Fostul prim-adjunct al SRI, Florian Coldea, subiect de scandal în Parlamentul din Albania

de: BZI.ro
20:00, 04 iul. 2024

Fostul prim-adjunct al SRI, Florian Coldea, cercetat la București pentru trafic de influenţă, a fost, joi, subiect de scandal în Parlamentul din Albania, după ce s-a aflat că premierul albanez l-a angajat pe Coldea în funcția de consilier.

Fostul prim-ministru albanez Sali Berisha, aflat în arest la domiciliu, a publicat recent un document potrivit căruia Florian Coldea a fost în 2023 consilier extern pentru securitate al actualului prim-ministru albanez, Edi Rama, subiectul fiind prezentat pe larg în presa din Albania.

Cabinetul premierul albanez nu a negat relația contractuală cu Florian Coldea

Cabinetul premierul albanez nu a negat relația contractuală cu Florian Coldea, conform Antena 3.

„Nu confirm, nici nu infirm că am fost consultantul lui Edi Rama”, a declarat la rândul său Coldea, la București, citat de realitatea.net.

Liderul Partidul Democrat din Albania, fost ministru al Justiției, Gazment Bardhi, a cerut pe 28 iunie Parlamentului albanez ca premierul Edi Rama să fie interpelat de urgență pentru a oferi explicații în acest caz, în contextul în care Coldea este acuzat de fapte de corupție.

De asemenea, grupul parlamentar al Democraților albanezi a spus că vrea să se investigheze și „rolul consilierului străin al lui Edi Rama în Albania și modul în care relația sa cu Edi Rama a influențat realizarea unor activități criminale suspectate de trafic internațional de cocaină din Mexic în Albania și din Albania către România”, conform publicației albaneze Dita.

În ședința de joi a parlamentului albanez a izbucnit un scandal puternic, după ce solicitarea de interpelare a premierului Edi Rama a fost respinsă.

Șeful grupului Democraților a avut un dialog tăios cu deputatul Erion Braçe, presărat cu invective, conform Dita.

„Taci, c***ă nenorocită! C***o, taci!”, a fost una din numeroasele apelative de acest fel utilizate în discuție.

Edi Rama l-a angajat pe Coldea „într-un moment în care nu mai avea o funcție”

În discuție a intervenit și liderul grupului Socialist, Bledar Cuci, care a zis că premierul Edi Rama l-a angajat pe Coldea „într-un moment în care nu mai avea o funcție, iar dacă este acuzat în țara sa de diferite crime este o problemă a României” și a precizat că Edi Rama „l-a demis” pe Coldea când a fost informat despre acuzațiile penale care i se aduc în România, a mai relatat joi publicația albaneză citată.

Reacții la București despre consultanța oferită de Coldea

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat în legătură cu faptul că premierul albanez l-a angajat consilier pe Coldea, că ar trebui impuse reguli „clare” ca atunci când părăseşti funcţia de ofiţer, să nu ai voie, o perioadă de timp, să faci consultanţă politică.

„Poate prin contractele pe care le semnezi când eşti ofiţer în interiorul instituţiei, să fie nişte reguli foarte clare: în momentul în care părăseşti funcţia, nu ai voie o perioadă de timp să faci consultanţă politică sau în domeniul pe care l-ai gestionat. La un moment dat trebuie reglementat. Cel mai corect ar fi printr-o lege. (…) Un cadru legislativ în care să vorbeşti cu toate instituţiile, eu nu văd alt cadru decât CSAT. Ori parlamentul să cheme toate instituţiile şi apoi să legifereze, în ultimă instanţă”, a declarat Marcel Ciolacu la Prima News.

El a adăugat că, dacă mai apar astfel de cazuri, atunci va avea statul român, în integralitatea sa, de suferit.

„Ceva trebuie să se întâmple. Nu contează că îl cheamă Coldea, că îl cheamă Popescu, că îl cheamă Georgescu, important e să nu se mai întâmple aşa ceva, pentru că instituţia în sine are de suferit, şi ca imagine, şi în interiorul ei. (…) Cred că tema este: dacă ai avut acces la anumite informaţii, dacă ai folosit acele informaţii. Să ştiţi că acest lucru se numeşte trădare. Eu văd că nu este vorba de aşa ceva, e vorba de trafic de influenţă, de acte de corupţie. Cu adevărat trebuie reglementat acest lucru, pentru că, dacă mai apar astfel de cazuri, atunci va avea statul, în integralitatea sa, de suferit şi nu cred că este corect, mai ales că statul şi-a făcut datoria, adică ai o anumită pensie decentă. E afectată imaginea României şi a statului român”, a spus premierul.

Anchetat de DNA

DNA a anunţat, pe 24 mai, într-un comunicat de presă, că i-a pus sub acuzare pentru trafic de influenţă pe Florian Coldea, fost prim-adjunct al directorului SRI, şi pe generalul Dumitru Dumbravă, fost şef în SRI, aceştia fiind plasaţi sub control judiciar pe cauţiune, cu interdicţia de a părăsi teritoriul ţării.

Dosarul a fost deschis în urma unui denunţ formulat de Cătălin Hideg.

„În perioada martie 2023 – aprilie 2024, trei dintre inculpaţi (cei doi oameni de afaceri şi avocatul din cadrul Baroului Bucureşti) ar fi pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) suma de 700.000 euro plus TVA, în schimbul căreia ar fi lăsat să se creadă că ar avea influenţă asupra unor magistraţi din cadrul unor instanţe de judecată şi că i-ar putea determina pe aceştia pronunţe hotărâri favorabile martorului într-un dosar penal în care acesta era judecat. După mai multe negocieri, suma care ar fi fost pretinsă de inculpaţi a fost diminuată la 600.000 euro plus TVA, fiind stabilit ca aceasta să fie remisă în trei tranşe egale. În contextul menţionat mai sus, în aceeaşi perioadă, martorul ar fi remis celor trei inculpaţi o plată parţială în sumă de aproximativ 100.000 euro”, susţine DNA.

Coldea se declară nevinovat.

El a transmis, prin avocaţii săi, un punct de vedere în legătură cu dosarul în care este cercetat de DNA pentru trafic de influenţă, în care susţine că „mogulii media” Maricel Păcuraru, Sebastian Ghiţă şi Dan Voiculescu au orchestrat împotriva lui o campanie agresivă, având ca numitor comun „dorinţa revanşardă faţă de activitatea SRI şi persoanele care au fost implicate în lupta împotriva corupţiei”.

„Având în vedere intensificarea, în ultima perioadă, inclusiv pe parcursul campaniei electorale, a referirilor în spaţiul public la adresa mea, parte a unei noi campanii mediatice agresive, derulată de mai multe luni, la peste 7 ani de la trecerea în rezervă şi în condiţiile în care nu ocup şi nu am candidat pentru vreo funcţie publică, consider că este oportun să fac o serie de precizări, pentru corecta informare a opiniei publice. Doresc, de asemenea, să clarific de ce actuala campanie mediatică, programată şi calculată, nu urmăreşte prezentarea adevărului şi susţinerea interesului public, ci are la bază motive şi obiective nedeclarate, care vizează susţinerea unor interese personale şi de grup, ilegitime în raport cu cetăţenii oneşti, în scopul obţinerii unor beneficii cu valenţă electorală, dar şi de natură economică”, declară Coldea.