasi sa oblige SC Profile Business Consulting la plata sumei de 3.925.367 de lei.
"Aceasta suma reprezinta împrumuturile facute de mine pârâtei, plus dobânda legala. Între anii 2010-2014, pârâta a încasat, în baza unei relatii comerciale, întreaga suma de la SC Siveco SA România. La audierea administratorului unic si asociat al pârâtei în dosarul penal 199/P/2016 al DNA, acesta a declarat sub juramânt ca, pentru sumele încasate, nu a prestat niciun serviciu si ca Siveco le-a platit la solicitarea mea. În aceeasi declaratie, a mai mentionat faptul ca sumele încasate reprezentau un împrumut acordat societatii si provenit de la mine, împrumut pe care urmeaza sa îl returneze. Pe baza acelei declaratii, eu am fost condamnat pentru spalare de bani si am fost obligat sa platesc statului român sumele încasate de firma Profile Business Consulting", a subliniat Relu Fenechiu în cererea adresata instantei.
Potrivit lui Fenechiu, în urma nasterii acelei obligatii, ANAF ar fi început executarea silita a tuturor bunurilor ce îi apartin.
"Anterior formularii acestei cereri, am notificat pârâta cu privire la situatia litigioasa aparuta, dar nu am primit niciun raspuns de la aceasta", a adaugat Fenechiu.

Vezi si: Culmea nesimtirii! Dati un leu pentru un puscarias? Relu Fenechiu si-a trecut averea pe apropiati si acum implora mila judecatorilor. Autoritatile dorm in papuci

Pedepsit în dosarul "Siveco"

Amintim ca, in octombrie 2016, procurorii DNA au precizat ca au încheiat un acord de recunoastere a vinovatiei cu Relu Fenechiu. "În perioada 2012-2014, inculpatul Fenechiu Relu a pretins si a primit de la o firma de software un procentaj de 15% din valoarea unor contracte promovate de Ministerul Justitiei (în valoare de 13.990.059 de lei, fara TVA) si de o societate farmaceutica cu actionar majoritar Ministerul Sanatatii (în valoare de 8.130.721 de lei, fara TVA), pentru sprijinul promis si acordat în câstigarea si derularea acestor proiecte. Concret, sprijinul acordat de inculpatul Fenechiu Relu s-a materializat în interventia sa la functionari din cadrul Ministerul Justitiei sau la persoane din conducerea societatii farmaceutice, asupra carora avea influenta la acel moment. Pentru acest "ajutor", inculpatul a primit de la reprezentantii firmei de software, prin intermediul a doua societati pe care le controla, suma totala de 3.966.716,11 lei (echivalentul a aproximativ 901.526,38 euro). Pentru a disimula provenienta ilicita a banilor, inculpatul Fenechiu Relu i-a determinat pe reprezentantii firmei de software sa încheie cu societatile respective mai multe contracte de prestari servicii, care în realitate nu au fost executate", au spus procurorii anticoruptie.
Conform acestora, în prezenta aparatorului ales, Fenechiu a declarat expres ca recunoaste comiterea faptelor retinute în sarcina sa, accepta încadrarea juridica pentru care a fost pusa în miscare actiunea penala si este de acord cu felul si cuantumul pedepsei aplicate, precum si cu forma de executare a acesteia, respectiv trei ani si zece luni de închisoare.
De asemenea, procurorii anticoruptie au stabilit prin acordul încheiat cu inculpatul si masura confiscarii echivalentului în lei a sumei de 901.526,38 euro (la data punerii în executare a hotarârii judecatoresti).

Vezi si: EXCLUSIV! Spovedania puscariasului Relu Fenechiu dupa eliberare! Avem cartea scrisa de el! A devenit profesor pentru infractorii din Romania

Condamnare si in dosarul "Transformatorul"

Inainte de acest dosar, Fenechiu fusese condamnat in dosarul "Transformatorul", unde a primit o pedeapsa de cinci ani de puscarie.
"Prin exercitarea abuziva a atributiilor de serviciu, respectiv realizarea de tranzactii fara proceduri de achizitie publica sau prin trucarea unor proceduri de achizitie publica, interventii pentru a plati cu prioritate firmele din grupul Fene, acceptarea livrarii de produse vechi, uzate, ce au ramas pe stoc, achizitiile fiind facute fara nicio justificare economica, inutile, trei fosti directori ai SISEE Moldova au favorizat firmele mentionate. Prin livrarea de produse necorespunzatoare, firmele respective au obtinut un avantaj patrimonial echivalent cu sumele de bani încasate în urma acestor operatiuni comerciale. Astfel, SISEE Moldova a platit pentru echipamentele cumparate 6.406.976 de lei, fara TVA, din care au fost folosite efectiv doar câteva, în valoare de 79.586 de lei, celelalte componente pentru sistemul energetic au ramas în stoc si reprezinta achizitii nejustificate în valoare de 6.327.390 de lei, fara TVA. Prejudiciul total este de 7.529.594,1 lei si reprezinta valoarea echipamentelor necorespunzatoare achizitionate. Prejudiciul este rezultatul a 46 de acte materiale, derulate în perioada 2002-2005, fiecare act material însemnând o achizitie publica efectuata de SISEE Moldova de la firmele La Rocca SRL, Fene Grup SA, Euro Plus SRL si Tehnorom SRL", au declarat atunci procurorii anticoruptie.

De remarcat este faptul ca, desi a fost obligat in ambele dosare la plata unui prejudiciu total de milioane de lei, statul roman incearca si acum sa recupereze banii de la Fenechiu.