Fostul primar Cătălin Cherecheș a fost extrădat din Germania și este în drum spre România
Fostul primar din Baia Mare Cătălin Cherecheș – condamnat, în noiembrie, la 5 ani de închisoare și fugit în Germania cu câteva ore înaintea pronunțării sentinței – este extrădat marți, el fiind în drum spre România pentru executarea pedepsei cu închisoarea. În prima fază, el va fi dus la Penitenciarul Rahova.
Informația a fost confirmată de către Răzvan Doseanu, unul dintre avocații lui Cherecheș, care a spus că fostul primar se află în drum spre România.
Apărătorul lui Cherecheș a spus că, potrivit documentelor transmise autorităților germane de către Ministerul român al Justiției, fostul primar va fi dus mai întâi la Penitenciarul Rahova, unde va fi ținut în perioada de carantină de 21 de zile. De la Rahova, va fi dus la Penitenciarul Aiud, unde ar urma să stea un an, iar de acolo, la Penitenciarul Baia Mare.
„În documentele trimise autorităților germane, autoritățile din România au indicat și celula în care va fi deținut, suprafața acesteia, numărul de persoane din celulă. Rămâne de văzut dacă vor fi și respectate condițiile de detenție”, a afirmat avocatul, la Digi 24.
Cătălin Cherecheş riscă o nouă condamnare după ce Direcția cere rejudecarea dosarului de mită
Este vorba despre o acțiune de ultimă oră făcută de Direcția Națională Anticorupție împotriva edilului fugar. Procurorii anticorupție au făcut un recurs față de decizia prin care Cătălin Cherecheș a scăpat de un dosar în care era acuzat de fapt de corupție. Acum, procurorii cer rejudecarea acestui caz, ceea ce ar putea să aducă o nouă condamnare lui Cătălin Cherecheș.
Vorbim despre un dosar în rechizitoriul căruia procurorii au reținut că în cursul anului 2013, Cătălin Cherecheș, în calitate de primar al municipiului Baia Mare, ar fi pretins, acceptat și primit de la oameni de afaceri diverse sume de bani în legătură cu îndeplinire a atribuțiilor sale de serviciu.
De asemenea, mai era acuzat, pe lângă fapta de luare de mită și efectuarea de operațiuni incompatibile cu funcția pe care o îndeplinea la acea dată, respectiv cea de primar, precum fals în declarații sau corupere alegătorilor.
Având în vedere că acest dosar a stat mult, atât în faza de urmărire penală, apoi în faza de judecată, faptele s-au prescris, judecătorii au decis încheierea acestui proces pe motiv de prescripție, procurorii sunt nemulțumiți de această decizie.