Fostul prefect al Capitalei, Alin Stoica nu este de acord cu Congresul PNL în format fizic: Nu poți permite organizarea de conferințe în spații închise cu 5.000 de persoane
Congresul PNL de pe data de 25 septembrie este amplu disputat în spaţiul public din punct de vedere politic dar şi sanitar. Alin Stoica, fostul prefect al Capitalei a avut o intervenţie în legătură cu legalitatea susţinerii unui astfel de eveniment, în condiţiile în care sunt așteptate aproximativ 5000 de persoane.
Fostul prefect menţionează că desfăşurarea evenimentului sfidează regulile de bun simţ şi că spaţiul închis nu permite un astfel de număr de persoane.
Alin Stoica, fostul prefect al Capitalei, nu este de acord cu desfăşurarea Congresului PNL
Într-o intervenţie publică, în contextul în care Bucureștiul a intrat în scenariul roșu, fostul prefect al Capitalei susţine faptul că nu este de acord cu Congresul PNL, mai ales că limita spectacolelor în aer liber, în scenariul roşu este de 1000 de persoane. Alin Stoica vorbeşte că nu este nici legal şi nici de bun simţ ca în interior să fie prezenți aproximativ 5000 de oameni
„Potrivit normelor legale şi potrivit regulilor de bun simţ, nu poţi permite organizarea de conferinţe, în spaţii închise, cu 5.000 de oameni, atunci când limită pentru spectacole în aer liber este de 1.000, iar limită pentru proteste este de 100 de persoane. Responsabilitatea este acum aruncată pe geam, se pare, pentru nişte interese strict personale. De ce este această atitudine dăunătoare? Pentru că autorităţile subminează practic conformarea. Ne arată nouă, tuturor cetăţenilor, că legea este opţională pentru unii, că poate fi interpretată după bunul plac. Iar concret că mijloacele de protejare a sănătăţii şi vieţii oamenilor nu sunt serioase, ele se aplică doar când ne convin, dar atunci când ele nu ne permit să facem ce vrem le dăm deoparte”, a scris Alin Stoica, miercuri, pe pagina sa de Facebook.
Există lege care nu permite organizarea Congresului PNL în scenariul roșu
Alin Stoica a invocat legea care interzice desfăşurarea de evenimente care depășesc 150 de persoane, în interior. Legea prevede acest lucru la o rată de incidență de 3 până la 6 la mie:
„Este o interpretare total fantezistă a legii, dincolo de limita bunului simţ. Mai întâi că reglementarea cu pricina (art. 1, pct. 8 indice 1 din Anexa 3 a HG 932/2021, modificat prin HG 990/2021) priveşte spectacolele şi concertele, care se pot desfăşura doar cu respectarea Ordinului comun al ministrului Culturii şi ministrului Sănătăţii. În niciun caz nu poate privi congresul unui partid.
Apoi, avem o reglementare specifică pentru conferinţe, la alte puncte ale aceleiaşi Hotărâri de Guvern (28 – 30 indice 1, iar la cel din urmă se descrie scenariul de peste 3/1000).
Or, conform acestui punct, conferinţele pot fi organizate cu maxim 150 de persoane la interior în cazul în care incidenţa este între 3 şi 6 la mia de locuitori. În cele din urmă, avem prevederile Ordinului comun al ministrului Culturii şi ministrului Sănătăţii, 3245/2020, modificat prin Ordinul 3032/2021, care nu a mai fost actualizat după ce au fost permise spectacolele în cazul unei incidenţe de peste 3/1000 şi care prevede doar că sunt interzise spectacolele în cazul în care este depăşită această incidenţă.
Desigur, acest ordin va trebui modificat, dar priveşte tot concertele şi spectacolele, nu conferinţele, congresele şi alte activităţi politice”, explică fostul prefect de Bucureşti.
Alin Stoica a fost numit prefect al Bucureștiului din partea USR-PLUS. Totuși, după ce Dan Barna și Dacian Cioloș au decis retragerea sprijinului politic PNL, premierul a demis toți subprefecții și prefecții numiți de USR-PLUS.
Bucureștiul a intrat în scenariul roșu al infectărilor cu COVID-19
Așa cum au prezis cercetătorii, în această săptămână, Bucureștiul a intrat în scenariul roşu al infectărilor cu COVID-19. Rata de incidentă era, miercuri, de 3,3 la mia de locuitori. Cei care doresc să intre în restaurante sau baruri trebuie să prezinte certificatul verde de vaccinare.
Certificatul verde atestă că o persoană este vaccinată, testată negativ sau a trecut prin boală și, potrivit hotărârii adoptate de Guvern, este obligatoriu în localitățile cu rata de infectare între 3 și 6 la mie, pentru toate persoanele de peste șase ani.
În județele/localitățile în care incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 3 la mia de locuitori și mai mică sau egală cu 6 la mie, noile norme prevăd că activitățile sunt permise doar cu participarea următoarelor categorii de persoane: vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore și care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.